Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, “4. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı”nda ‘Mirkut’ (Tokmak) geleneğini canlandırdı.
ALZ Diyarbakır Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi 4. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’ında Büyükşehir Belediyesi Standında düzenlenen “Buğdayın İlk Elle Şekillenmesi ‘Mirkut’ geleneğinin canlandırılması için alana dibek taşı getirildi ve içine buğday konuldu.
Dibeğin içine konulan buğdayın elle şekilenmesi için mirkut ile buğday dövüldü. Daha sonra kadınlar tarafından şehriye kesimi yapıldı. Standı gezmeye gelen ziyaretçilere de çiğköfte yoğrulup dağıtıldı.
“ŞEHRİMİZE GASTRONOMİ ANLAMINDA, TURİZM AÇISINDAN KATKI SUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanı Ahmet Salduş, fuara 175 firmanın 55 şehirden katılım sağlandığını söyledi. Bu tür etkinliklere ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını belirten Salduş, şöyle konuştu: “Şehriye kesimi yapıldı. Dibekte mirkut ile buğday dövüldü. Çiğköfte yoğruldu, onları dağıtıyoruz. Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylanmış 48 coğrafi işaretli ürünümüzü gösterime sunduk. Gelenek göreneklerimiz de var. Çayönü 10 bin yıl önce burada kuruldu. İlk buğday, mercimek burada yetiştirildi. İlk bakır burada işletildi. Günümüzde de bu önemini daha da korumaktadır. Bunu önemsiyoruz. Dolaysıyla bu etkinliklere devam edeceğiz. Şehrimize gastronomi anlamında, turizm açısından katkı sunmaya devam edeceğiz.”
“HATIRALARIMIZI CANLANDIRDIK”
Fuarı çocuklarıyla gezmeye gelen Emine Yalçın, etkinliği yıllar önce yaşadıkları köyde yaptıklarını belirterek, şunları aktardı: “Biz küçükken bunu biz evde yapıyorduk yani biz kendimiz hazırlıyorduk. Hatıralarımızı canlandırdık. Buğdayın nasıl dövüldüğünü çocuklarımız bilmiyorlardı, burada görmüş oldular. Şehriye, kesildiğinde öğütülen buğdaydan yapılan unun arasına katılıp güzel bir lezzet olarak soframıza geliyordu. Şimdi ise bunları biz bilmiyoruz. Hazır olarak geliyor, onu yiyoruz.”
“GASTRONOMİ OLARAK ŞEHRİMİZ ÇOK GELİŞMİŞ”
Fuarı gezen Bülent Taşdemir, ise etkinliğin turizme katkı sunduğunu kaydederek şunları aktardı: “Dedelerimizin, ninelerimizin çok güzel eskiden yaptığı şeyleri tekrardan canlandırılması çok güzel bir etkinlik. Büyükşehir belediyesi olarak da her şeyi sunuyorlar, gösteriyorlar. Böyle etkinliklerin turizme de çok katkısı oluyor. Gastronomi olarak şehrimiz çok gelişmiş çeşitlerimiz çok, bayağı zenginliğimiz var. Dışarıdan da misafirlerimiz geliyor. Bunları herkesin görmesini istiyoruz.”