Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası (DTBO) Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ebedinoğlu ve Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal ortak bir basın açıklaması yayımladı.
Ortak basın açıklamasında Diyarbakır’ın coğrafi konum itibariyle bölgenin en önemli kültür, turizm ve ticaret merkezi olduğu belirtildi. Açıklamada, “Bu konumu itibariyle başta Ortadoğu olmak üzere, birçok ülke ile ticari ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesinde köprü görevi görmektedir. Nihayetinde Diyarbakır-Almanya doğrudan uçak seferlerinin uçuşların tam kapasite ile gerçekleşiyor olması bunun en somut örneklerindendir. Benzer uçak seferlerinin arttırılarak devam ettirilmesi ve diğer Avrupa ülkelerine de yapılması bölgemiz iş camiası için oldukça yararlı olacaktır.
DİYARBAKIR-ERBİL UÇAK SEFERLERİ YENİDEN BAŞLASIN
Geçmiş yıllardan gerçekleştirilen ve daha sonra iptal edilen Diyarbakır-Erbil doğrudan uçak seferleri de neredeyse tam doluluk oranıyla gerçekleştiriliyordu. Bu uçuşların gerçekleştiriliyor olması hem Diyarbakır, hem de bölge iş camiasının komşu ülkeler ile ticaretin geliştirilmesine son derece yüksek bir ekonomik katkı sağlıyordu. Bu seferlerin yeniden başlatılması Diyarbakır ve bölge ekonomisine sağladığı katkı kadar, karşılıklı işbirliğinin güçlendirilmesine de büyük bir katkı sağlayacaktır. Diyarbakır ve bölgesel gelişim itibariyle oldukça önemli bir diğer güzergah da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yapılacak doğrudan uçak seferleridir. Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaklaşın 20 bin öğrenci Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki yükseköğrenim okullarında öğrenim görmektedirler. Bu öğrencilerin tümü yılda minimum iki kez Ankara veya İstanbul üzerinden gidip gelmektedirler. Bu da yılda ortalama 80 bin koltuğa, ortalama yılda 400 uçak seferine denk gelmektedir. Bu öğrencilerin Diyarbakır üzerinden gidiş gelişlerinin sağlanması hem zaman, hem de maddi kayıpları minimize ederken, aynı zamanda milli ekonomiye de katkı sağlamış olacaklar. Anadolujet ve THY tarafından karşılıklı olarak günde üç sefer düzenlenen Diyarbakır-Ankara ve Diyarbakır-İstanbul seferleri doluluk oranı yüzde 90’nın üzerinde gerçekleştirmektedirler. Benzer doluluk özel havayolu taşımacılığında da yaşanmakta ve mevcut seferler yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle hem özel sektör, hem de THY ve Anadolujet uçak seferleri karşılıklı olarak arttırılmalıdır.
“BİLET FİYATLARI MAKUL SEVİYEYE ÇEKİLSİN”
Öte yandan gerek özel sektör, gerekse de THY şirketi tarafından düzenlenen Diyarbakır-Ankara ve Diyarbakır-İstanbul uçuşlarında bilet fiyatlarının aylar öncesinden alınmasına rağmen 350 TL’nin altına düşmemesi düşündürücüdür. Kalkınmada öncelikli iller arasında olmaları hesabıyla Diyarbakır ve diğer bölge illerinin Ankara ve İstanbul uçuş fiyatlarının makul seviyeye çekilmelidir. Gerek yurt içi, gerekse de yurt dışı doğrudan uçuşların düzenlenmesi durumunda doluluk oranının yüzde 80’leri aşacağı konusunda Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği olarak tam güvence veriyor, aksi durumda boş koltukların bedelini ödeyeceğimizin de sözünü veriyoruz” denildi.
“KONFORLU ULAŞIM LÜKS DEĞİL, GEREKSİNİMDİR”
Konforlu ulaşımın lüks değil, gereksinim olduğu belirtilen açıklamada şunlara yer verildi: “Son olarak; günümüzde modern ve konforlu ulaşım imkanlarının arttırılması lüks değil bir gerekliliktir. Bir yandan yurt içi ve yurt dışı uçak seferleri arttırılırken, diğer yandan ekonomik uçuş ve CIP hizmetlerinin sağlanmasını da gerekli kılmaktadır. Ancak Diyarbakır Havaalanında CIP salonu bulunmamaktadır. Bu eksikliğin kısa sürede giderilerek yerli ve yabancı iş insanlarının CIP hizmetlerinden yararlanmaları sağlanmalıdır”