Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul SANLAB (Sanayi Laboratuvarı) Simülasyon Merkezi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ortaklığında Diyarbakır Girişimci Destek Merkezi’nde 9 Mayıs Avrupa Günü etkinliği düzenlendi.
9 Mayıs Avrupa Günü etkinlikleri çerçevesinde 2022 Avrupa Gençlik yılında, “Dijital Çağa Hazır mısın? AB-Türkiye Gençlik Teknoloji Konferansları kapsamında öğrencilere ve mesleki ve teknik eğitim öğretmenlerine yönelik Yapay Zeka, Robotik Kodlama ve Teknoloji Girişimciliği konferansları, Kariyer Teknoloji Okulları, Nesibe Aydın Diyarbakır Okulları ve Sevinç Koleji, Diyarbakır Girişimci Destek Merkezi’nde düzenlendi.
DTSO Bilim Eğitim Konferans salonunda konuşan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali Akbaş, Mesleki ve teknik eğitim alanında öğretmenlerin ve eğiticilerin tam donanımlı olmaları ve kendi alanlarında teknolojik güncel gelişmeleri takip etmeleri noktasında her zaman yanlarında olacaklarını söyledi. Akbaş, bu tür eğitim, panel, çalışma atölyeleri ve konferanslarda Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve kendi alanında yetkin SANLAB gibi teknolojik girişimlerle her zaman ortak işbirliklerinin devam edeceklerini ifade etti.
Daha sonra konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Avrupa Birliği tarafından 9 Mayıs Avrupa günü dolayısıyla 27 AB Üyesi ülkede ve aday ülkelerde her yıl bu tür etkinliklerin yapıldığını ifade etti. Bu çerçevede 2022 yılının Avrupa Gençlik Yılı ilan edildiğini ve dolayısıyla etkinliklerin daha çok gençlere yönelik olmasının hedeflendiğini belirten Kaya, “Odamız bünyesinde bulunan AB Bilgi Merkezimiz de bu doğrultuda faaliyetlerine devam ediyor. Oda olarak her zaman mesleki ve teknik eğitim konusuna çok önem verdiklerini hatta Oda bünyesinde Sanayi Mektebi ve Girişimcilik Merkezi projelerini hayat geçirerek ilimizde önemli bir eksiklik giderildi” dedi.
İstanbul SANLAB (Sanayi Laboratuvarı) Simülasyon Merkezi ortağı ve Teknoloji Girişimcisi Salih Kükrek, ise verdiği konferans ve eğitimlerle simülasyon teknolojilerinin kullanımını yaygınlaştırma ve gerçek zamanlı robotik çözümler geliştirme vizyonuyla robotik çözümler ile öğrenci ve öğretmenlerin sanayinin gerçek ihtiyaçlarına yönelik mesleki eğitim simülatörleri ile nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine katkı sağlanması, ve bilim ve teknoloji farkındalığının arttırılması amaçlandığını vurguladı.
AVRUPA GÜNÜ 27 AVRUPA ÜLKESİNDE KUTLANIYOR…
Avrupa Birliği’nin temelleri 72 yıl önce 9 Mayıs 1950’de barış ve dayanışma çağrısında bulunan Schuman Deklarasyonu ile atıldı. 9 Mayıs Avrupa Günü, tüm AB Kurumları’nda, AB üye ülkelerinde ve aday ülkelerde 1985’ten bu yana kutlanıyor. Günümüzde Türkiye’nin yanı sıra, 27 Avrupa ülkesinde gerçekleştirilen etkinliklere 450 milyondan fazla insan katılıyor. Türkiye ve Avrupa Birliği 22 yıldır ele ele ortak bir gelecek kurmak için çalışıyor. 2002 yılından bugüne toplam 15,1 milyar Avro’ya ulaşan finansmanla, sürdürülebilir kalkınma ve evrensel değerleri yaygınlaştırmak için birçok proje yürütülüyor. Avrupa Birliği, gençlerin ve kadınların istihdama katılımı, mesleki eğitimin güçlendirilmesi, KOBİ’lerin rekabet edebilirliğinin artırılması, her alanda girişimciliğin teşvik edilmesi, iklim değişikliği ve küresel ısınma ile mücadelede çevre koruma politikalarını iyileştirilmesi, Anadolu Medeniyeti ve ortak kültürel mirasa sahip çıkma gibi çeşitli projeleri destekliyor. Türkiye’ye, Mülteciler için Mali Yardım Programı ile göçün etkilerini en aza indirmek amacıyla destek veren Avrupa Birliği, bugüne kadar bu amaçla 9,6 milyar Avro’luk destek gerçekleştirdi.