Diyarbakır’da somut olmayan kültürel mirasın tespit edilip kayıt altına alınması için yapılan çalışma sona erdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesince yapılan saha çalışmaları kapsamında somut olmayan 41 envanter kayıt altına alındı. Müze Müdürü Ercan Alpay, hedeflerinin Diyarbakır’ın somut olmayan kültürel mirasını, zenginliğini dünya mirası listesine koymak olduğunu söyledi.
DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi ve Kütüphaneler Şube Müdürlüğü’nce, 7 ay önce, binlerce yıldır farklı medeniyetlere beşiklik eden kentte zamanla unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş sözlü gelenekler, gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, dini ritüeller ve şölenler gibi somut olmayan kültürel mirasın tespiti, tanınması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması için başlatılan çalışma sona erdi.
Saha çalışmaları kapsamında tespit edilen Diyarbakır’daki 41 kültürel miras, tek tek kayıt altına alınarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın envanterine kaydedildi. Aralarında Bre oyunu, taş misket yapmak, halk oyunları, poçikli yemeni gibi 41 Diyarbakır’ın en eski kültürel mirası, Dünya Kültürel mirası listesine dahil edilecek.
“Soyut’un yanında Somut olmayan zenginliklerimiz de var”
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürü Ercan Alpay, 1971 yılında UNESCO tarafından Somut olmayan kültürel Miras projesine Türkiye’nin 2006 yılında katıldığını anımsatarak, “Nasıl bir soyut olan işte Cemilpaşa konağı, Hevsel ve Sur’lar varsa aynı zamanda somut olmayan zenginliklerimiz de vardır. Bu bizim başlattığımız bu projede, aslında bunları kayıt altına almaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın envanterine kayıt etmektir. Şimdi başladığı günden bu yana Diyarbakır’ın somut olmayan Kültürel envanterine kayıt ettiği envanter sayısı 17 idi. Bu sayı aslında Diyarbakır’ın kültürel envanterinin yok anlamını taşıyor. Onlar da kurumsal değil de bazı arkadaşların şahsi girişimleriyle, iyi niyet çabalarıyla oluşmuş bir durumdur. Biz de bu boşluğu görerek, kurumsal olarak el attık ve bununla ilgili bir proje başlattık. Projemiz yaklaşık 7 ay sürdü. 7 ay da Diyarbakır’da köy köy saha çalışması yaptık, insanlarla diyaloga girdik ve böylelikle 41 tane unsurun tespitini yaptık” dedi.
“Bre oyunu, taş misket gibi 41 kültürel miras tespit ettik”
41 Kültürel envanter arasında bre oyunu, taş misket yapmak, halk oyunları ve Diyarbakır’ın poçikli yemeni bulunduğunun ifade eden Alpay, “Mesela Diyarbakır’ın Poçikli yemeni zamanlı artık Diyarbakır’ın kültürel mirası oldu. Çünkü kimse giymediği için yok olmaya başladı. Bunun gibi başka başka unsurlar var. Geleneklerimiz var. Bunlar yaptıklarımız, bir de yapamadığımız birçok unsur var. Biz bunlarla ilgili projeyi yeniden başlatacağız” diye konuştu.
“Hedefimiz bu kültürel mirasımız Dünya Mirası listesine koymak”
Alpay, Asıl amaçlarının somut olmayan kültürel mirası envanterini Dünya Mirası listesine koymak olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Diyarbakır’ın zenginliklerini. Mesela bizim geleneksel düğünlerimiz var. Bu düğünlerimiz 3 gün 3 gece sürerdi. Şuan bu düğünlerimiz bitme noktasına gelmiş. Düğün salonlarında yaklaşık 3 saat yapılan bir tören haline gelmiş. Ama bizim yapılan geleneksel düğünlerimiz 3 gün 3 gece sürerdi ve birçok ritüele de sahipti. Biz bu düğünlerimizden birisini neden Dünya miras listesine sokmayalım. Başka başka konularımız da var. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi olarak bu konuyla ilgili yoğun bir çalışma yapmak istiyoruz. Biz buradan bütün Diyarbakır ve bölgedeki tüm vatandaşlarımıza sesleniyoruz. Bu konuyla ilgili herhangi bir kültürel zenginliğiniz varsa, lütfen bilgi versinler. Biz bunları zenginliğimiz olarak kayıt edelim. Ve bununla ilgili biz Diyarbakır Kent Müzesi her türlü envantere ve zenginliğe sahip çıkan bir kurumdur”
Kaynak: Tigris Haber