Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, “Sur ilçesinde Arap Şeyh Camisi ve Ermeni Protestan Kilisesi’nin restorasyonu bitti, teslimini yapacağız. Fatihpaşa Camisi hem yakıldı, hem yıkıldı. İnşallah 2018’in ortalarında camideki çalışmaları da bitirmeyi düşünüyoruz.” dedi.
Diyarbakır Kültür Sanat Vakfı tarafından 34. Vakıflar Haftası kapsamında bir kafede gazetecilerle buluştu.
Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Evsen, dünyanın en zengin vakıf kültür varlıklarına sahip Kudüs’ün İslam dünyası ve insanlık tarihi açısından çok önemli bir şehir olduğunu bu şehrin kardeşi olan Diyarbakır’ın en az Kudüs kadar kutsal ve en az onun kadar vakıf kültür varlıklarına, dünya mirası eserlere sahip bir şehir olduğunu söyledi.
Kudüs’ün çok önemli bir şehir olduğunu belirten Evsen, “Maalasef son dönemlerde İslam eserlerine yönelik çok ciddi saldırılarlar yapılmakta. İslam dünyası olarak bunu kabul etmek mümkün değil. Hangi eser olursa olsun bunların ilahi dinler açısından dokunulmazlığı var. Bunların içinde, camiler kiliseler, havralar Allah adının anıldığı mekanlardır. Bunların hepsi dinler, insanlık tarihi açısından kutsal mekanlar olarak kabul edilmektedir.” şeklinde konuştu.
Diyarbakır’daki kültür varlıkları eserlerine çok ciddi saldırıların yapıldığına işaret eden Evsen, şöyle konuştu:
“Özellikle Sur ilçesinde yaklaşık 20 vakıf kültür varlığımız bunların içinde kiliseler, camiler, hanlar, hamamlar, evler, bedestenler çok ciddi zararlar gördü. Bu zararların karşılanmasıyla ilgili bölge müdürlüğümüz ve Vakıflar Genel Müdürlüğümüzce proje ve restorasyon bazında gerekli bütün adımlar atıldı. Restorasyonlarını şimdi yeniden yapmaya başlıyoruz. İnşallah en kısa sürede bunların restorasyonlarını da bitirip açık hava müzesi olarak nitelendirdiğimiz Suriçi’ni tekrar daha güzel bir şekilde yeniden onarımlarını yapıp yalnız Diyarbakır değil, tüm dünya insanlarına sunmayı düşünüyoruz. ”
Sur’da zarar gören eserlerle ilgi tahrip olma durumlarına göre çalışma yaptıklarını belirten Evsen, basit onarım kapsamında değerlendirdikleri saldırılarda ciddi zarar görmemiş Hazreti Süleyman Cami, Nasuhpaşa Cami, Ulucami Cami ve bunlara benzeri beş iş bitirdiklerini belirtti.
“Tescilli 20 eserimiz zarar görmüştü ama mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olup tescilli olmayan 50’ye yakın evimiz orada zarar gördü.” diyen Evsen, şunları kaydetti:
“Tabi esaslı onarım yani proje kapsamında da değerlendirdiğimiz bu hafta içerisinde bitireceğimiz 2 eserimiz var. Arap Şeyh Cami ve Ermeni Protestan Kilisesi bitti, inşallah onların teslimini yapacağız. Halk arasında Kurşunlu Cami diye bilinen Fatihpaşa Camisi ham yakıldı, hem yıkıldı çok büyük tahribat gördü. Oraya çok ciddi bir saldırı gerçekleştirildi. İnşallah 2018’in ortalarında bitirmeyi düşünüyoruz. Çok önemli bir cami olduğu için bilim kurulunun nezaretinde bu restorasyonu gerçekleştiriyoruz. Her aşaması projelendiriliyor, koruma kurulundan kararlar alınıyor, restorasyon uygulamalarına öyle başlıyoruz. İnşallah süresinden önce bitirmeyi düşünüyoruz. Ulucami ciddi anlamda terörden etkilenmişti onu bitirdik sayılır. Çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Hasırlı Mescidimiz tamamıyla yıkılmıştır. Bir taşı bile kalmayacak şekilde tahrip edilmişti. Hasırlı Mescidini de inşallah bu yıl bitirmeyi düşünüyoruz.”
Mardin’in Nusaybin ilçesinde de iki eserin zarar gördüğünü anlatan Evsen, “Zeynel Abidin Camisi onun ihalesini yaptık, çalışmalara başladık. İnşallah onu da en kısa zamanda bitiriyoruz. Yine Nusaybin’de Selman-i Pak Camisi çok ciddi derecede tahribat gördü. Onun da projeleri kuruldan geçti en kısa zamanda onu da devam edeceğiz.”
Evsen, öte yandan Vakfılar Genel Müdürlüğü olarak terör saldırılarının yaşandığı yerlerde kiracıları konumunda olan esnaflara kira bedeli almama, kira artışı yapmama ve kiralarını düşürme konularında yardım ettiklerini, mağdur edilen vatandaşlara gıda kolisi yardımında bulunulduğunu belirtti.
Evsen, gelir olmayan muhtaç insanlara ve yetimlere yardımda bulunduklarını öğrencilere burs bağladıklarını sözlerine ekledi.
Kudüs’teki tarihi eserlerin fotoğraflarının yer aldığı sergi açıldı
Vakıflar Bölge Müdürlüğünce Sur ilçesindeki tarihi Ulucami’nin avlusunda Kudüs’teki tarihi eserlerin bulunduğu fotoğraf sergisi açıldı. 50 fotoğrafın yer aldığı sergi, 14 Mayıs’a kadar açık olacak. Burada gazetecilere açıklama yapan Evsen, sergiyi İslam mirasını Müslümanlara tanıtmak amacıyla açtıklarını söyledi.
Kudüs’ün yalnızca Kudüslülerin değil Müslümanların hatta bütün insanların mirası olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Evsen, “Bunlara Müslümanların sahip çıkması lazım. Maalesef bu eserlere bugün gerekli ilgi gösterilmiyor. Belki orada İslamla problemi olan insanların yaklaşım tarzlarından kaynaklanıyor bu. Din faşizmidir, Yahudilerin oradaki tavrı öyle değerlendirilebilir. Kiliseleriyle, camileriyle, hanlarıyla, hamamlarıyla, bedestenleriyle, imarethaneleriyle, şifahaneleriyle bunların hepsine sahip çıkmamız lazım. Bunlar bizim ortak değerlerimiz, bu değerlere bütün insanlığın sahip çıkması lazım.”
Amaçlarının fotoğraflarla Kudüs’teki eserleri hem insanlara tanıtmak hem de Diyarbakır’da yaşayan insanların sahip oldukları kendi değerlerine sahip çıkması olduğunu dile getiren Evsen, “Vatandaşlarımızın burayı gezmelerinde görmelerinde fayda var. Herkesi sergiye bekliyoruz.” şeklinde konuştu.