Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, Diyarbakır’da imkanı olmayan yaklaşık 150 bin öğrencinin eğitimden uzak kaldığını söyleyerek öğrencilerin çok ciddi akademik kayıp yaşadığına dikkat çekti. Tekdemir, pandemi sürecinde etkilenen öğrenciler için ortak bir çalışmayla telafi programları yapılarak bu süreci atlatılabileceğini söyledi.
Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, pandemi sürecinde uzaktan eğitimin birçok öğrencinin etkilendiğini ifade ederek, bir araştırma önerisinde bulundu. Ortak bir çalışmayla öğrencilerin kayıplarını tespit edip bu sürecin telafisinin yapılması gerektiğini belirten Tekdemir, “Okul ağını oluşturan bütün bileşenlerin yer aldığı bir ekiple çalışma yapılması lazım. Bu çalışmanın ekseninde çocukların hem eğitim hem öğretim ihtiyacına yönelik tespitlere yer verilmeli. Bu tespitler ışığında telafi setleri oluşturulmalıdır. Akademik ve psikososyal kayıpların giderilmesine çalışılmalıdır” dedi.
“DİYARBAKIR’DA 150 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİMDEN UZAK KALDI”
461 bin öğrencinin bulunduğu Diyarbakır’da 150 bin öğrencinin çok fazla etkilendiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
“Genel olarak bütün öğrenciler etkilendi fakat eğitim imkânlarının kısıtlı olduğu öğrenciler uzaktan eğitime erişim sağlamayan çocuklarımız oldu. Dolasıyla burada çok ciddi bir akademik kayıp söz konusu bununla birlikte çok ciddi bir piskososyal bir sorun da söz konusu. Diyarbakır’ın ve Türkiye’nin etkilendiği bu süreci çok iyi telafi imkanlarıyla oluşturmuş bir takım alternatif eğitim modelleri bir takım telafi programları, bir takım etüt çalışmaları yapılabilir. Tek dersler düzenlene bilir gelecek eğitim öğretim yılının tümüne yansıyacak şekilde bir takım telafi çalışmaları yapılabilir bu şeklide akademik kayıp giderilebilir. Okul ağını oluşturan bütün bileşenlerin yer aldığı bir ekiple çalışma yapılması lazım. Bu çalışmanın ekseninde çocukların hem eğitim hem öğretim ihtiyacına yönelik tespitlere yer verilmeli. Bu tespitler ışığında telafi setleri oluşturulmalıdır. Akademik ve psikososyal kayıpların giderilmesine çalışılmalıdır”
“ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK KAYIPLARI GİDERİLEBİLİR”
Bu süreç için öncelikle çocukların uzaktan eğitimde ne kadar yarar aldıkları ve ne kadar etkilendikleri hakkında bir takım araştırmalar yapılabilir. Ortak bir çalışma ile öğrencilerin öncellikle kayıplarını tespit etmek lazım bunu tespiti yapıldıktan sonra bununla ilgili çalışmalara yoğunlaşa biliriz. Çocukların davranışları izlenebilir çocukların duygu ve düşünceleri alınabilir. Aileler ile sıkı bir iletişim kurulabilir. Bütün bu etkileşim ağı içerisinde çocukların ne kadar etkilendiklerini ne kadar uzun ve derin bir kayıp içerisinde oldukları tespit edilir ve telafi programları ile bu giderilebilir. Alanında uzman kişiler tarafından bu çalışmalar yapılabilir ve mutlaka buraya sağlık ekiplerinin de bu sürece destek verecek şekilde katkı sunmaları lazım eğitim çalışanlarının yer aldığı ailenin yer aldığı kısaca okul ağını oluşturan bütün birleşenlerin yer aldığı bir ekibin bir çalışma yapılması lazım. Bu çalışmanın ekseninde çocukların hem eğitim hem öğretim ihtiyacına yönelik çalışmaların planlayarak akademik kaybı giderilebilir.
“EĞİTİM-BİR-SEN OLARAK VAZİFEMİZİ YERİNE GETİRDİK”
Diyarbakır’da eğitimi bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Hem eğitim çalışanların gündemi ile çok meşgulüz hem de eğitim ağı içerisinde yer alan bileşenlerin sorunları ile ilgiliyiz. Çocuklarımız için kitap desteklerinde bulunduk. Hem YKS hem de LGS seviyesinde hazırlık yapan çocuklarımıza destek olduk. İnternet erişimi olmayan çocuklarımıza tablet desteğinde bulunduk. Öğretmenlerimizin durumlarını yakından takip ettik. Kızılay’ın azalan kan stoklarıyla ilgili gerekli olumlu cevabı verdik. Geniş katılımlı bir destekle kan bağışında bulunduk. Kısaca Eğitim-Bir-Sen olarak vazifemizi yerine getirdik. Eğitim-Bir-Sen eğitimle ilgili her konuda olumlu birleşen kıran bir sendika bununla beraberinde bir güven ve tercih getiriyor. Bununla beraber biz yüzlerce üye artışını sağlamış olduk. Bu da bizim yapmış olduğumuz işin doğruluğunu göstermiş oluyor”