Diyarbakır, hem iş başvurularında hem de işe alımlarda Doğu ve Güneydoğu’da birinci oldu. Detaylar haberimizde…
Diyarbakır, hem iş başvurularında hem de işe alımlarda Doğu ve Güneydoğu’da birinci oldu. İş-Kur verilerine göre 2017 yılında 213 bin kişi 9 aylık çalışma programları için başvururken, bunlardan 7 bin 939’ü işe alındı. İşsizlikte yaşanan acı tabloya ilişkin DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu ile DİSİAD Başkanı Burç Baysal önemli açıklamalarda bulundu.
BAŞVURANLARIN ÖNEMLİ BÖLÜMÜ AÇIKTA KALDI
Türkiye’de işsizlik denilince akla gelen ilk şehirlerden olan Diyarbakır’ın 2017 yılı işe başvuru ve işe alım verilerinde çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Gazetemizin İş-Kur İl Müdürlüğü verileri üzerinde yaptığı araştırma ve analize göre 2017 yılında iş için başvuranların yüzde 4’ünü işe yerleştirilebildi. Diyarbakır, Doğu ve Güneydoğu’da iş bulmak umudu ile İş-Kur’a en fazla başvurunun yapıldığı İl olurken, yine en fazla işe yerleştirme yapılan İl olarak kayıtlara geçti. Diyarbakır, işe yerleştirmelerde ise Türkiye’de Ankara ve Şanlıurfa ile birlikte ilk 3 İl arasında yer aldı.
HER İKİ ALANDA DA BÖLGE ŞAMPİYONU
Kamu kurumlarında 9 aylık çalışmayı öngören ve kısa adı TYP olan Topum Yararına Programlar kapsamında işe alımların yapıldığı program kapsamında Diyarbakır İş-Kur İl Müdürlüğü’ne 2017 yılında 213 bin kişinin başvurduğu ortaya çıktı. Bu rakam Doğu ve Güneydoğu genelinde en fazla başvuru yapılan İl olmasını sağlarken, Diyarbakır’daki işsizlik gerçeğini de gözler önüne serdi. İş-Kur, 2013 bin kişiden sadece 7 bin 939’ünü işe yerleştirebildi. Bu rakam ise Diyarbakır’ın bölgede işe yerleştirmenin en fazla yapıldığı kent, Türkiye’de ise en fazla yerleştirme yapılan ilk 3 İl’den biri olmasını sağladı.
EN FAZLA ALIM MİLLİ EĞİTİM’E OLDU
1 yıllık süreyi kapsayan bu veriler içinde Diyarbakır merkez ve ilçeler içinde işe yerleştirmelerin en fazla yaşandığı kurum Milli Eğitim İl Müdürlüğü oldu. Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nü Sağlık İl Müdürlüğü ve bağlı hastaneler takip etti. İlçeler arasında ise nüfus oranları fazla olduğu için işe yerleştirme oranlarında Ergani, Bismil, Silvan ve Çınar öne çıktı. Engelli ve hükümlülere işe yerleştirmelerde yasal çerçevede öncelik tanındığı ifade edilirken, bu oranın da ciddi rakamlarda olduğu ifade edildi.
SON 3 YILIN ORTALAMASI AYNI
Diyarbakır’da son 3 yıl itibarıyla iş başvurularında gözle görülür artış gözlenirken, işe yerleştirme rakamlarının hemen hemen aynı olduğu belirtildi. Yani işsizlik ve nüfus artışı oranında artması gereken işe yerleştirmelerde artış olmadı. İş-Kur üzerinde işe yerleştirmelerin en fazla yapıldığı diğer İl’ler ise Ankara ve Şanlıurfa oldu.
GÜVEN ORTAMI SAĞLANIRSA İŞSİZLİK ORTADAN KALKAR’
DİSİAD Başkanı Burç Baysal, Diyarbakır’da 2017 yılında İş-Kur’a başvuran 213 bin kişiden sadece 8 bin kişinin işe yerleştirilmesinin bölgedeki işsizliği ortaya koymak adına korkunç bir veri olduğunu ifade ederek, OHAL ve diğer koşulların yatırımcıları korkuttuğunu, güven ortamı sağlanması halinde bölgede işsizliğin ortadan kalkacağını söyledi. Bölgedeki işsizlik rakamları ile Türkiye’deki rakamlar arasında da uçurum olduğuna dikkat çeken Baysal, mevcut koşullar değişmediği takdirde 2018 için de umut taşımadıklarını dile getirdi.
