Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde bir araya gelen 12 Sivil toplum örgütü, Yaşanabilir Bir Dünya ,”Temiz Bir Diyarbakır İçin El Ele ” çevre temizliği kampanyasını hafta sonu Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sürdürdü.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, AB Bilgi Merkezi, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Diyarbakır Ticaret Borsası, Güneydoğu Tekstil Sanayii ve İş insanları Derneği, Diyarbakır Sanayi ve İş İnsanları Derneği, TEMA Vakfı Diyarbakır Temsilciliği, DTSO Kadın Meclisi, TOBB Genç Girişimciler Kurulu, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, DTSO Turizm Platformu, Tigris Bisiklet Kulübü ve Diyarbakır Çevre Gönüllüleri Derneği işbirliğinde 15 Eylül Dünya Temizlik Günü çerçevesinde başlatılan “Yaşanabilir bir Dünya, Temiz bir Diyarbakır için el ele” kampanyası hafta sonu Sur ilçesinde sonlandırıldı.
Sivil toplum örgütleri adına açıklama yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Hatırlanacağı üzere 2 hafta önce aşağıda imzası olan Sivil Toplum Kuruluşları olarak “15 Eylül Dünya Temizlik Günü” münasebetiyle Taşköprü (Geliye Goderne) de başlatmış olduğumuz “Yaşanılabilir bir DÜNYA, Temiz bir DİYARBAKIR için el ele” çevre temizliği kampanyamız daha sonra Bırkleyn Mağaralarıyla devam etmişti, bu hafta sonu da kampanyamızın son ayağını oluşturan Sur ilçemizde gerçekleştirilecek olan kapsamlı temizlik kampanyamız AB Türkiye Delegasyonu`nun destekleri ile son bulacaktır.
DTSO Başkanı Kaya, “Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre oluşturmak, bu konuda farkındalık yaratarak toplumsal duyarlılığı geliştirme çerçevesinde, 2 hafta önce ilkini gerçekleştirmiş olduğumuz kampanyamızın başta Diyarbakır olmak üzere bölge ve ülke genelinde oldukça büyük ilgi görmesi bizleri daha çok umutlandırmış ve cesaretlendirmiştir. Bu duyarlılığın devam etmesi, daha temiz ve daha yaşanabilir bir çevrenin tesis edilmesi için bundan sonra da çalışmalarımızı devam ettirmeye gayret göstereceğiz.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR EKONOMİK KALKINMA ANCAK SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ÇEVRE POLİTİKASI İLE MÜMKÜN OLUR”
Bilindiği gibi sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma ancak sürdürülebilir bir çevre politikası ile mümkün olabilmektedir. Sanayileşmenin olabildiğince hızlı arttığı, bununla beraber teknolojinin de çok hızlı geliştiği bir çağda çevre kirliliği de ne yazık ki aynı hızla artmaktadır. Nihayetinde uzmanların uzun yıllardan beri yaptıkları uyarılara kulak tıkayanlar şimdilerde küresel ısınmanın dayatmış olduğu iklimsel değişimlerle nasıl baş edebileceklerini düşünmeye başlamışlardır.
“ARTAN ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN YARATTIĞI TAHRİBATA KARŞI DÜNYA ALARM VERMEYE BAŞLADI”
Giderek artan çevre kirliliğinin yaratmış olduğu tahribata karşı dünyamız artık alarm vermeye başlamıştır. Çalınan alarma bizlerin de kulak kabartması, gerekli adımları atması kaçınılmaz olmuştur. Bizler yerleşik yaşamın ilk ortaya çıktığı, medeniyetlerin doğup geliştiği Yukarı Mezopotamya coğrafyasının insanları olarak tarihi ve kültürel değerlerimizi yarınlara taşıyabilmenin ağır sorumluluğunu taşımaktayız. Bu sorumluluk bilinciyle çıktığımız bu yolda kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğiz. Bu anlamda tüm halkımızı tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkmaya, koruyup geliştirerek yaşanılabilir ve sürdürülebilir bir çevrenin oluşturulmasına katkı sunmaya davet ediyoruz.
“EN BÜYÜK TEMİZLİK KİRLETMEMEKTİR”
Özellikle mesire/piknik alanı olarak da kullanılan tarihi ve kültürel mekanlarımızı kirletmemek, kirletenleri uyararak çevre kirliliğini önlemek konusunda herkesin duyarlılık göstermesini beklemekteyiz. Kampanyamıza her türlü maddi ve manevi desteklerini sunan Universal Çevre Teknolojileri şirketi yöneticilerine de ayrıca teşekkür ederiz. ‘En büyük temizlik kirletmemektir’ yaklaşımıyla çevremize, doğamıza, yaşam alanlarımıza sahip çıkalım!” dedi.