Diyarbakır’da depremden sonra başlayan kiralık ev sıkıntısı, artarak devam ediyor. Kentte kiralık ev yok, bazı bölgelerde kiralar 20 bin liraya dayanarak, memur maaşını geçti.
DİYARBAKIRGAZETE – Maraş depreminden etkilenen Diyarbakır’da bin 287 konutta ağır hasar meydana geldi. 7 bina depremde yerle bir oldu, 409 kişi yaşamını yitirdi. Depremin evsiz bıraktığı onlarca aile, prefabrik konutlara yerleştirildi. Bir kısmı da köyde ya da şehirdeki dost ve akrabalarının evine sığındı. Deprem nedeniyle binlerce kişi evsiz kaldığı için, kentte geçmiş dönemde de var olan kiralık ev sıkıntı, “ev bulamama” noktasına kadar geldi.
‘ESKİ YAPILARIN KİRASI 7 BİN LİRA’
Diyarbakır Emlakçılar Odası Başkanı Mustafa Koç, Diyarbakır’da kiralık ev bulunmadığını söyledi. Yüzde 25’lik artış sınırlamasından dolayı kiralık dairelerin “el altından” yüksek fiyatla kiraya verildiğini belirten Koç, “Sürekli şikayet alıyoruz. Geçen yıl 7 bin 500 lira olan kirasını bu yıl 15 yapmış ev sahibi. Daha da yükseltmek istiyor, ancak yasal sınırdan dolayı ‘ben taşınacağım evi boşalt’ diyerek kiracıya baskı yapıyor. Kiracılar çaresiz. İki gün önce ben yeğenime ev aradım. Eski yapıların kirası bile 6 bin ile 7 bin 500 lira arasında.”
CADDE 75’TE 20 BİN LİRA KİRA
Diyarbakır’ın depremden en çok etkilenen ve en yoksul bölge olan Bağlar İlçesi’nde kiraların 3 bin 3 bin 500’e liraya kadar yükseldiğini belirten Mustafa Koç, “Cadde 75’te (Mahabad Bulvarı) artık oturmak mümkün değil. İki memur maaşı ile oturulmaz. Çünkü kiralar 20 bin liraya vardı, memur maaşını geçti” dedi.
‘POLİSİYE TEDBİRLERLE OLMAZ’
“Konut alanı üretmeden, polisiye tedbirlerle kira artışlarının önüne geçmek mümkün değil” diyen Koç şunları söyledi: “Depremden sonra herkes köye, tarlaya, bahçeye, konteynıra gitti. İki ay sonra okullar açılacak herkes şehre, dönecek. Ama ev yok. Diyarbakır’da önümüzdeki Eylül ayında evsizler ordusu oluşacak. Çadırlara, konteynırlara, köylere giden insanlar şehre gelecekler, peki bu insanlar nereye gidecek?”
‘BELEDİYE İMAR ÇALIŞMASI YAPMIYOR’
Diyarbakır’da yeni imar alanları açılmadığı için, arsa oranlarının yüzde 50’yi geçtiğini, arsa oranlarındaki yüksekliğin ev fiyatına, onun da vatandaşa yansıdığına dikkat çeken Koç, önerilerini şu şekilde sıraladı: “Bu işin tek çözümü hükümet inşaat malzemelerinde indirime gidecek, yerel yönetimler konut alanı üretecek, yeni imar alanları açacak.”
Kaynak: Amida Haber