AssisTT Çağrı Merkezinin Diyarbakır’daki D-Smart projesinde çalışan onlarca işçi daralma gerekçesiyle işten çıkarıldı
Sağlık telekomünikasyon, finans, ulaştırma gibi sektörlerde faaliyet gösteren, Türk Telekom iştiraki olarak kurulan AssisTT Çağrı Merkezinin Diyarbakır’daki D-Smart projesinde çalışan onlarca işçi daralma gerekçesiyle işten çıkarıldı. Çağrı merkezi işçileri bu işe güvenerek kredi çektiklerini ve borçlar nedeniyle mağdur olduklarını belirtirken, DİSK/İletişim-İş, işçilere örgütlenme çağrısında bulundu. Evrensel’de yer alan habere göre projenin başında çok sayıda işçinin işe alındığını söyleyen bir AssisTT işçisi, “30 gün eğitim aldık. Eğitimlerde kurumsallıktan, aile kavramından bahsettiler. Uzun yıllar birlikte çalışacağımızı, bu proje bitse dahi başka projelerle devam edileceğini söylediler. Biz de güvenceli bir iş sandık. Mesai kesintileri, ekstra izinler olunca işten çıkarılacağımızı yavaş yavaş anladık” dedi.
“BU İŞE GÜVENEREK EVLENENLER, KREDİ ÇEKENLER OLDU”
İşten atıldığı günü anlatan AssisTT işçisi, “O gün evden çalışıyordum, bir numara aradı, 12.00’de şirkette olmamı istedi. Şirkete gittiğimde kapı önünde benim gibi bekleyen çok işçi olduğunu ve bekleyenlerin ağladığını gördüm. Şirketin insan kaynaklarında çalışan biri bana içeri girmemi ve sakin olmamı söyledi. İçeriye girdiğimde D-Smart projesinin Diyarbakır’dan alındığını şirketin küçülmeye gittiğini söylediler. İhbar tazminatını sanki kendilerinin verdiği bir hakmış gibi ‘Ha bu arada ihbar tazminatınızı vereceğiz’ dediler. Biz kullanıldığımızı biliyorduk, işlerin yoğun olduğu zaman aldılar, yoğunluk bittiği zaman işten attılar. Bu işe güvenerek evlenenler, kredi çekenler oldu, medya ve insanlar öğrenmesin diye yavaş yavaş çıkarıyorlar” diye konuştu.
DİSK’TEN AÇIKLAMA: HAKLARI İÇİN BAŞVURUDA BULUNDUK
İşten atmalarla ilgili açıklama yapan DİSK’e bağlı İletişim-İş Yönetim Kurulu Üyesi Erman Türkmen şunları söyledi: “Adı geçen firmadaki arkadaşlarımız, özellikle pandemi dönemi boyunca yoğun bir şekilde çalıştırıldılar ve içlerinde üyelerimizin de olduğu ilgili şirketin değişik lokasyonlarında hâlâ 10-11 saat çalıştırılan işçiler var. Zaten işçiler evden çalışıyor, işten atılan arkadaşlarımızı başka projelerde değerlendirebilirlerdi. Kurumsallıktan ve aile olmaktan bahseden bir firma, kolay yolu seçerek işçi arkadaşlarımızı işten çıkartmayı seçmiştir. İşçi arkadaşlarımızın da söylediği gibi başka illerde de de işten çıkartmaların yaşanacağı haberi bizlere de gelmektedir. Sendika olarak bize gelen şikayetler doğrultusunda bakanlık nezdinde çalışma süreleri ve evden çalışan işçilerin işverenler tarafından el konulan sosyal hakları ile ilgili birçok işyeri için başvuruda bulunduk.”
‘SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
Sürecin takipçisi olacaklarını söyleyen Türkmen, “Evden çalışma işçilerin yaşadıkları sorunlar etrafında birleşmesine ciddi bir zarar veriyor. Yakın zamanda genel başkanımızın bölge ziyareti ile çok sayıda posta, Telekom ve çağrı merkezi emekçisi ile yüz yüze gelip, bazı yerlerde komiteler oluşturarak, insanca çalışmak ve insanca bir ücret talepleri ile örgütlenmeye devam edeceğiz” diye konuştu.