Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesindeki bir lisede müdür yardımcısının öğrenci velisi tarafından darp edilmesine tepki gösteren Eğitim Sendikaları, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na öğretmeni koruyan maddeler eklenmesini istedi.
Geçtiğimiz hafta cuma günü Yenişehir ilçesine bağlı Ziya Gökalp Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı, bir öğrenci velisi tarafından şiddet maruz kaldı. Söz konusu şiddet eylemini kınamak amacıyla Ziya Gökalp Anadolu Lisesi önünde bir araya gelen Eğitim Bir-Sen, Eğitim-Sen ve Türk Eğitim-Sen ortak basın açıklaması yaptı.
Sendikalar adına basın açıklamasını Türk Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Pınar Kartal okudu. Hayatın her alanında çeşitli biçimlere bürünen şiddet olgusunun giderek sistemleşen ve yaygınlaşan bir hal aldığını söyleyen Kartal, ” Günümüz dünyası saldırgan bireysel tepkilerden kitlesel kıyım ve katliamlara kadar her türlü şiddetin sarmalında çaresiz, çıkışsız olmanın bunalımı içindedir. Sinema, televizyon ve haber bültenleri dâhil birçok görsel, şiddet unsurları ile cazip ve çekici hâle getirilmektedir. Şaşırtıcı olan, bütün bu kan donduran sahneler ve efektler karşısında insanların ve karar alıcıların tepkisiz ve eylemsiz kalmalarıdır.” dedi.
“ÖĞRETMENE ŞİDDET YASASI ÇIKARILARAK ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU’NA EKLENMELİ”
Şiddet ve mevcut eğitim sistemi arasındaki ilişkiye değinen Kartal, “Eğitim, şiddetin ortadan kaldırılması için en doğru araç olarak kabul edilirken eğitim sistemindeki yanlış bir programlamanın, şiddeti sistematik olarak besleme riskini barındırabileceğini söyleyebiliriz. Bu durum özellikle okulda şiddet ile ilgili konunun çok boyutlu irdelenmesini zorunlu kılmaktadır. Eğitim sisteminde öğretmenler, şiddet sorununun çözülmesinde kritik bir noktada görülmesine karşın, uygulanan yanlış politikalarla, öğretmenlerin eğitimin edilgen öğesine indirgendiği ve şiddet ortamının bir mağduru hâline geldiği süreci yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kartal, “Öğrenci ve veliyi sorgu hakimliği düzeyine çıkaran, öğretmeni sanık koltuğuna düşüren MEB destekli şikâyet mekanizmaları öğretmeni her fırsatta sigaya çekilen bir nesneye dönüştürmekte öğretmeni ve mesleğini itibarsızlaştırmakta ve öğretmen kimliğini oluşturan öğeleri değerden düşürmektedir. Eğitim sahasındaki karar alıcıların tehlikenin ciddiyetini kavrayamamış görünmeleri ise vahim bir durumdur.” şeklinde konuştu.
Son yaşanan hadiseye vurgu yapan Kartal, “Bu bağlamda, geçtiğimiz cuma günü bu okulda görev yapan arkadaşımızın veli tarafından saldırıya maruz kalması, öğretmene şiddet yasasının derhal çıkarılması gerektiğini, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na öğretmeni koruyan maddeler eklenmesine duyulan ihtiyacın aciliyetini ortaya koymuştur. Öğretmeni güçlendirecek, donatacak, koruyacak tedbirler almak yerine onu hedef alan saldırılar karşısında sessizliğe gömülmenin anlaşılır bir yanını göremiyoruz.” diye belirtti.
“MEVCUT EĞİTİM PROGRAMLARININ ŞİDDETİ ÖNLEMEDİĞİ ARTIK GÖRÜLMELİDİR”
Toplumdaki şiddeti eğitimle yok etmenin hesabını yaparken, şiddeti eğitimin içine sokmaya davetiye çıkarıcı uygulamaların akılla, izanla ve vicdanla anlaşılabilir bir yanının olmadığını sözlerine ekleyen Kartal, şunları söyledi: “Şiddeti eğitimle yok etmenin ilk aşaması, kesin bir anlayış ve program değişikliğidir. Mevcut eğitim paradigmasının ve programlarının şiddeti önlemediği, bilakis şiddete yatkın psikolojileri beslediği artık görülmelidir. Okullarda yaşanan şiddet olaylarının tekrar etmemesi, eğitimcileri şiddetin hedefi haline getiren uygulamaların son bulması, somut ve kalıcı çözümler üretilmesi için başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, bütün yetkilileri acilen harekete geçmeye ve gerekli yasal çerçeveli önlemeleri ivedilikle almaya davet eden Kartal, “Sendikalar olarak eğitim çalışanlarına yönelen her türlü şiddeti kınıyor, Ziya Gökalp Anadolu Lisesinde görev yapan öğretmenimize ve bütün eğitim çalışanlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”