Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Organize Sanayi Bölgesinde Proyem Yem Fabrikası temel atma törenine katıldı. Temel atma töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Diyarbakır’da yapılan ve yapılması hedeflenen plan ve projelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’a yaptığı ziyartte 520 milyon lira yatırım bedeli olan 28 fabrikanın resmi açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Varank, “Bugün de yine bölgemiz için hatta ülkemiz için çok önemli bir projenin temelini atmak için sizlerle bir aradayız. Bu tesis üretim ve depolama kapasitesi bakımından Türkiye’nin en büyük yatırımı olacak. Toplam bedeli 250 milyon lirayı bulan bu yatırım tamamlandığında doğrudan ve dolaylı olarak bin kişilik ilave istihdam oluşturacağız.” dedi.
DİYARBAKIR’IN SUNDUĞU İMKANLARLA YATIRIMCISINA BÜYÜK FIRSATLAR SAĞLADI
Diyarbakır’ın sunduğu imkanlarla yatırımcısına büyük fırsatlar sağladığının altını çizen Varank, “Organize sanayi bölgelerimiz çok hızlı doluyor ama bunların genişlemesi ile ilgili de biz gerekli adımları atacağız. 1 ve 2 bölgeye giden yatırımların bir kısmı aslında Diyarbakır gibi sanayi şehirlerinin farkında olmadığı için o bölgelere yatırım yapıyorlar. Gelsinler, buradaki imkanları değerlendirsinler, Diyarbakır’ı tanımak istiyorlarsa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaları gezsinler ve bu imkanlardan faydalansınlar.” ifadelerini kullandı.
“50 MİLYON LİRALIK KAYNAĞI İMALAT-SANAYİ FİRMALARIMIZIN HİZMETİNE SUNACAĞIZ”
Türkiye’nin 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7’lik bir büyüme elde ettiğini aktaran Varank, “İkinci çeyrekte vitesi daha da yükselterek ve dün açıklanan rakamlara göre yüzde 21,7’lik rekor bir büyüme kaydettik. Sanayimiz ise yüzde 40,5’lik büyüme ile yine ekonomimizin lokomotifi olduğunu ispatlamış oldu. 2023 yılı ve sonrasında da çok iddialı hedeflerimiz var. Bunları gerçekleştirebilmek için tüm illerimizin aslında azami düzeyde katkı verdiği topyekûn bir kalkınma süreci oluşturmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Diyarbakır’ın potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla sanayi başta olmak üzere gıda, tarım, lojistik ve turizm konularında kente kaynak aktardıklarını ifade eden Varank, “Merkezi Diyarbakır’da olan Karacadağ Kalkınma Ajansımızla 12 yılda 562 projeye 198 milyon lira destek sağladık. 50 milyon liralık bir kaynağa imalat-sanayi firmalarımızın hizmetine sunacağız. Kullanacakları kredilerin finansman maliyetlerinin önemli bir kısmını biz bu kaynakla ödemiş olacağız.” diye belirtti.
“DİYARBAKIR’IN 4 FARKLI İLÇESİNDE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNE YÖNELİK FABRİKALAR İNŞA EDECEĞİZ”
GAP bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının son 19 yılda Diyarbakır’a 1.6 milyar lira yatırım yaptığını söyleyen Varank, “SOGEP ve cazibe merkezlerini destekleme programlarıyla Diyarbakır’ın 32 projesine 315 milyon lira kaynak aktardık. Bugün geldiğimiz noktada 175 milyon liralık yatırımla OSB sayısını 3’e, üretim yapılan parsel sayısını ise 262’ye yükselttik. KOSGEB aracılığıyla 2003 yılından bu yana 5 bin 500’den fazla girişimciye 148 milyon liranın üzerinde finansman desteği verdik. Teşvik sistemi kapsamında 2002 yılından bu yana 9 milyar 300 milyon lira yatırım öngörüsü olan bin 476 teşvik belgesi düzenledik.” dedi.
Çalışan ve üreten gençler programı kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığıyla birlikte Diyarbakır’ın 4 farklı ilçesinde hazır giyim sektörüne yönelik fabrikalar inşa edecekleri bilgisini paylaşan Varank, “Yararlanıcı kurumlarla sözleşmeler imzalandı. Fabrikalar için şu anda talepler alınıyor. Allah’ın izniyle bu Fabrikalar En geç 12 ay içerisinde tamamlanıp faaliyete geçmiş olacak. Bu tesisler tam kapasite ile çalışmaya başladığında da 5 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak.” ifadelerini kullandı.