Son dönemde Dolar ve Euro kurunun yükselişi birçok alanı etkilemekte. Dolar ve Euro kurunun artışı piyasalarda etkisini gösteriyor. Birçok şirket, esnaf ve ticaret insanı iflas etmek ile karşı karşıya.
Esnaflar kredi borçlarını ve senetlerini ödeyemediği için kepenk kapatmak zorunda kalıyor. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekiyor. Ülkenin ekonomik durumuna dair gelişmeleri ve ekonominin toplumsal etkilerini Diyarbakır halkı ve esnafı ile konuştuk. Alım gücünün düştüğünü, ekonomik olarak zorlandıklarını ve durumun içler acısı olduğunu aktaran vatandaşlar, ülkedeki yaşanılan ekonomik sorunlardan etkilendiklerini, borç altında yaşadıklarını ve ekonomik gidişattan umutlu olmadıklarını belirtti.
”DOLARIN ARTIŞ GÖSTERMESİ PİYASAYI ALT ÜST ETTİ”
Her gün gelen zamlara tepki gösteren market işletmecisi Ramazan Gümüş, ”Ürün fiyatları günü birlik değişiyor. Alışveriş yapan insanlar bu duruma tepki gösteriyor. Eski yıllardaki kriz dönemlerine doğru gidiyoruz. Bir hafta önce aldığımız fiyata uygun ürün bulamıyoruz. Her şey dolara endeksli olduğu için ve doların da sürekli artış göstermesi piyasaları alt üst etti. Mevcut hükümetin bu ekonomik kriz sürecini iyi yönetemediğini düşünüyorum. Dolardaki artış ve piyasalardaki çalkantıların nedeni, hükümetin yanlış politikalarıdır. Ülkemizde üretimin olmaması ve sürekli dışarıya mecbur olmamız istenilmeyen ekonomik sonuçlar doğurabiliyor” dedi.
”EKONOMİK OLARAK İYİ BİR DURUMDA DEĞİLİZ”
Ekonomik sıkıntılar yaşadığını belirten Gümüş, ”Ekonomik olarak çok zor bir durumdayım. Kiramı ve elektrik faturalarımı ödeyemeyecek durma geldim. İşimden kazandığım kar oranımda inanılmaz bir düşüş yaşadım. Ekonomik gidişatın nasıl seyredeceğini zamanla göreceğiz. Ekonomik olarak iyi bir durumda değiliz. Ülkenin iç sorunlarına sahici politikalar bulunması ekonomik krizin derinleşmesini engelleyebilir” diye belirtti.
”İNSANLARIN ALIM GÜCÜ KALMADI”
Ekonomik olarak perişan bir durumda olduğunu ifade eden Tayfun Birtane, ”Eskiden haftanın üç gününde et yiyorduk. Bu zamanda zorlukla et yiyebiliyoruz. Pijamayı eskiden daha ucuza alıyordum; şuan eski sattığım fiyata yakın elime ulaşıyor. İnsanlar yoksul bir şekilde yaşam sürdürüyor. İnsanların alım gücü kalmadı. Hiçbir şey satamıyoruz. Ekonomik olarak perişan bir haldeyiz” diye yakındı.
”DOLARIN YÜKSELİŞİ VE ZAMLAR BİZİ BİTİRDİ”
”Sur esnafı olarak perişan durumdaydık, doların yükselişi ve zamlar bizi bitirdi” diye yakınan Birtane,” Forma ve pijama fiyatları uçmuş, vatandaş nasıl alacak! Bu fiyatlara ben dahi almam. Bir satıcı olarak halkımıza şunu demek istiyorum; aldıkları elbiseleri uzun süreli kullanmaya dikkat etsinler. Elbise almak lüks olmuş durumda, fiyatlar çok yüksek oldu” diye uyaran Birtane, sözlerine şu şekilde devam etti:
”Meyve, sebze satan ve diğer farklı işler ile yaşamını sürdürmeye çalışan birçok insan perişan oldu. Birçok esnaf kredi ve senet borçlarını ödeyemedikleri için iflas etti. Çevremizdeki esnafların tamamı borç altında, iflasın eşiğinde. Doların yükselmesi insanları ekonomik olarak bitirdi. Elektrik ve doğalgaz ödemelerine de zam geldi. Bu zamlar ile baş edemiyoruz. Gidişat hiç iyi değil. Burada 60 esnaf iflas ettiyse 61’incisi de ben olacağım. Ödemelerimi yapmakta zorluk çekiyorum. Ödememi yapamadığım için alacaklılar ile kavganın ortasında buluyorum kendimi. Vatandaşlar fiyatların yüksek olmasından dolayı yüzümüze dahi bakmıyor. Yetkililerden bu duruma bir çözüm bulmalarını istiyoruz.”
”EVİMİZE DOĞRU DÜRÜST BİR ŞEY GÖTÜREMİYORUZ”
Doların yükselmesi ve beraberinde doğan zamların kendisini etkilediğini belirten Nesih Eker, ”Bu sene dolar büyük bir artış gösterdi. Bu durumdan benim gibi yoksul insanlar etkiliyor. Sabahtan akşama kadar çocuklarımıza ekmek götürmek için uğraşıyoruz. Geçen yıllara oranla alım gücümüz düştü. Evimize doğru dürüst bir şey götüremiyoruz. Alım gücünün sürekli düşmesi en çok yoksul ve fakir kesime mensup insanları etkiledi. Ekonomik durum pek iyi değil. Tanıdığım ve konuştuğum bütün insanlar bu yaşanılan ekonomik krizden dolayı sıkıntı yaşadıklarını söylüyor. Ağzı açılan her insan dolar ve euronun yükselişini konuşuyor. Ben kirada oturan bir insanım ve 370 lira kira parası ödüyorum. Elektrik, su ve doğalgaz fiyatlarını buna ekleyince yüksek bir rakam ortaya çıkıyor. Ekonomik gidişatı hiç iyi bulmuyorum ve iyimser değilim” diye aktardı.
”ZAMLAR YAŞAMIMIZI ETKİLEDİ”
Aldığı gıda malzemelerinin fiyatlarında gözle görülür bir artış yaşandığını vurgulayan Selahattin Öksüz, ”Bir ay önce aldığım salça ve unu eski fiyatına bulamıyorum. Zamlar yaşamımızı etkiledi. Temel ihtiyaçlarımızı karşılamakta zorluk yaşıyoruz. Fakirin alım gücü bitti. Gıda ürünlerini toptan alam yerine kilo ile almaya başladım. Elimizdeki para ile alışveriş yapamıyoruz. Meyve ve sebzelerde de durum aynı. 2 liraya aldığımız şeftali bugün 5 lira olmuş durumda. Zamlardan dolayı pek bir şey alamıyoruz. Ülkenin ekonomik gidişatını hiç iyi görmüyorum, düzeleceğini de düşünmüyorum. Bu ekonomik çalkantıyı düzeltecek sağlam bir politikamız yok. İş yapamıyoruz, kiramızı ödeyemiyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık” diye belirtti.
Kaynak: Tigris Haber Gazetesi