‘2018 İÇİN DE PEK UMUTLU DEĞİLİZ’
Baysal,”Türkiye’de zaten ciddi bir işsizlik sorunu var. Hükümet, oranın düştüğünü açıkladı ancak yine de rakamlar ciddi boyutlarda. Bölgeye baktığımızda bölgedeki durum ülkenin genel tablosundan daha kötü ve daha korkunç. Özellikle genç işsizlik oranı çok yüksek. Elimizdeki verilere göre Diyarbakır’da işsizlik oranı yüzde 24’lerde. Bunun önemli sebepleri var. Bana göre en önemli sebepler çatışmalı süreç, OHAL ve buna bağlı diğer koşullar. 2017 yılını yatırımsız geçirdik,2018 için de mevcüt şartlar değişmediği sürece pek umutlu değiliz.
‘HÜKÜMET, GÜVEN ORTAMI YARATMALI’
Cazibe merkezleri programı ilk etapta umut oldu ancak bu program değiştirilince o umutlar da tükendi. Cazibe merkezleri ilk haliyle hayata geçirilmiş olsaydı bilakis tekstil alanında büyük bir yatırım hamlesi gelişecekti. Siyasi belirsizlik yatırımları engelliyor. OHAL ve diğer koşullar yatırımcıları kaçırtıyor. Hükümet tekrar güven ortamı sağlayabilir. Bu da yatırımcıların kaygılarını ve endişelerini giderecek gelişmelerle olabilir. Hükümet bu anlamda olumlu adımlar atarsa, bölgedeki yatırımcı potansiyeli harekete geçer, hem istihdam hem de işsizlik sorunu çözülür” dedi.
‘KIRAATHANE SAYISININ ARTMASI HER ŞEYİ ANLATIYOR’
DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, kentte son dönemlerde çok ciddi oranlarda kıraathane ve kafe gibi işletmelerin açıldığına dikkat çekerek, bu durumun işsizliğin geldiği vahim durumu anlatmaya yettiğini söyledi. Ebedinoğlu,”İş-Kur üzerinden başvuran 213 bin kişiden 8 bin kişinin işe yerleştirilmesi vahim bir durum, bu tablo işsizliğin ne derece büyük sorun haline geldiğini göstermeye yetiyor. Ancak ben işsizlik rakamlarının çok daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Basit bir örnek vereyim. Son zamanlarda hemen her köşe başında açılan kıraathane ve kafeler var. Bunların doluluk oranı yüzde 50’lerde. Bunları kendi gözlerimizle görüyoruz. Bu durum işsizliğin ne derece arttığının göstergesidir” diye konuştu.
‘BİNLERCE İNSAN İŞ YERİ AÇMAK İÇİN BEKLİYOR’
DESOB bünyesinde verdikleri girişimcilik eğitiminin iş bulmak isteyen insanlar için umut olduğunu da belirten Ebedinoğlu,”Her gün bize onlarca insan iş bulmak umudu ile geliyor. 4 yıldan beri girişimcilik eğitimi veriyoruz. Bugüne kadar 2 bin kişi eğitim aldı ve bunların sadece 400’ü KOSGEB desteğiyle iş yeri açabildi. Binlerce insan girişimcilik eğitimi almak için sırada bekliyor. Aynı şekilde KOSGEB’in verdiği 50 bin’i hibe olmak üzere 100 bin TL faizsiz kredi almak isteyen çok sayıda girişimci adayının dosyası KOSGEB’te bekliyor. KOSGEB’teki dosya sayısı bin’i geçmiş durumda. İnsanlar işsiz ve iş bulmak umudu ile harıl harıl her yere koşuyor. Bu tablo bizi gerçekten üzüyor” ifadelerini kullandı. (Tigris Haber Gazetesi)