Diyarbakır’daki Özel Bağlar Hastanesi’nde görev yapan Opr. Dr. Halil Yücel Kutun’dan anne adaylarına uyarı.
HANGİ TESTLERİ YAPMALISINIZ
Hamilelik erkek spermiyle kadının yumurtasının birleşerek döllenmesi, kadının tüplerinin içinde meydana gelir. Döllenen yumurta (embriyo- cenin) 5-6 gün süren yolculuktan sonra tüpün içinden rahim boşluğuna düşer ve buraya yerleşir. İlk hamilelik belirtisi adet gecikmesi, memelerde gerginlik, uçlarında sızlanma, yorgunluk, uykuya meyil oluşur. Gebelik ilerledikçe kilo alma ve tansiyon düşmesi ve hatta geçici bayılmalarda olabilir. Kan ve idrar sonuçları gebeliği doğrular, bebeğin ultrasonda görülmesi gebeliği kanıtlar.
Son adet tarihinin ilk gününden itibaren 40 hafta sonra doğum oluşur. İlk iki haftanın ilk haftasında hamilelik yoktur. Ancak pratik olsun diye bu şekilde hesaplanır.
Hamilelik belirtileri olumlu çıktığında kontrole gidilmeli, hamileliğin 12, 13, 21 ve 24. Haftalarında kontrole gitmek gerekir.
İlk 3 ay içinde serelojik kan testleri ve ikili tarama testi (11-14. Haftalarda) yapılmalıdır. Hamilelik öncesi karaciğer, böbrek, kan sayımı, smear, hepatit, hiv, kızamık ve toxoplanma testi yaptırılması şarttır.
Ultrasonun bebeğe zarar vermediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ancak çok sık aralıklarla ve gerekmedikçe ultrasona girilmesinin bir anlamının olmadığını belirtmek isterim. Ayrıntılı USG denilen bebeğin bütün özelliklerine ve anotomisine bakan inceleme için en ideal zaman 21- 22. Haftadır.
Bebeğin cinsiyetini tahmin için hamileliğin ilk 3 ayında yapılan serelojik testler (maliyetli) vardır. Cinsiyetin net belirlendiği haftalar 16. ve 18. Haftalar arasındadır.
Cinsiyeti belirleyen faktörler hem kadına hem erkeğe aittir. Bebek hareketlerinin hissedilmesi 18-20. Haftalardadır.
Sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir bebek için öncelikle anne adayının beslenmesine dikkat etmesi gerekir ve tüm anlatımlara uyması gerekmektedir.