Diyarbakır’a dün (10 Eylül) gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan bir rapor sunuldu. Raporda, Ankara-Kurtalan-Ankara arasında sefer yapan Güney Kurtalan Ekspresi’nin, “Mezopotamya Ekspresi” olarak isimlendirilmesi, tren yolculuğunun turizm amaçlı geliştirilmesi, Diyarbakır ve bölge illerini içeren tur organizasyonlarının planlanması için TCDD ile işbirliği sağlanması istendi. Raporda, Mazıdağı gübre ve fosfat fabrikasında günlük üretilecek toplam 750 bin ton DAP ve NP gübrelerinin kent içine girmeden yeni yapılan Mardin-Şanlıurfa-Elazığ çevre yoluna paralel bir iltisak hattı ile ana hatta bağlanması gerektiği vurgulandı.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mehmet Kaya, dün kentte gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na kent ve bölgenin ulaşım ve alt yapı ile ilgili sorunları ve talepleri içeren 10 sayfalık bir rapor sundu. Şanlıurfa-Habur ile Habur-Diyarbakır-Rize otoban projelerinin, Sivas-Diyarbakır ile Gaziantep –Habur demiryolu projelerinin Mazıdağı Mardin bağlantısı ile birlikte 2023 öncesinde yatırım programına alınması istenilen raporda, “Diyarbakır Güneybatı çevre yolunun kamulaştırma ve yapım işlerinin bir an önce tamamlanması, TCDD’nin bir bölge müdürlüğünü Diyarbakır’da kurulmasını talep etmekteyiz” denildi.
Diyarbakır Havalimanı bünyesinde geçici gümrük alanının oluşturulması için yer tahsisinin yapılması, Diyarbakır Havalimanı’ndan Erbil, Kıbrıs, Almanya başta olmak üzere Bağdat ve Basra illerinin de ilave edilerek uluslararası uçuş kararlarının alınması da istenilen raporda, “2009 yılında yapımına başlanan ve henüz tamamlanmayan Diyarbakır-Bingöl karayolunun 2023’ten önce bölünmüş yol olarak tamamlanması talep etmekteyiz” denildi. Raporda, demiryolu ile ilgili yatırımlar ve talepler ise şöyle sıralandı;
“GÜNLÜK ÜRETİLEN 750 BİN TON GÜBRE ŞEHİR İÇİNDEN TAŞINMASIN”
“TCDD’nin Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri ile Diyarbakır arasında yapımına devam eden ve toplum uzunluğu 53,8 kilometre olan ‘Diyarbakır-Mazıdağı (Mardin) Demir Yolu iltisak hattı yapım işi’ tamamlandığında, Diyarbakır üzerindeki yük treni sayısının artacağı beklenmektedir. Günlük 200 bin DAP, 550 bin ton da NP olmak üzere 750 bin ton gübre üretecek olan Mazıdağı Gübre ve Fosfat fabrikası yük trenlerinin kent içine girmeden yeni yapılan Mardin-Şanlıurfa-Elazığ çevre yoluna paralel bir iltisak hattı ile ana hatta bağlanması gerekmektedir.”
“KENT MERKEZİNDEN GEÇEN MEVCUT TREN HATTI BANLİYÖ OLARAK DÜZENLENSİN”
Raporda, Diyarbakır kent merkezinden geçen mevcut demiryolunun banliyö olarak kent içi ulaşımda kullanılmasının, hem kent içi araç trafiği yoğunluğunu azaltacak, hem de kent merkezi ile yeni gelişen Diyarbakır 1. Karma Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Tekstil ihtisas OSB ve 4. Oto Sanayi sitesi gibi emek yoğun sektörlerin yer aldığı sanayi alanlarının ulaşım ihtiyacını karşılayacağı belirtildi. Bu nedenle kent merkezinden geçen mevcut demiryolunun banliyö hattı olarak düzenlenmesi önem arz ettiği belirtilen raporda, “Dağkapı- Hastane raylı sistem hattının 2016-2022 tarihleri arasında yapımı öngörülmüş ve 2020 yatırım programında yer verilmiş ancak gerçekleştirilememiştir. Kent içi demiryolu hattına bir hat daha ilave edilerek kent içi banliyö hattı olarak kullanılmasını talep etmekteyiz” denildi.
“KURTALAN EKSPRESİ’NİN ADI MEZOPOTAMYA OLARAK DEĞİŞTİRİLSİN”
Güney Kurtalan Ekspresi’nin, Ankara-Kurtalan-Ankara arasında haftada beş gün sefer yaptığı, trenin kompartımanlı olup yataklı vagon bulunduğu belirtilen raporda, “Güney Kurtalan Ekspresi’nin ilin ve bölgenin turizmine katkı sağlayabilecek şekilde tanıtımının yapılması ve tur organizasyonlarının düzenlenmesi için bir yıldır hazırlık yapıldı ve ilgili kurumlar ile görüşmeler yapıldı. Mezopotamya Ekspresi olarak adlandırılması ve tüm tanıtımlarda ve çalışmalarda bu şekilde kullanılması için kurumlar arası işbirliği sağlandı. Bunun sebebi de GAP Kalkınma İdaresi tarafından Mezopotamya Turizm destinasyonu markasının geliştirilmesi ve bölge ile ilgili tüm çalışmalarda artık bu markanın tercih edilmesidir. Güney Kurtalan Ekspresi’nin ‘Mezopotamya Ekspresi’ olarak isimlendirilmesi, tren yolculuğunun turizm amaçlı geliştirilmesi, Diyarbakır ve bölge illerini içeren tur organizasyonlarının planlanması için TCDD ile işbirliği sağlanmasını istiyoruz. Akabinde Mezopotamya Ekspresi, Ankara bağlantılı hızlı tren ile Konya ve inanç turizmi potansiyeline sahip Diyarbakır ve bölge illerini kapsayan inanç turizmi destinasyonu çalışmalarının başlatılmasını talep etmekteyiz” denildi.
Raporu Bakan Adil Karaismailoğlu’na sunan TSO Başkanı Mehmet Kaya, proje ve talepleri içeren rapordaki yatırımların ve taleplerin karşılanması için milletvekilleri Mehmet Mehdi Eker, Ebubekir Bal ile Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nun da kendilerine büyük destek verdiklerini söyledi.
Ferit ASLAN’ın Haberi