enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
35°C
Diyarbakır
35°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
35°C
Pazartesi Az Bulutlu
35°C
Salı Az Bulutlu
36°C
Çarşamba Açık
35°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Toplum Yararına Çalışma Programı’nı (TYP) yenileyerek İşgücü Uyum Programı (İUP) adıyla yeniden hayata geçirdi. Diyarbakır’da 2800 kişi, bu yeni program kapsamında okulların temizlik, bakım ve onarım işlerinde istihdam edilecek. DİYARBAKIR GAZETE– İşgücü Uyum Programı (İUP), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından işsiz vatandaşların işgücü piyasasına entegrasyonunu sağlamak...
07.09.2024
Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Zabıta Haftası nedeniyle düzenlenen eğitim programına katılarak, yurttaşlar ve turistlerle muhatap olan Zabıtanın belediye ve kenti temsil ettiğini belirtti. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Zabıta Haftası nedeniyle büyükşehir ile Kayapınar, Bağlar, Sur ve Yenişehir ilçe belediyelerinin zabıta personeline yönelik eğitim programı düzenledi. Kültür ve...
07.09.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Yenişehir Millet Bahçesinde halkın sorunlarını dinleyerek, “Sorunları hep birlikte çözeceğiz ve şehrimizi güzelleştireceğiz. Bizi mahallenizde bekleyin, size geleceğiz” dedi. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesinin 5 Haziran’dan itibaren başlattığı Amed Temizlik Kampanyası kapsamında “Parklarda halkımızı dinliyoruz, Amed’i seviyoruz, kirletmiyoruz” sloganıyla yürütülen sosyal farkındalık çalışması, Yenişehir...
07.09.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Balıkçılarbaşı ile Huzurevleri arasında yeni güzergâh oluşturdu. Güzergahtaki toplu taşıma hizmeti 9 Eylül’de başlayacak. DİYARBAKIR GAZETE- Ulaşım Daire Başkanlığı, yurttaşların güvenli, rahat ve konforlu bir şekilde ulaşımlarını sağlamaları için çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi, yurttaşların hastane, eğitim, sağlık ve ticari başta olmak üzere toplu taşıma alanında tüm ihtiyaçlara...
07.09.2024

VİDEO- Diyarbakır’daki bu binalar bağımlı merkezi oldu

VİDEO- Diyarbakır’daki bu binalar bağımlı merkezi oldu
REKLAM ALANI

Diyarbakır’da kentsel dönüşüm uygulaması için tapu devri yapılarak boşaltılan binaların bir kısmı madde bağımlılarının meskeni oldu. Kentsel dönüşüm uygulaması gerçekleşmediği için metruk hale dönüşen ve çöplüğe dönen evlerden sızan kokular mahalle sakinlerini rahatsız ederken, uyuşturucu bağımlıların meskeni olması da tehdit oluşturuyor.

DİYARBAKIR GAZETE- 26 Eylül 2020’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle birlikte 2021 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Bağlar Belediyesi’nin ortak çalışma Diyarbakır merkez Bağlar İlçesine bağlı Kaynartepe Mahallesi 302. Sokakta başlatılan kentsel dönüşüm hırsız, uyuşturucu madde bağımlılarına yaradı.

3 yıl önce başlatıldı!

Kentsel dönüşüm için Mahalledeki 375 bina bin 365 hak sahibi tespiti yapılırken, Bağlar Belediyesi tarafından Kentsel Dönüşüm Ofisi oluşturdu. Bu ofis aracılığıyla 602 hak sahibi ile yapılan görüşmelerin ardından dönemin İl Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti eski Milletvekili Ebubekir Bal, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, AK Parti eski İl Başkanı Muhammed Şerif Aydın, AK Parti Bağlar eski İlçe Başkanı Ahmet Maruf Demir ile kamu kurum temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla tapu devri yapılan binalardan sadece 8’i yıkıldı. Aradan geçen 3 yılda kentsel dönüşümün durdurulmasıyla birlikte hakları verilen 20’ye yakın 2-3 katlı binalar boşaltıldı. Boşaltılan binalar zamanla çöp alanı olarak kullanılırken, bazıları da uyuşturucu madde bağımlıların meskeni haline geldi.

Metruk binaların çevresinde oturan vatandaşların tepkilerine ve şikayetlerine rağmen aradan geçen 3 yıl da ne metruk binalar yıkıldı ne de içindeki çöpler toplatıldı. 19 Kasım 2021 tarihinde kentsel dönüşüm projesinin başlatıldığı Kaynartepe Mahallesi 302. Sokaktaki vatandaşları ve mahalle muhtarını dinledi.

Muhtar Altun: “Bu evlerin acilen yıkılmasını istiyoruz”

Kaynartepe Mahalle Muhtarı İlhami Altun, 302. Sokaktaki bir metruk evin içinde yaptığı açıklamada, “2-3 katlı metruk evlerimiz çöp içerisinde bulunuyor. Madde bağımlısı gençlerimiz bu metruk evlere yönelmiş. Bu evlerde her türlü ahlaksızlık ve pislik yapılıyor. Bu çevre oturan ailelerimizin ve çocuklarının can güvenliği yok. Bu evlerin içinde yaşanabilecek olumsuzlukların sorumluluğunu kim üstlenecek? Bu hesabı kim verecek. Diyarbakır’a yeni atanan Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, İlçe Kaymakamımız ve Bağlar Belediye Başkanımızdan Kaynartepe Mahallemiz adına rica ediyorum. Acilen bu evlerin yıkılıp temizlenmesini istiyoruz. Acil yıkılması gereken 20 tane metruk evimiz var. Bağlar’daki tüm pislikler bu evlerde yapılıyor. İnsanlarımızın bu metruk evlerde can güvenliği yok. Biriken çöplüklerden dolayı kokudan da geçilmiyor. Acilen yıkılmasını istiyoruz. Bunun hesabını da mahallelim adına soracağım” diye konuştu.

