DTSO Başkanlığı’na sarı listeden aday olan Abdülkadir Karavil, Diyarbakır’ın pek çok din için kutsal kabul edilecek potansiyele sahip olduğunu kaydetti. Kentin sahip olduğu turizm potansiyelinin iyi değerlendirilmesinin ekonomiye olumlu yansıyacağını belirten Karavil, “Diyarbakır inanç ve kültür turizmi bakımından açık hava müzesi niteliğindedir” dedi.
Abdülkadir Karavil Grup Yönetim Kurulu Başkanı, Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili ve sarı listeden Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan adayı Abdülkadir Karavil, sahip olduğu potansiyelle Diyarbakır’ın inanç turizmi merkezi olduğunu söyledi.
Sarı Listeden aday olduğunu açıklayan Karavil, Diyarbakır’ın zengin kültürel potansiyelinin yeterince değerlendirilemediğini belirtti.
“DİYARBAKIR TANITIMINA ÖNEM VERECEĞİZ”
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nı kazanmaları halinde tanıtıma çok önem vereceklerini ifade eden Karavil, şöyle dedi: ”Diyarbakır, Türkiye’nin turizmine bu bölgeden açılan bir penceredir. Diyarbakır, Müslümanların yanı sıra Yahudiler, Hıristiyanlar, Ermeni, Süryaniler ve diğer pek çok din için kutsal kabul edilecek potansiyele sahip bir kenttir. Şehrimiz, inanç turizmi ve kültür turizmi açısından adeta bir açık hava müzesi gibidir. 7 peygamber mezarı ve 2 peygamberin kabri bu kenttedir. Ayrıca 500’ün üzerinde sahabe metfundur. İslam Alemi’nin 5. Harem-i Şerifi sayılan Ulu Cami bu kenttedir. Sahip olduğu daha birçok varlıkla Diyarbakır inanç turizminin merkezidir. İnsanlığın ilk yerleşik yaşama geçtiği, yazının bulunduğu, toplum düzenini belirleyen yasaların yazıldığı, tapınaklar gibi ilklerin yaşandığı, Sümer, Babil, Pers, Asur, Hurriler gibi dünya uygarlık gelişimine katkı sunmuş medeniyetlerin izlediği bir yerdir de Diyarbakır. Zengin bir kültür hazinesine sahiptir.”
“DİYARBAKIR TÜM DÜNYANIN EN ÖNEMLİ KENTLERİNDEN BİRİDİR”
Karavil, Diyarbakır’ın sahip olduğu kültürel kimliğiyle Türkiye’nin olduğu gibi tüm dünyanın da en önemli kentlerinden biri olduğunu kaydederek, Diyarbakır’ın insanı cezbeden dokusuyla bir medeniyet ve inanç şehri olduğunu ifade etti. Diyarbakır’ın 33 medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatan Karavil, ”Medeniyetlerin izleri bugün hala kentin sokaklarına, caddelerine, camilerine, kiliselerine, evlerine havasına suyuna sinmiştir” dedi.
“DİYARBAKIR’IN TARİHİNDE ZENGİN BİR TİCARET ŞEHRİDİR”
Karavil, Diyarbakır’ın tarihinde zengin bir ticaret şehri olduğunu da belirterek, şöyle devam etti: ”Turizmin gelişmesi kentin ve ülkenin ekonomisine katkısı yadsınamaz bir gerçektir. Önemli bir potansiyele sahip Diyarbakır’da inanç turizmi ile insanları buraya çekebiliriz. Diyarbakır inanç turizminin yanı sıra kültür turizminde de önemli bir potansiyele sahiptir. Dünyanın en uzun ikinci suru ile dünyanın günümüze ulaşan en büyük kemer açıklığına sahip Silvan’daki Malabadi Köprüsü gibi birçok tarihi eseri barındırır bu kadim kent. Sorunu çözmek için önce başaracağınıza inanmanız lazım. Turizmi canlandırabiliriz. Tüm kurumlarla işbirliği içerisinde projeler hazırlayarak turizmi canlandırmayı hedefliyoruz. İyi bir proje hazırlanır ve uygulanırsa, başarı sağlanır. Amacımız Diyarbakır’a kaybettirdiklerini kazandırmaktır.”