Diyarbakır’da 6 kişinin yaralandığı caminin inşaatı için mahkemenin durdurma kararı verdiği, ancak buna rağmen inşaatının sürdürüldüğü ortaya çıktı.
Diyarbakır’da biri ağır 6 kişinin kalıp iskelenin çökmesi sonucu yaralandığı Hacı Baki Çelik Cami ve Külliyesi’nin mahkemenin durdurma kararına rağmen inşaatına devam edildiği açığa çıktı. İlk derece mahkemenin kararına rağmen durdurulmayan ve İstinaf Mahkemesi’nin kararından 4 gün, ilk derece mahkemenin kararından bir yıl sonra kazanın meydana geldiği caminin yapımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar planında değişikliğe gitti. İmar planında yeşil alan olarak geçen yerin statüsünün 17 Şubat 2020 tarihinde ‘Rekreasyon Alanı’ndan ‘İbadet Alanı’na dönüştürüldü. Buna karşı Diyarbakır Şehir Plancıları Odası, kararın yürütülmesinin durdurulması istemiyle Diyarbakır 1. İdare Mahkemesine başvurdu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine dava açan Şehir Plancıları Odası, alanın statüsünün değiştirilmesinin, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne atıfta bulunarak, imar değişikliğinin mevcut plan ana kararlarının sürekliliği, bütünlüğünü bozmaması, davaya konu plan değişikliğinin bu kuralı ihlal ettiğini hatırlattı. Başvuruda, aynı yönetmeliğin fonksiyon değişikliği yapılması zorunlu hallerde değişen sosyal donatı alanının eşdeğer büyüklüğünde yeni bir alanın ayrılması gerektiği fakat dava konusu değişikliğin bu kuralı da ihlal ettiği, bunun planlama ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu belirtilerek, yürütmenin durdurulması ve iptali istendi.
OYBİRLİĞİYLE DURDURMA KARARI
Dava konusu işlemin uygulanması halinde plan hükümleri doğrultusunda yapılaşma çalışmalarının başlayacağı ve bu durumun da mülkiyet sorununa yol açacağı, bununda telafisi imkansız zararlar doğuracağına işaret eden Diyarbakır 1’inci İdare Mahkemesi, işlemin hukuka aykırı olduğunu ve yürütülmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verdi.
BAKANLIKTAN İTİRAZ
Diyarbakır 1’inci İdare Mahkemesi’nin 24 Nisan 2021’de verdiği kararın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Bakanlık, bilirkişinin konuya ilişkin hazırladığı raporun hukuka aykırı bulunduğunu, bölgede ibadet alanı ihtiyacı bulunduğunu ve yürütme durdurma kararının kaldırılmasını istedi.
BAKANLIĞIN İTİRAZINA RET
Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi İkinci İdari Dava Dairesi ise kararında, kararın kaldırılmasını gerektirecek bir durum bulunmadığı sonucuna vararak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararının kaldırılması talebini reddetti. İstinaf Mahkemesi, kararı 7 Nisan 2022’de oybirliğiyle aldı.