Diyarbakır Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası, Eczacılar Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) gibi sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu Diyarbakır Sağlık Platformu, Koronavirüsü salgınındaki son gelişmeleri paylaşmak amacıyla internet ortamında basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda ilk sözü alan Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, “1 Haziran itibariyle Diyarbakır’da Covid-19 nedeni ile yatarak tedavi alan hastaların sayısı 200’ü geçmiş, Pandeminin başlangıcından bugüne kadar Diyarbakır’da hastanelerde takip edilen en yüksek hasta sayısına ulaşılmıştır” dedi. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya ise daha çok hastayla karşı karşıya kalınabileceğinin söyleyerek “Normalleşme olduğu dönemde vakalar bu kadar arttı. Yaz aylarında hastalık yok olmayacak. Eylül ekim için kaygılıyız. Etkin tedavi ve aşı olmadığı için tehdit olmaya devam edecek. Çok fazla hastayla karşı karşıya kalabiliriz” ifadelerini kullandı.
Diyarbakır’da uyarıların dikkate alınmadığını söyleyen Tabip Oda Başkanı Mehmet şerif Demir: “Tüm uyarılara rağmen ilimizde de bunun öneminin yeterince anlaşılamadığı, günlük yaşam içerisinde bu kurallara dikkat edilmediği gözlemlenmektedir. – Ülkeyi yönetenlere sosyal devlet anlayışı salgının özel olarak mağdur ettiği bütün yurttaşları gözeten, asgari yaşam ihtiyaçları için maddi olarak desteklenmelerinin salgın ile mücadeledeki önemini bir kez daha hatırlatıyoruz”
‘’NORMALLEŞME’’ ADI ALTINDA TOPLUM BAĞIŞIKLIĞI KARARI VERİLMİŞTİR
Demir, “Salgının ülkedeki boyutu hiç kimse tarafından bilinmemektedir ve salgının bilançosu her geçen gün ağırlaşmakta, halen onlarca yurttaşımızı bu hastalık nedeniyle kaybetmekteyiz. 1 Haziran itibariyle Diyarbakır’da Covid-19 nedeni ile yatarak tedavi alan hastaların sayısı 200’ü geçmiş, Pandeminin başlangıcından bugüne kadar Diyarbakır’da hastanelerde takip edilen en yüksek hasta sayısına ulaşılmıştır. İktidarın ekonomik kaygıları halkın sağlığının önüne geçmiş, ‘’Normalleşme’’ adı altında toplum bağışıklığı kararı verilmiştir, dolayısıyla salgın tehlikesi toplum sağlığını tehdit etmeye devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Diyarbakır’da vaka sayısının bilenenden daha fazla olduğunu da söyleyen Demir, “İlimizde de COVİD-19 Pozitif vakaların artışı göz önüne alındığında maske takılması, Kişisel hijyen kurallarına uyulması ve Fiziksel mesafenin korunmasının pandemiyi önlemedeki rolünü bir kez daha önemle hatırlatıyoruz”
YAZ AYLARINDA HASTALIK YOK OLMAYACAK
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya ise, hastalığın Etkin tedavi ve aşı olmadığı için tehdit olmaya devam edeceğini belirterek “Normalleşme olduğu dönemde vakalar bu kadar arttı. Yaz aylarında hastalık yok olmayacak. Eylül ekim için kaygılıyız. Etkin tedavi ve aşı olmadığı için tehdit olmaya devam edecek. Çok fazla hastayla karşı karşıya kalabiliriz. Bu hastalığı önlemek mümkünken kötü sonuçla karşılaşıp başa dönebiliriz. Toplumun yaşamını buna göre dizayn etmesinde yarar olduğunu düşünüyoruz”