Diyarbakır’daki Özel Bağlar Hastanesi’nde görev yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Dr. Burhan Baykara, diz ağrısı bulunan vatandaşları uyardı.
PRP tedavisinin, kan damarları içerisindeki iyileştirici hücrelerin yetersiz kaldığı durumlarda kullanıldığına işaret eden Baykara, “Örneğin diz ekleminde, diz kemik ve kıkırdak bölgesinde kan damarı olmadığı için iyileştirici hücreler oraya gidememektedir ve orada oluşan hasarları iyileştirememektedir. Bu sebeple kişinin kolundan 7-8 mililitre kan alınır. Bu kanın içerisindeki beyaz ve kırmızı kan hücreleri ayrıştırılır. Ardından beyaz kan hücreleri, yani iyileştirici hücreler dediğimiz trombositler tekrar kişinin dizine enjekte edilir. PRP tedavisinde önemli olan kişiden alınan kanın bozulmadan, içerisindeki proteinler çökmeden ve pıhtılaşmadan diz eklemine verilmesidir. PRP’ler standart olmadığı için etkin bir PRP uygulanabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Burada en önemlisi kişinin PRP’den doğru fayda görüp görmeyeceğinin doğru belirlenebilmesidir” diye konuştu.
PRP TEDAVİSİ KİREÇLENME, MENİSKÜSTE DE ETKİLİ OLUYOR
Dr. Baykara, PRP tedavisi kireçlenme, menisküs ve diz bağı hasarı gibi durumlarda etkili olduğunu vurgulayarak, “Yine eklem sıvısı azalmışsa, eklem sıvısı eklenmiş PRP’ler de vardır. Fakat kişide tam kopmuş bir bağ yırtığı varsa , menisküsü tamamen kopmuş ve parçalanmışsa PRP tedavisi uygulanmamalıdır. Bunlara ek olarak romatizmal problemlerde, dizde artmış eklem sıvısı, ödem varsa, yapılacak PRP ödemli dokunun içerisinde kalır ve faydalı olamaz” dedi.
PRP TEDAVİSİNDE BAŞARIYI ETKİLEYEN FAKTÖRLLER
Baykara, PRP tedavisinde başarıyı etkileyen faktörleri de şöyle sıraladı:
“Doğru klinik teşhis
Doğru hasta seçimi
Doğru PRP uygulaması”
DİZ AĞRISININ PRP İLE TEDAVİSİ
Kişinin diz ağrısının nedeni kemikten ve kıkırdaktan kaynaklanıyor ise, yine menisküste ve bağda dejenerasyon denilen hasarlanmalar varsa, bu durumda PRP tedavisinin yararlı olacağına işaret eden Dr. Burhan Baykara, “Fakat, kişinin sıvı birikimi ile ilgili sorunları varsa, dizde ödem oluşmuşsa, o durumda PRP tedavisi başarılı olmamaktadır. Öncelikle kişideki diz ağrısının sebebi belirlenmelidir. Diz önü ağrısı dediğimiz, pateller dediğimiz diz kapağı kemiğine yapışan bağ ve kaslar içerisindeki tendon hasarlarında da PRP tedavisinin yeri vardır.
DOĞRU TEŞHİS ÖNEMLİDİR
Diz ağrısında PRP tedavisinin başarılı olabilmesi için klinik teşhisin doğru konulması gerekir. Sonrasında gereken röntgen, MR, tomografi gibi tetkikler de değerlendirilmelidir. Son yapılan bilimsel çalışmalar, aslında PRP’nin içerisinde de bir miktar kök hücre olabildiğini göstermektedir. Ancak yine de PRP tedavisi demek, kök hücre tedavisi anlamına gelmez. Bazen ticari anlamda kök hücre tedavisi ile PRP tedavisi aynı anlamda kullanılmaktadır. Bu, kesinlikle yanlıştır. Kök hücre tedavisi ancak karın yağ dokusundan ve kemik iliğinden alınan kandan hazırlanırsa kök hücre olabilir. Bunun dışında kişiden alınan kan ile hiçbir zaman kök hücre alınamaz” ifadelerini kullandı.