Büyükşehir ve Bağlar Belediye Başkanlarına çağrı!

Yeniden bir kentsel dönüşüm yapılacağına yönelik söylemlerin olduğuna değinen Altun, “Devletimize güveniyoruz. Kentsel dönüşüm yeniden yapılacak diyorlar. Ancak bizim şuan ki ricamız acilen bu metrik evlerin temizlenmesidir. Benim ilk ricam budur. Büyükşehir Belediyesi Başkanımızı mahallemize davet ediyorum. Bağlar Belediye Başkanımızı da davet ediyorum. Büyükşehir ve Bağlar Belediye Başkanları acilen buraya gelip bu evleri görmelerini istiyorum. Burada insanlarımız yaşıyor. Siz burada yaşayabilir misiniz? Bu mahallelimizin halini görün. Bu insanların suçu nedir? Devletimizin iş makinaları var. Bu evlerin temizlenmesi ya da yıkılması çok zor olmasa gerek. Acilen yapılacak. Eğer bu olmazsa Ankara’ya gideceğim. Fotoğrafları, belgeleri, dosyaları alıp Ankara’ya gitmek dışında bir seçenek bırakmasınlar” dedi.

Metruk evler Hırsızlar ve madde bağımlıların meskeni oldu

30 yıldır Kaynartepe Mahallesi’nde yaşayan Faysal Sıraçhan, Mahalle sakinleri evlerini satmadan önce kapı ve pencerelerini söktüklerine değinerek, “hırsızlar ve madde bağımlıları bu evleri kullanmaya başladı. Kentsel dönüşüm olacak diye bu evler boşaltıldı. Kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde 1 trilyon olan evlere 400 bin lira fiyat biçtiler. 400 bin TL’ye ev nerede bulabilirim ki? Mahallemizde, sokağımızda huzur kalmadı. Acilen bu evleri yıksınlar. Metruk evler yıkılırsa biz de huzur buluruz. Sıcak havalarla birlikte bu metruk evlerde biriken çöpler kötü koku yapıyor. Uyuşturucu madde kullananlar, fuhuş yapanlar anlayacağınız bu evlerde her türlü pisliği yapıyorlar. Her gün madde bağımlısı gençlerle kavga ediyoruz. Öyle bir duruma geldik ki, bu şahıslara karşı sesimizi bile çıkaramıyoruz. 2 yılı aşkın süredir Mahallemiz bu halde bulunuyor. Yıkılan evlerin molozlarını bile taşımadılar. Burada oturanların hepsi fakir ve mecburen burada oturuyor. Durumu iyi olan insanlar bu harabelerde oturmaz. Nereye gidelim” diye konuştu.

“Can güvenliğimiz tehlikede”

Aynı sokakta oturan Hasan Ertanç ise, Metruk evlerde içki, eroin, esrar içilmesinin yanı sıra fuhuş’un da yapıldığına işaret ederek, “Alkol alan bu insanları çevreye zarar verebiliyorlar. O yüzden bu konuda çok rahatsızız. Bu evlerin biran önce yıkılmasını istiyoruz. 3 yıldır böyle. Her gece 20 genç bu evlerden çıkıyor. Madde bağımlısı gençler, burayı mekanları haline getirmişler. Buranın biran önce ya yıkılması ya da temizlenmesini bekliyoruz. Kızlarımıza ve komşularımıza bir zarar gelmeden metruk evlerin yıkılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Bu sokaktaki yaşamımız cehenneme döndü”

  1. sokakta oturan ve metruk evin bitişinde yaşayan yaşlı bir teyze de, metruk evde biriken çöp kokusundan evlerinde duramadıklarına değinerek, “Burası pislik içerisinde. Biz yaşlı insanlarız. Bu eve sürekli birileri girip çıkıyor. Bizi rahatsız ediyorlar. Allah rızası için gelip temizlesinler. Buradaki insanlar hepsi zor durumda. Biz bu sokakta nasıl yaşayacağız?” ifadelerini kullandı.

“6 yaşındaki çocuğu cesedini evde buldular”

Bir başka sokak sakini ise, bir yıl önce 6 yaşında öldürülen bir çocuğun cesedinin bitişiğindeki metruk ev attıkları iddiasında bulunarak, “İhbar üzerine gelen polis çocuğun cesedini metruk evden alıp götürdü. Gelip yıksınlar. Belki cesetlerde vardır. Allah rızası için gelip bu metruk evleri yıkın! Alkol ve esrar içiliyor. Gece gündüz sokağa çıkamıyoruz. Çıktığımız zaman da korkuyoruz, her an başımıza bir şey gelmesinden endişe ediyoruz” dedi.

“Metruk evler huzur bırakmadı”

Bir başka sokak sakini de, Bu metruk evlerin huzur bırakmadığının altını çizerek, 3 yıldır bu metruk evler böyle. Bu evlerde esrar, eroin içiyorlar. Her türlü pislik yapılıyor. Kabul etmeyince kavga ediyoruz. Aynı sokakta yaşadığımız için bu olumsuzlukların yaşanmasını kabul etmiyor, evin yıkılmasını istiyoruz” diye konuştu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme