Diyarbakır 78’liler Derneği ve İHD, 12 Eylül askeri darbesinin 43. yıl dönümü nedeniyle bir dönem işkence merkezi olarak bilinen E Tipi Cezaevi önünde açıklama yaptı. Açıklamada, Diyarbakır 5 Nolu Cezaevinin ‘İnsan Hakları Müzesi’ne dönüştürülmesi istendi
DİYARBAKIR GAZETE– Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’in başını çektiği 12 Eylül 1980 askeri darbesinin üzerinden 43 yıl geçti. Darbenin yıl dönümü dolayısıyla Türkiye’nin birçok kentinde açıklama yapıldı. Diyarbakır 78’liler Dayanışma ve Araştırma Derneği ve İHD, darbe döneminde işkence merkezlerinden biri olan 5 Nolu Cezaevi önünde açıklama yaptı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri Adalet Kaya, Mehmet Kamaç ve Cengiz Çandar ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun yanı sıra çok sayıda kişi açıklamaya katıldı.
SİVİL ANAYASA ÇAĞRISI
Hazırlanan basın açıklamasını okuyan İHD Şube Başkanı Ercan Yılmaz, darbenin var olan sorunları daha da derinleştirdiğini ve günümüzdeki birçok sorunun ve ağır hak ihlalinin nedeni olduğu söyledi. Açıklamada, “12 Eylül Askeri Darbesi sonrası Kürt halkının hafızından asla silinmeyecek ağır insan hakları ihlallerine konu suçların işlendiği bir merkez haline gelen Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi’nin her karesinde yaşanan gerçekliğe bağlı kalınarak, büyük insanlık ve ülke için İnsan Hakları Müzesi’ne dönüştürülmesini talep ediyoruz” çağrısı yapıldı.
CHP’Lİ TANRIKULU: “FAŞİST DARBEYDİ”
CHP’li Sezgin Tanrıkulu, cezaevinin birçok işkence ve zalimliğe tanıklık ettiğini söyledi. Tanrıkulu, “Geçmişle hesaplaşmadan, yüzleşmeden bu travmaları aşamayız. 12 Eylül darbesi Türk Silahlı Kuvvetlerinin emir-komuta zinciri içerisinde gerçekleştirdiği faşist darbeydi. Mutlaka mutlaka bu faşist darbe yapan zihniyetten gerçek anlamda hesap soracağız” dedi.
‘KÜRT MESELESİ BİTMEDEN DARBELER SON BULMAZ’
Yeşil Sol Parti Milletvekili Mehmet Kamaç, “Türkiye’de gerçekleşen bütün siyasi darbelerin temelinde çözümsüzlüğe mahkum edilmiş Kürt meselesi vardır. Kürt meselesi çözülmeden bu ülkede darbecilik son bulmaz. Bugün bu coğrafyada darbe rejimine dönüştürülmüş kayyım pratiğini görüyoruz. İnsanlar 80 darbesini arar hale geldi. Kürt meselesi başta olmak üzere demokratik yaşam inşası için geçmişle yüzleşilmesi gerekiyor” diye konuştu.
KAYA: ‘UTANÇ MÜZESİ OLMALI’
Milletvekili Adalet Kaya, şiddetin 1980 darbesinden bu yana güncelleşerek devam ettiğini ifade etti. Kaya, “Burası tam bir hafıza mekânı. İnsan aklının alamayacağı şiddet yeri olarak burası utanç müzesi olarak kalmalıdır” dedi.