“9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle bir mesaj yayımlayan Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği, Türkiye’de her yıl yaklaşık 100 bin kişinin sigaradan kaynaklı hayatını kaybettiğini ifade etti.
Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger tarafından yayımlanan mesajda, sigara kaynaklı ölüm sayılarından sigara ve tütün kullanımının hayatımızda neden olduğu olumsuzluklara kadar birçok konuya değinildi.
9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısıyla yayımlanan mesajda sigaranın en büyük halk sağlığı tehdidi olduğuna dikkati çeken Öger şunları söyledi: “Dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi tütün kullanımından ölüyor. Tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin oluşturulması ve bu bilincin artarak devam etmesini sağlamak amacıyla 9 Şubat günü “Sigarayı Bırakma Günü’ ilan edilmiştir. Dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olan tütün kullanımı, önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin başında gelmektedir.”
Tütün kullanımı, doğum öncesi dönemden başlayarak yaşamın tüm evrelerinde 50’den fazlası kanser olmak üzere akciğer ve kalp-damar hastalıkları gibi ölüme kadar götüren pek çok kronik sağlık sorununa yol açtığını söyleyen Öger, “Dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken yaklaşık 1 milyon kişi de tütün kullandığı için değil tütün dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir.” dedi.
“UYUŞTURUCU MADDE KULLANANLARIN YÜZDE 83’ÜNÜN İLK KULLANDIKLARI MADDE SİGARADIR”
Türkiye’de her yıl 83 bin ile 100 bin kişi aralığında sigara kaynaklı ölümlerin yaşandığı, 252 bin çocuk ve 14 buçuk milyon yetişkinin tütün ürünü kullandığını vurgulayan Öger, “Sigara ve tütün ürünleri, dünyada en yaygın ölüm nedenlerinden 2’inci sırada yer alan bağımlılık yapıcı maddedir. Sigara içen gençler, içmeyenlere göre 8 kat daha fazla uyuşturucu kullanma riski taşırlar. Uyuşturucu madde kullananların yüzde 83’ünün ilk kullandıkları madde sigaradır. Sigara, bağımlılık yapan diğer maddelere geçişte basamak görevini görür. Uyuşturucu madde satıcıları, gençlere çoğunlukla ‘Sigara gibi bir şey’ diyerek teklifi yaparlar.” ifadelerini kullandı.
Salgın hastalık ile beraber evlerine kapanan insanların ev ortamında daha fazla sigara içtiğini ve ebeveynlerin çocuklara yanlış örnek olduğunu belirten Öger, salgın hastalık öncesinde ortak alanlarda sigara içilmemesi konusunda uygulama ve denetimlerin yetersiz olduğunu da söyledi.
“SİGARAYI BIRAKAMAYACAĞINIZI DÜŞÜNMEYİN, KARAMSARLIĞA İZİN VERMEYİN”
Gelecek nesiller için özveri çağrısı yapan Öger şu tavsiyelerde bulundu: “Maalesef bazı kullanıcılar, işin ciddiyetinin farkında değildir ‘ölünce zaten bırakıyorum’ diyerek sigaranın zararlarını küçümsemektedirler. Unutmamak gerekir ki sigara aynı zamanda bir alışkanlıktır. Alışkanlık bir öğrenme işidir. İçmeye alışabildiyseniz içmemeye de alışabilirsiniz. Bağımlılık yapıcı bir maddeden kurtulmak güç ama imkânsız değildir. Sigarayı bırakmak için kararlı olmak, sabırlı olmak, destek almak gerekir. Sigarayı bırakamayacağınızı düşünmeyin, karamsarlığa izin vermeyin. Daha sağlıklı olmaya karar verdiğiniz için kendinizi kutlayın. Hastalık ve ölüm gelmeden önümüzdeki 4-6 hafta arasındaki bir günü bırakma günü olarak belirleyin.”