Özel gereksinimli çocukların eğitimi ve rehabilitasyonu üzerine hizmet veren 14 yıllık geçmişe dayalı Diyarbakır’ın en köklü kurumlarından birinin yenilenmiş misyonu ve vizyonuyla özel çocuklara daha kaliteli bir eğitimi hedefleyen kurum olan Duru Özel Eğitim Merkezi açıldı.
Dicle Kent Villalarında açılan Duru Özel Eğitim Merkezi’nde, Otizm, disleksi, işitme engelli, zihinsel yetersizlik, Dil konuşma bozukluğu ve bedensel engelli bireylere yönelik hizmetler sunulacak. Duru Özel eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde Dil konuşma terapisti, Duyu bütünleme uzmanı, ergoterapist, klinik psikolog, refleksolog, özel eğitim alanı öğretmenleri ve çocuk gelişimi uzmanından oluşan geniş profesyonel bir kadroya sahip bulunuyor.
Duru Özel Eğitim Merkezi Kurucusu Uzman Klinik Psikolog Mehmet Fatih Yiğit, 2000 yılında Özel Yazıcı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak başladıkları özel gereksinimli bireylerin eğitim ve rehabilitasyon faaliyetlerine, 2018 şubat ayında bu yana Dicle Kent Villalarındaki yeni hizmet binası ile devam ettiklerini ifade ederek, “Yani hizmet binamızla birlikte yeni vizyon ve misyonumuzla birlikte isim değişikliğine giderek Özel Duru Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak yola devam etmeye karar verdik.” diye konuştu.
BİREYSEL VE GRUP ŞEKLİNDE EĞİTİMLER VERİLİYOR
Merkezde Talim Terbiye Kurulu tarafından hazırlanan Dil ve Konuşma Destek Eğitim Programı, Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Programı, Yaygın gelişimsel Bozukluklar Destek Eğitim Programı, Zihinsel Engelliler Destek Eğitim Programı, Bedensel Engeliler Destek Eğitim Programı, İşitme Engelliler Destek Eğitimi Programı, öğrencilerin ihtiyaçlarına göre hazırlanan Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı ile takip edilerek, Bireysel ve Grup halinde eğitimlerin verildiğine işaret eden Yiğit, şöyle dedi: “Kurumumuz tecrübeli bir ekip tarafından yönetilmektedir. Merkezimizde engelli bireyin toplumsal entegrasyonu ve kendi ayakları üzerinde yaşamını sürdürebileceği bilgi ve becerilerin kazanılması hedeflenmiştir. Yapılan çalışmalar ile bireyin maksimum verim alabilmesi için sürekli olarak yeni eğitim sistemleri ve materyalleri ile desteklenmektedir.
FERAH VE AYDINLIK BİR ORTAMA SAHİP
Kurumumuz iki kat olarak yaklaşık 600 m2 alanda Bireysel ve Grup Eğitim Odaları, Duyu Bütünleme beyaz oda, Fizyoterapi Salonu, Veli Bekleme Alanları ve İdari Birimlerden oluşan bir yerleşim düzenine sahiptir. Ferah, aydınlık bir ortama sahip olan kurumumuz öğrencilerimizin ve velilerimizin kolay erişebileceği ve rahat edebileceği şekilde düzenlenmiştir.
ALTERNATİF EĞİTİM SEÇENEKLERİ
Uyguladığımız destek eğitim programlarının yanında alternatif eğitim seçeneklerini de sunan, çağdaş yaklaşımlara açık, hizmet içi eğitimlerle personelini destekleyen, insanı çalışmalarının odağı olarak gören bir anlayışla yoluna devam etmektedir.”
