Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2023 yılında kentin gelişmesi ve kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara destek oldu.
DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesi, 2023’te hayvan içme suyu göletlerinden, tarımsal sulama amaçlı havuzlara, çiftçilere fide-fidan dağıtımından, tarımsal ekipman desteğine, ipek böcekçiliği ve arıcılığa kadar farklı alanlarda üreticilere destek verdi.
Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, kırsal mahallelerde tarım ve hayvancılığı geliştirmek, tarımsal sulama altyapılarını güçlendirmek ve yerel üreticiyi desteklemek amacıyla 2023’te 10 yeni gölet yapımı ve 23Hayvan İçme Suyu (HİS) Gölet’i bakım ve onarım çalışması yaparak toplamda 33göleti halkın hizmetine sundu.
KULP, HANİ VE HAZRO’DA BİRER ERGANİ’DE İSE 2 OLMAK ÜZERE TOPLAMDA 5 SULAMA HAVUZU YAPILDI.
Ekipler, Çermik, Çüngüş, Silvan, Hani, Lice, Kulp, Ergani, Hazro, Dicle, Kocaköy ilçelerinde 77 bin metre açık kanal ve 42 bin 460 metre kapalı kanal olmak üzere toplamda 119 bin 460 metre kanal çalışmasına devam ediyor. Sulama havuzu, gölet ve kanalların bakım ve onarımları ise yıl boyu teknik ekiplerce düzenli olarak yapıldı.
2 BİN DEKAR TARIM ARAZİSİ SU İLE BULUŞTU
Hani ilçesindeki Aynkebir kaynağından çıkan su, beton kanal ve borular kullanılarak yaklaşık 2 bin dekar tarım arazisiyle buluşturuldu.
SİLVAN’A 7 BİN 288 METRE SULAMA KANALI
Keklikdere mahallesinde kayalıktan çıkan ve boşa akan kaynak suyundan çiftçilerin faydalanması için proje hazırlandı. Proje kapsamında 6 bin 945 metre trapez tipi ve 343 metre dik tipi olmak üzere toplam 7 bin 288 metre kanal yapıldı. 160 tarla priz kapağı, 13 yol geçidi, 9 sel geçidi yapılıp 1350 metre boru döşenerek 1150 dekar arazi suyla buluşturuldu. Proje kapsamında ayrıca su kaynağının çevre düzenlemesi yapılarak mahalle sakinlerinin kullanımına sunuldu. Projeden Keklikdere, Onbaşılar, Dorukardı, Görentepe ve Boyunlu mahalleleri faydalandı.
YAYLA VE MERALARA SU SEVKİYATI
Kırsal mahallelerde bulunan, yayla ve meralardaki hayvanların su ihtiyaçlarını karşılamak için su sevkiyatı gerçekleştirilerek hayvancılıkla uğraşan çiftçilere destek verildi. Hayvanların su ihtiyaçlarını karşılamak için her biri 5 tonluk 53 portatif su deposu dağıtımı yapıldı.
212 BİN AĞACA FISTIK AŞISI UYGULANDI
Diyarbakır’ın fıstık, badem ve ceviz üretiminde Türkiye’nin en güçlü illerinden biri olması için çalışmalarına devam eden Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, 2023’te Bismil, Çınar, Çüngüş, Dicle, Eğil, Ergani, Hazro, Hani, Kulp, Lice, Silvan, Sur ve Yenişehir ilçelerinde 200 bin ağaca fıstık aşısı uyguladı. Kırsal ilçelerdeki ceviz ağaçlarına ise 12 bin kalem aşısı uygulandı.
ÜRETİCİLERE TOHUM VE FİDAN DESTEĞİ
Yaş koza üretiminde yüzde 60 ile Türkiye birincisi olan Diyarbakır’da, İpek Böceği üreticilerine 10 bin dut fidanı dağıtımı gerçekleştirildi. Coğrafi işaretli Karacadağ Çeltiğinin üretilmesi amacıyla 93 üreticiye 169 ton çeltik tohumu ayrıca1406 üreticiye 33 ton sertifikalı kırmızı mercimek tohumu olmak üzere toplamda 202 ton tohum dağıtımı yapıldı. 4 bin asma fidanı ve 100 bin Fıstık fidanı olmak üzere toplamda 104 bin fidan desteği sağlandı. Diyarbakır Karpuzu yetiştiricilerini teşvik etmek için 4 bin 500 kilogram gübre, 4 bin 500 gram yaprak biti ve 9 litre kırmızı örümcek ilacı çiftçilere dağıtıldı. Diyarbakır Arı Yetiştiriciliği Birliğini desteklemek, özellikle gençlere ve kadınlara yeni imkanlar sunmak amacıyla 162 üreticiye 4 bin 50 arılı kovan dağıtıldı. Ayrıca mera ıslahı ve amenajman projesi kapsamında 11 ton yem bitkisi dağıtımı yapıldı. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi çiftliğindeki manda sürüsünün devamlılığını sağlamak için destekler sağlandı. Çüngüş ilçesinde kurulacak üzüm işletme tesisinin yapımı işine destek verildi.
ÇİFTÇİLERE MAKİNE TEÇHİZATI DESTEĞİ
Çiftçilerin işlerini kolaylaştırmak, karlılığını artırmak, tarımsal üretim ve hayvancılığın desteklenmesi amacıyla2 badem soyma makinası, 5 badem silkeleme makinası ve 600 litrelik pulverizatör olmak üzere toplamda 8 makine ve teçhizat üreticilere hibe edildi.