Baharın gelişi ile birlikte kültür, tarih ve medeniyet şehri Diyarbakır’da turizm sezonu açıldı. Tüm sektörler hazırlıklarını yaptı. Yüzlerin güldüğü kentte beklentiler yüksek. Peki sezonun açılmasıyla birlikte kentte beklenen canlılık var mı? Otellerin doluluk oranı ne kadar? Turizm, bu yıl kentin beklentisini karşılayacak mı? Tur acenteleri Diyarbakır’ı tercih ediyor mu? Tigris haber olarak otel işletmecileri ve tur acenteleriyle görüştük. Şubat ve Mart ayının iyi geçmediğini ama Nisan ayında büyük bir akışın olacağını söyleyen otel işletmecileri, bazı medya kuruluşlarının kentin imajını bozan haberler yaptığını dile getirdiler.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde Diyarbakır başta olmak üzere bölge ilerinde turizm sezonu başladı. Diyarbakır’da geçen yılla oranla turist sayısında bir artış olacağı beklentisi hakim. Şubat ve Mart ayının istenilen seviyede olmadığını ifade eden otel işletmecileri şimdiden Nisan ayında otellerin dolduğunu söylediler.
CAHİT ARİ: TUR OPERATÖRLERİ TURİSTLERİ MARDİN’E GÖTÜRÜYOR
Medyanın Diyarbakır’da turizmin gelişmesi için öncü olması gerektiğini vurgulayan Diyarbakır Demir Otel Büro Müdürü Cahit Ari, “Otelimizde doluluk oranını bu ay yüzde 70 idi. Önümüzdeki Nisan ayında bu oranın artmasını bekliyoruz çünkü tur sayımız yüksek. Ayrıca dışarıdan münferit konaklamalar oluyor. Onlarla beraber yüzde 90’nı geçeriz diye tahmin ediyorum. Bazı medya kuruluşları Diyarbakır’da turizmin gelişmesi için öncü olmalı ki turist gelsin. Bazı tur şirketleri gelen turistleri konaklamak için Mardin’e götürüyorlar” dedi.
SUR’DAKİ YASAK KALKMALI
Mardin’in tarihi dokusunu koruduğunu ifade eden Ari, “Sivil Toplum Kuruluşları ve Kamu kurumları şehri yeterince tanıtamıyorlar. bu durumda hepimize yansıyor. Diyarbakır’ın eski imajından dolayı insanlarda bir miktar korku var. Tarihi dokumuzun tekrardan ön plana çıkması gerekir. Sur bölgesi kapatıldı tamamen açılması gerekir. Tarihi dokuyu korumakta bir miktar eksik kaldık” diyor.
EKER: ‘’ALGIYI KIRMAK LAZIM’’
Ocak ve Şubat ayında turist sayısında ki düşüşü ekonomik krize bağlayan Dies Otel’in Genel Müdürü Cengiz Eker ise “Geçen seneye oranla büyük bir fark var. Normalde Ocak ve Şubat aylarında yoğunluk olurdu. Ancak yıl Ocak ve Şubat aylarında bir düşüş oldu. Geçen yıl işlerimiz daha iyiydi. Bu dönemin düşük olmasının sebeplerinde biride ekonomik kriz. Ekonomik kriz turizmi vurdu. Diyarbakır’da oteller Nisan ayında ful olacak. Bu yıl bir sürü tur geldi ve Nisan ayında turist sayısı çok artacak. Otelleri ayakta tutan turlardır. Nisan ve Eylül’de turların en yoğun geldi dönemdir. Diyarbakır’da gerçekleşen Sur olaylarından dolayı gelen turistlerin bazıları Mardin ve Urfa’yı tercih ediyor. Bu algıyı kırmak lazım. Daha çok şehrin tanıtımı ve reklamı yapılmalı. Diyarbakır’da bulunan bir ilçenin köyünde sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor, sanki bu durum kent merkezinde yaşanıyormuş gibi veriliyor” tepkisinde bulundu.
“BU YIL TURLAR DAHA ÇOK GELECEK”
Diyarbakır’da oluşmuş kötü algının yıkılması gerektiğini vurgulayan Eker şöyle devam etti, “Turizmin gelişmesi için toplantılar, konferanslar düzenlenmeli. Bu şekilde kötü algıyı yıkmış olursunuz ve daha çok turist çekmiş oluruz. Bütün tur operatörleri geçtiğimiz yıl Diyarbakır’a geldi. Gelen turların bir şikayeti vardı, Diyarbakır’ın giriş ve çıkışlarında sık sık aramalar yapılıyor ve rahatsız olduklarını dile getirdiler. Şikayetler sonuç verdi bazı noktalar kaldırıldı. Diyarbakır valiliği etrafındaki noktalarda kaldırılmalı, şehrimiz için kötü bir görüntü oluşturuyor. Geçen yıla oranla turlarda bir artış var. Geçen yıl 10 tur geldiyse bul yıl 30, 40 tur geliyor” ifadelerini kullandı.