REFLEKSOLOJİ ve REZONANS BÖLGEDE TEK BİZDE
Yiğit, Refleksoloji’nin, bugün destekleyici ya da tamamlayıcı tedavi denilen tedaviler arasında yer aldığını belirterek, “Refleksoloji sinir noktalarını belirli tekniklerle uyarmanın ortaya elektrokimyasal mesajları çıkardığını bununda nöronların yardımı ile ilgili organı uyardığını savunur. Bunun yanı sıra psikolojide özellikle panik atak ve depresyon hastalığının tedavisinde destekleyici olarak uygulanmakta olup, başta Rusya ve Amerika’daki engelliler üzerinde özellikle otistik ve spastik engelli çocuklar ile felçli hastalar olmak üzere birçok engel grubunda ciddi gelişmelerin ortaya çıkması sebep olmuştur. Otizm daha çok beyin ve bağırsak yollarına dokunan tıbbi bir durum olduğundan dolayı vücudu zararlı maddelerden arındırma metotları ve hücreleri yenilemeye yönelik çalışma olumlu gelişmeler göstermektedir. Refleksoloji ile hiç te yabana atılmayacak oranda olumlu gelişmeler görülmüştür. Örnek verecek olursak Kanada’nın Quebec eyaletinde uygulanan bu yöntem ABD deki gibi olumlu sonuçlar vermektedir. Dünyanın ve daha birçok ülkelerde Her biri 20 dakika süren 10 seanslık küçük bir tedavide dahi anne ve babalar çocuklarında olumlu gelişmeler görmüşlerdir. Tam tedavi uygulamalarında azami oranda faydalanabilmek için bir çocuğun ortalama 70 ila 250 seans arası tedavi görmesi gerekmektedir. Otist çocuklarda ailelerin en çok şikayet ettikleri hiperaktiflik, agrasiflik, mutsuzluk, kendine zarar verme gibi sıkıntıların kısa surede olumlu sonuç vermesi yüz güldürücüdür.
OTİST VAKALARINDA İLAÇ KULLANILMIYOR!
Refleksoloji seanslarında çoğu otist vakaların ilaç kullanmadan ayak altındaki ilgili sinir uçları dikkatle çalışma sonucunda olumlu sonuçlar alınmıştır. Tedavide hastanın ihtiyacına göre seratonin hormonu salgılatılır, konuşma merkezi düzenlenir, korpuz kollozumdaki bağ kuvvetlendirilir ve gaba düzenlenir. Tedavi türlerinin değişik olması ve uzmanlık gerektirmesi sebebiyle her çocuğun otistlik derecesinde göz önünde tutularak uygulanmaktadır. Refleksolojinin daha ileriki yıllarda birçok hastalıkların tedavisinde olduğu gibi yaygınlık kazanacağı gerçeği ortaya çıkmıştır.
REZONANS
Otizm daha çok beyin ve bağırsak yollarına dokunan tıbbi bir durum olduğundan dolayı vücudu zararlı maddelerden arındırma metotlarından biride Rezonans Terapisidir. Rezonans terapisiyle bağırsak mukozası zararlı bakterilerden arınır ve detoksla birlikte bağırsak ve sindirim sisteminde bi çok anormaliteyi düzeltmiş olur. Bağırsağı düzelen otizmli bir çocuğun tüm sistemlerinde çok olumlu sonuçlar elde edilmektedir. Kurumun aynı zamanda kurucusu olan Uzman klinik Psikolog Mehmet Fatih YİĞİT aynı zamanda Refleksolog ve Rezonans Terapisti olarak bu uygulamaları da başarıyla icra etmektedir.” ifadelerini kullandı
PSİKOLOG MEHMET FATİH YİĞİT KİMDİR?
“Lisans eğitimini 2005 yılında Dicle Üniversitesi Psikoloji bölümünde tamamladıktan sonra engelli çocukların rehabilitasyonu alanında çalışmaya başladı. 2006-2011 yıları arasında bazı Yatılı Bölge Okulları ve Ortaöğretim okullarında çeşitli seminerler verdi. Daha çok çocuk ve ergen psikolojisi üzerine çalışmalar yapan YİĞİT, çocuklara uygulanan objektif testlerin eğitimlerini de almıştır.
2012 yılında Aile Danışmanlığı Eğitimini tamamlayarak Aile Danışmanı unvanını almış ve 2015 yılında Brussels Capital Üniversitesinden Klinik Refleksoloji alnında eğitimini tamamlayarak Klinik Refleksolog olmuştur. Eğitimine 2017 yılında Klinik Psikoloji alanında Yüksek Lisans eğitimini tamamlayarak devam etmiştir.
Aynı zamanda Çocuklarda ve yetişkinlerde Bilişsel Davranışçı Terapi uygulama eğitimleri de almış ve Bilişsel Davranışçı Terapist olarak çalışmalarına devam eden YİĞİT, Uzm. Dr. Ersal S. Işık ile biorezonans eğitimleri almaya başlamıştır. Rezonans terapileriyle sigara, gıda, alkol gibi alışkanlıklardan kurtulmaya dönük terapiler yanı sıra psiko-somatik terapilerde yapmaktadır.
Kendi alanı dışında ayrıca Anadolu Üniversitesinden lisans düzeyinde İşletme ve ön lisans düzeyinde adalet bölümlerinden de mezun olmuştur.”