Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi, okullardaki temizlik sorununa dikkat çekmek için İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Eşbaşkan Serhat Kılıç, çocukların sağlığı ve hijyenin ihmal edildiğini vurgulayarak, kalıcı çözümler talep etti.
DİYARBAKIR GAZETE- Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi, okullarda artan temizlik sorununa dikkat çekmek amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı yapan Eğitim Sen Amed 2 no’lu Şube Eşbaşkanı Serhat Kılıç, günümüzde çocukların sağlığına yönelik ciddi tehditler bulunduğunu belirterek, bu durumun “çocuklarımızın geleceğine yapılan bir ihanet” olduğunu ifade etti.
Kılıç, İşgücü Uyum Programı (İUP) çerçevesinde okullardaki temizlik hizmetlerine yönelik yapılan tasarrufların, hijyen ve temizlik alanındaki ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğunu vurguladı. Kılıç, haftada sadece üç gün çalışacak yardımcı hizmet personellerinin asgari ücretin altında bir ücretle görevlendirildiğine dikkat çekerek, bu şartlar altında kimsenin bu işi yapmak istemeyeceğini söyledi. Kılıç, bu personelin çalıştıkları günlerde sigorta primlerinin yatırılmasına rağmen, bu sürelerin emeklilikte değerlendirilmeyeceğini belirtti.
“OKULLARDA TEMİZLİK BİR LÜKS DEĞİL, ZORUNLULUKTUR”
Kılıç, “Okullarda temizlik bir lüks değil, zorunluluktur! Bir çocuğun sağlıklı bir ortamda eğitim alması, en temel insan haklarından biridir” diyerek, hijyen eksikliği nedeniyle oluşabilecek salgın hastalıkların ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Eğitim sisteminin geçici ve güvencesiz çözümlerle oyalandığını ve bu durumun, çocukların sağlığı ile geleceği açısından kabul edilemez olduğunu ifade etti.
VELİLERE SESLENDİ
Velilere de seslenen Kılıç, çocukların sağlığını ve eğitim hakkını korumanın herkesin sorumluluğu olduğunu, bu konuda sessiz kalmamaları gerektiğini vurguladı. Kılıç, Okullarda hijyenin sağlanması, temiz içme suyu ve her çocuğa bir öğün yemek sağlanmasının öğrencilerin en temel hakları olduğunun altını çizdi.
EĞİTİM BÜTÇESİNDEN TASARRUF YAPILMASI HANGİ AKLA SIĞAR?
Kılıç, “Eğitim bütçesinden tasarruf yapılması hangi akla sığar?” diyerek, devletin asli görevinin eğitime ve çocukların geleceğine yatırım yapmak olduğunu ifade etti. Saray harcamaları ve büyük şirketlere sağlanan vergi afları ile eğitim bütçesinin daraltılmasının adaletsizliğine dikkat çekti.
Kılıç, son olarak her çocuğun hijyenik koşullarda eğitim alması için kadrolu ve güvenceli temizlik personeli istihdam edilmesini talep ederek, ayrıca, her öğrenciye bir öğün yemek ve temiz içme suyu sağlanmasının, kamusal eğitimin bir parçası olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Kılıç, velileri ve eğitimcileri, çocukların sağlığı ve eğitim hakkı için birlikte mücadele etmeye davet etti. Kılıç, Bu mücadelenin, sadece öğretmenlerin değil, tüm toplumun ortak mücadelesi olduğunu belirtti.
“KALICI POLİTİKALARLA EĞİTİMİ KORUYALIM”
Açıklamanın sonunda, “Geleceğimizi ellerine teslim ettiğimiz çocuklarımızın haklarını birlikte savunmalıyız. Eğitime bütçe, okullara ödenek talebimizi daha güçlü bir şekilde haykırmalıyız. Geçici çözümlerle değil, kalıcı politikalarla eğitimi koruyalım!” ifadelerini kullanarak, bu konuda herkesin duyarlılığını artırmaya çağırdı.