VARÇİN: “DENİZ VE KUM TURİZMİ BİTTİ, ŞİMDİ TARİH VE KÜLTÜR TURİZM DÖNEMİ”
2019 yılının 2018 yılından daha iyi geçeceğini belirten Plaza Oteli Genel Müdürü ve Turizm Otelciler Derneğinin MYK başkanı Kadri Varçin, “Bu sene her yerden turist geliyor. Diyarbakır’a büyük bir talep var. Nisan ayında doluyuz. Diyarbakır’a gelen turist herkese kazandırıyor. Dışarıdan gelen insanlar Diyarbakır’ı farklı görüyorlar çünkü medya tarafından kötü bir algı oluşturulmuş. Ama burayı gezince ve o sıcaklığı gördüklerinde algıları yıkılıyor. İnsanlığımızla, tarihimizle, kültürümüzle kentimizi tanıtıyoruz. Nisan ayında doluluk oranı yüksek. Reklam yapılınca daha fazla kişi geliyor. Mardin bunu çok iyi yapıyor, bizlerde bunu yapmalıyız. Diyarbakır 10 sene geriye gitti ve yeni yeni kendini toparlıyor. Diyarbakır artık değişti güvenli bir şehir. Deniz kum turizmi bitti şimdi tarih ve kültür turizm dönemi. Diyarbakır’ ı tarihi ve kültürüyle güzel tanıtırsak dışarıdan zaten fazla insan gelir. Kentimize sahip çıkmamız lazım” şeklinde konuştu.
GÜLER: “BİRLİK VE BERABERLİK OLMALI Kİ DİYARBAKIR KALKINABİLSİN”
Diğer otel işletmecilerinin aksine otellerinde doluluk oranının düşük olduğunu dille getiren Eyüp Otel resepsiyon görevlisi Bulut Güler de şunları söyledi, “Mart ayının ilk haftalarında bir artış vardı ama şu an doluluk oranı düşük seviyede. Nisan ayı için ise şimdilik herhangi bir rezervasyon almadık. Turizmin gelişmesi için kurumların daha aktif rol alması gerekir. Birlik ve beraberlik olmalı ki, Diyarbakır kalkınabilsin. Tur şirketleri günü birlik geliyorlar. Diyarbakır’da bir iki saat kalıp Mardin’e geçiyorlar. İnsanlar burada konaklamadan korkuyorlar. Buraya gelen turistler çekinerek geliyorlar. Medya kötü bir algı oluşturmuş. Bu algı yıkılmalı. Bütün kurumlar Valilik, DTSO ve diğer kurumlar bir araya gelip birlik ve beraberlik için de çalışarak durumu düzeltebilirler” diye konuştu.
AKYIL: IRAK’LI TURİSTLERİN YOĞUN İLGİSİ VAR
Birçok olumsuzluğa rağmen yeni sezonun güzel geçeceğini söyleyen Güneydoğu Anadolu Yöre Temsil Kurulu (YTK) Başkanı Mehmet Akyıl, “Otellerimizin birçoğu Mart ayını yüzde 60 doluluk oranı ile tamamladı. Nisan ve Mayıs ayı için beklentilerimiz yüksek. Bu aylarda otellerimizdeki doluluk oranlarının yüzde 90’lara kadar çıkacağını bekliyoruz. Geçen yıla oranla çok ciddi bir artış var. Son yıllarda Irak’tan Diyarbakır’a ciddi bir yönelim olduğunu görüyoruz. Bu ilgi gittikçe artıyor. Iraklı turistlerin bu yılda kentimize ilgi göstereceğini bekliyoruz” dedi.
SEZONA HAZIRIZ, HEDEFİMİZ YÜKSEK
Diyarbakır ile Mardin arasında yapılan kıyaslamaların yanlış olduğunu kaydeden Akyıl, “Her iki ilimizde kültür ve medeniyet şehridir. Ancak Diyarbakır birçok konuda daha önde. Örneğin Mardin’deki konaklama kapasitesi ile Diyarbakır’ın aynı değil. Diyarbakır’da Mardin’in iki katı konaklama potansiyeli var. Mardin’de otel sayısı az olduğu için otellerin hemen hepsi dolu gözüküyor. Ancak burada otel sayısı fazla olduğundan dolayı doluluk oranları yüzde 60-70’lerde görünüyor. Yine gelen misafirlerin konaklamalarına göre şehirler ayarlanıyor. Diyarbakır olarak tüm hazırlıklarımızı yaptık, sezona hazırız. 2018 yılında 1 milyon hedefini tutturduk. 2019 için umutluyuz. Şimdi hedefimiz bu sayının üstünü yakalamak” diye konuştu.
BATURAY: FİYAT ARTIŞI BÖLGE İLLERİNE YARAYACAK
Baturay Turizmin Genel Müdürü Serdar Baturay ise,” Acante olarak gelecek olan misafirlerin kalış günlerine göre konaklama ayarlıyoruz. Bölgeye yapılan butik turlarda 1 veya 2 gece konaklamalı turlarda genellikle Diyarbakır ve Mardin konaklamalarını misafirlere sunuyoruz. Eğer turlarda 4 gece veya 5 gece konaklama olursa, 2 gece Diyarbakır, 1 gece Mardin ve 1 gece Urfa şeklinde yapıyoruz. Bölge turları 5 gece konaklamaya en uygun tur şeklidir. Misafirlerin memnun kalma olasılığı çok yüksek. Turizmde gelecek zamanda büyük bir artış meydana gelecek. Bu yıl, yüzde 40-45 oranında bir artış bekliyoruz. Sahil kısımlarındaki fiyat artışlarından dolayı bölgedeki iller tercih ediliyor. İyimser hava yayıldıkça daha fazla bir artış medyana gelecek” ifadelerini kullandı.
Yılmaz YİGİTLER-TİGRİS HABER