Son yıllarda yaşanan savaşlar nedeniyle ağır hasar gören Irak, Diyarbakırlı iş çevrelerinin de umudu oldu. Kürt Bölgesinde düzenlenen fuara katılan iş çevreleri, Kürt Bölgesi üzerinden hem Irak hem de Ortadoğu pazarına açılmayı hedefliyor.
Irak Kürt Bölgesinde her yıl açılan Uluslararası İnşaat ve Yapı Fuarı 11’nci kez kapılarını iş dünyasına açtı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, IKBY İmar ve İskan Bakanı Derbaz Resul tarafından açılan fuara Türkiye ile birlikte Irak, Mısır, Suudi Arabistan, İran, Çin, Gürcistan, Rusya, İtalya, İspanya, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Yunanistan’dan 150 firma katıldı. Türkiye’den fuara 50’ye yakın inşaat firması katıldı.
İL: “ORTADOĞU PAZARI İÇİN ÖZEL POLİTİKALAR GEREKLİ”
Fuara en çok ilgi gösteren firmalar Güneydoğu’dandı. Yapı ve inşaat sektöründe üretim yapan Diyarbakırlı firmalar da fuarın ilgi odağı oldu. Fuar Diyarbakırlı iş çevreleri için özel bir anlam taşıyordu. Diyarbakır iş dünyası Kürt Bölgesi üzerinden Ortadoğu pazarına açılmayı hedefliyor. Fuara katılanlardan Nevin İl, Ortadoğu pazarı için özel politikalar gerektiğini söyledi. İl, “600 kilometre sınırımız içindeki 5 ülkeye, bu ülke üzerinden ulaşabiliyoruz. Bu çok önemli bir durum, çok önemsememiz gereken bir durum. O yüzden bir an önce ilişkilerin iyileştirilerek, ikinci dalga ülkelere ihracatın arttırılması konusunda, bizim de özel bir politika gütmemiz lazım. Hem Diyarbakır Ticaret Odası hem de Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nün bu konudaki çabaları çok önemli, bundan sonra eminim devam edecektir” dedi.
ODABAŞI: “ORTADOĞU PAZARINDAN BEKLENTİMİZ BÜYÜK”
202 firmanın üretim yaptığı Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi de, fuara katılanlar arasındaydı. OSB Başkanı Aziz Odabaşı, Ortadoğu pazarından beklentilerinin büyük olduğunu söyledi. Odabaşı, “Bizim için Kürdistan fuarları apayrı önemlidir. Lojistik olarak Diyarbakır’a yakındır. Biz de 200 firmada üretim yapıyoruz. Gıda sektöründen, metal, boya sektörüne kadar, tekstil sektörüne kadar üretimlerimiz var. Bu pazardan çok şey bekliyoruz. Uzun vadede Erbil’de bir ticaret merkezi kurarak Ortadoğu’ya ürünlerimizi pazarlamak istiyoruz” diye konuştu.
KILIÇ: “TÜRKİYE KOMŞU ÜLKELERLE TİCARETE ÖNEM VERMELİ”
Türkiye-Irak Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç ise Türkiye’nin komşu ülkelerle ticarete önem vermesi gerektiğini söyledi. Kılıç, şunları söyledi; ”Türkiye’den 50’ye yakın firma var. Suudi Arabistan ağırlıklı olarak burada İran firmaları var. Avusturya’dan dahi gelen firmalar var. Özellikle Türk firmalarının daha fazla katılım göstermesi lazım. Bizim şu an Türkiye’deki en önemli çıkış yollarımızdan bir tanesi ihracat yapmamız, ürettiğimiz ürünleri ihraç etmemiz lazım. Ürettiğimiz ürünleri de komşu ülkelere ihraç etmemiz gerekir. En büyük pazarımız Irak ama son zamanlarda ülkemizde komşu ülkelerle ilgili stratejimiz biraz sıkıntılı. Buradan hükümete de sesleniyoruz; komşu ve çevre ülkelere önem verelim. En büyük ihracat kapılarımız komşu ve çevre ülkelere yapacağımız ihracattır. Bizim için çok önemli. Bu pazarın başında da Irak geliyor.”
KAYA: “BÖLGEYE KÜSME LÜKSÜMÜZ YOK”
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ise bölgeye küsme lükslerinin olmadığını söyledi. Kaya, “Biraz şu akıl oluşmaya başladı, burası sınır komşusu olan bir bölge, burada yaşayanlar bizim akrabalarımız. Buradaki fuarlara gelen markalar, firmalar üzerinden hakim olmamız gerekiyor, katılmamız gerekiyor. Burada ürünlerimizi teşhir etmemiz gerekiyor. Biz umutluyuz çünkü Türkiye’nin son yaşadığı ekonomik sorun ile birlikte Türkiye artık komşuları ile ticareti büyütmek zorunda. Bizim 300-400 kilometrede neredeyse 300 milyona yakın nüfusa hitap edeceğimiz bir bölgeden bahsediyoruz. Bizim bu bölgeyi yalnız bırakma veya bölgeye küsme ve bölgeye gitmeme gibi bir şey yapma olanağımız yok. Biz ürettiğimiz ürünleri en iyi satacağımız yer Ortadoğu olur. Bugünlerde bu azalmış olsa bile ben yeni politikalarla bizlerin de çalışmasıyla bunun artacağına inanıyorum” diye konuştu.
Fuara, Türkiye kadar Suudi Arabistan da yoğun ilgi gösterdi. Suudi Arabistan’dan özellikle enerji firmaları fuara ilgi gösterdi. Diyarbakır’dan gelen iş insanları, fuarın ardından, Kürt Yönetimine bağlı bakanlıkları ve ticaret odalarını da ziyaret etti. Ziyaretlerde ikili ilişkilerin geliştirilmesinin yolları tartışıldı. Mahmut BOZARSLAN’ın Haberi-VOA