enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
35°C
Diyarbakır
35°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
35°C
Pazartesi Az Bulutlu
35°C
Salı Az Bulutlu
36°C
Çarşamba Açık
35°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Toplum Yararına Çalışma Programı’nı (TYP) yenileyerek İşgücü Uyum Programı (İUP) adıyla yeniden hayata geçirdi. Diyarbakır’da 2800 kişi, bu yeni program kapsamında okulların temizlik, bakım ve onarım işlerinde istihdam edilecek. DİYARBAKIR GAZETE– İşgücü Uyum Programı (İUP), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından işsiz vatandaşların işgücü piyasasına entegrasyonunu sağlamak...
07.09.2024
Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Zabıta Haftası nedeniyle düzenlenen eğitim programına katılarak, yurttaşlar ve turistlerle muhatap olan Zabıtanın belediye ve kenti temsil ettiğini belirtti. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Zabıta Haftası nedeniyle büyükşehir ile Kayapınar, Bağlar, Sur ve Yenişehir ilçe belediyelerinin zabıta personeline yönelik eğitim programı düzenledi. Kültür ve...
07.09.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Yenişehir Millet Bahçesinde halkın sorunlarını dinleyerek, “Sorunları hep birlikte çözeceğiz ve şehrimizi güzelleştireceğiz. Bizi mahallenizde bekleyin, size geleceğiz” dedi. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesinin 5 Haziran’dan itibaren başlattığı Amed Temizlik Kampanyası kapsamında “Parklarda halkımızı dinliyoruz, Amed’i seviyoruz, kirletmiyoruz” sloganıyla yürütülen sosyal farkındalık çalışması, Yenişehir...
07.09.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Balıkçılarbaşı ile Huzurevleri arasında yeni güzergâh oluşturdu. Güzergahtaki toplu taşıma hizmeti 9 Eylül’de başlayacak. DİYARBAKIR GAZETE- Ulaşım Daire Başkanlığı, yurttaşların güvenli, rahat ve konforlu bir şekilde ulaşımlarını sağlamaları için çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi, yurttaşların hastane, eğitim, sağlık ve ticari başta olmak üzere toplu taşıma alanında tüm ihtiyaçlara...
07.09.2024

Diyarbakır ve Mardin’deki ‘Yangın’ bilançosu ağırlaşıyor

Diyarbakır ve Mardin’deki ‘Yangın’ bilançosu ağırlaşıyor
REKLAM ALANI

Diyarbakır ve Mardin’deki yangında bilanço giderek ağırlaşıyor. Telef olan hayvan sayısı artarken ölmek üzere olan birçok hayvan ise sahiplerinin rızasıyla kesime gönderildi.

DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Çınar İlçesi ile Mardin’in Mazıdağı İlçesi arasında kalan Ağaçsever, Yazçiçeği, Köksalan ve Yücebağ Köyleri ile Mardin’in Mazıdağı İlçesi sınırındaki Şenyuva ve Yetkinler Köylerinde çıkan arazi yangınlarıyla ilgili Diyarbakır ve Mardin Valiliği’nce oluşturulan hasar tespit komisyonu 48 dereceyi bulan kavurucu sıcağa rağmen sahadaki çalışmalarını sürdürürken bilanço her geçen saat artıyor.

8 bin 450 dönüm arazi kül oldu

Sahada bilirkişi incelemesi yapan Tırım ve Orman İl Müdürlüklerinde görevli ziraat mühendislerinin de yer aldığı ekiplerin iki ilçenin mülki sınırları dahilinde yürüttüğü tespitlere göre 66 kilometrekarelik alanı kapsayan 8 bin 450 dönüm verimli tarım arazilerinin yangında küle döndüğü, bunun 1600 dönümünün henüz hasadı tamamlanmamış buğday, mercimek, nohut, arpa ekili arazilerden oluştuğu belirlendi.

Yangın sonrasında rüzgârın yön değiştirmesiyle alevlerin bir anda geniş alanı kapsayarak kontrolden çıktığı sonucuna varıldı. Mazıdağı mülki sınırlarında yer alan 7 bin 450 dönümlük arazinin çıkan yangında küle döndüğü, bunun da 4500 dönümünün henüz hasadı yapılmamış tahıl ekili araziler olduğu, geri kalan 3 bin dönümün ise hasadı tamamlanmış araziler olduğu bildirildi.

587 hayvan telef oldu

Çıkan yangında arazideki sulamayı sağlayan alt yapı sistemi ile elektrik tesisatlarının da kullanılamaz hale geldiği belirlendi. Yangının çıktığı esnada merada bulundukları için alevlerin ortasında kalan 587 küçükbaş hayvan ile tilki, sansar, çakal gibi yabani hayvanların da telef oldukları belirlendi.

Çukurlara Gömüldüler

Telef olan hayvanlar, aşırı kavurucu sıcakların da etkisiyle çevreye bulaşıcı hastalık ve kötü koku yayılmaması için iş makinelerinin da yardımıyla kazılan derin çukurlara atıldıktan sonra üzerleri dezenfektan dökülerek kapatıldı. Ölmek üzere olan 350 küçük ve büyükbaş hayvan da sahiplerinin de rızasıyla kesime gönderildi. Yangında ileri derecede yanıklar oluşan bazı eşek, köpeklerde ölmek üzere oldukları için veteriner hekimler gözetiminde acı çekmemeleri için uyutuldu.

Savcılık Çok Yönlü Soruşturuyor

Sahadaki hasar tespitini sürdüren bilirkişi heyetinin yanı sıra Jandarma Kriminal ve Olay Yeri İnceleme ekiplerinin de yangının çıktığı bölgedeki delil toplama çalışmaları devam ediyor. Çınar Başsavcılığı’nın talimatıyla bölgeden geçen yüksek gerilim ve enerji nakil hatlarındaki kablo bağlantıları, bunların rutin periyodik bakımlarının yapılıp yapılmadığını, köylülerin iddialarını destekleyecek biçimde kabloların kopmasına bağlı olarak yangının çıkıp çıkmadığı iddiaları en ince ayrıntısına kadar soruşturmaya konu edildi.

Jandarma Kriminal Ve Bilirkişi Raporuyla Belirlenecek

Yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturmayı “Olası kastla veya bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak, sabotaj, kasten genel güvenliği tehlikeye sokmak, görevi ihmal ve görevi kötüye kullanmak, mala zarar vermek” suçlarından yürüten savcılık tüm delilleri topladıktan sonra suçlamalara maruz kalan ilgili kurumların görevlileri ile mağdurların ifadelerini alacak.

DEDAŞ da dahil edildi

Yangının başından beri köylülerin suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) ise açıklama üstüne açıklama yaparak suçlamaları reddetse de soruşturmaya dahil edildi. Alınacak bilirkişi raporuyla bölgede sık sık elektrik kesintileri olup olmadığı, voltaj sorunlarının yaşanıp yaşanmadığı ve enerji nakil hatları ile yüksek gerilim hatlarının en son ne zaman rutin bakım ve revizyonlarının yapıldığına dair tespit yapılacak.

Bu arada Şanlıurfa’da tedavisi yoğun bakım ünitesinde devam eden bir kişinin daha dün gece saatlerinde hayatını kaybetmesiyle ölenlerin sayısı 12’ye yükseldi. 3’ü entübe durumda 5 köylünün ise Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki yoğun bakım ünitelerinde tedavileri devam ediyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme