Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, 2024 yılında 2.696 kişiye teorik ve uygulamalı ilk yardım eğitimi verdi. Eğitimlerle vatandaşlar, acil durumlara bilinçli müdahale edebilmek için yetkin hale getirildi.
DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşların ve kurumların ilk yardım konusundaki farkındalığını artırmak amacıyla düzenlediği eğitimlere hız kesmeden devam ediyor. 2024 yılı boyunca İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 1.618 kişiye, özel ve kamuya ait İlk Yardım Eğitim Merkezleri tarafından ise 1.078 kişiye ilk yardım eğitimi verildi.
Alanında uzman eğitmenler tarafından verilen eğitimler hem teorik hem uygulamalı olarak gerçekleştirildi. Ayrıca yıl içinde düzenlenen farkındalık etkinlikleriyle de vatandaşlara temel ilk yardım bilgileri aktarıldı.
HAYAT KURTARAN EĞİTİMLER
Eğitimlerde temel yaşam desteği, otomatik eksternal defibrilatör (OED) kullanımı, hava yolu tıkanıklıkları (Heimlich manevrası), yaralanmalar, hayvan ısırmaları, kırık-çıkık ve burkulmalar gibi kritik durumlar ele alındı. Katılımcılar, uygulamalı derslerde hayati müdahaleleri deneyimleme fırsatı buldu.
Eğitimi başarıyla tamamlayanlara İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 3 yıl geçerliliği olan “İlk Yardımcı Katılımcı Belgesi” ve “İlk Yardımcı Kimlik Kartı” verildi.
ACİL MÜDAHALEDE İLK 5 DAKİKA HAYATİ ÖNEME SAHİP
Bilimsel araştırmalar, kazalarda can kayıplarının yüzde 10’unun ilk 5 dakika, yüzde 45’inin ise ilk 30 dakika içerisinde meydana geldiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, doğru ve zamanında yapılan ilk yardım uygulamalarının birçok can kaybını önleyebileceğine dikkat çekiyor.
Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi için eğitim ve farkındalık çalışmalarına 2025 yılında da devam edeceğini belirtti.