Eğitim Sen Diyarbakır 1, 2 ve 3 Nolu Şubeleri, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının dönem sonu raporunu açıkladı.
Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Eğitim Sen 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Arzu Koç, Cumhuriyetin kuruluşunun 96’ncı yılında olunmasına rağmen çağa uygun toplumun gereksinimlerini karşılayan bir eğitim sistemi oluşturulamadığını kaydetti. Koç, eğitimin gelişmesine en büyük engelin iktidara gelen her hükümetin bilimsellikten uzak tamamıyla iktidarının gereksinimlerini karşılayacak bir model kurmaya çalışmasından kaynaklı olduğunu belirtti.
Cumhuriyetin tekçi anlayışının ürünü olan mevcut eğitim sisteminin ülkede farklı kültürlerin ve dillerin yok edilmesinin bir aracına dönüştüğüne dikkati çeken Koç, diğer hükümetlerde olduğu gibi AK Part’nin de eğitim politikasını sürekli değiştirmesinden dolayı içeriği boşaltılan eğitim sisteminin sorunları çözmek yerine sorun yaratan bir hal aldığını kaydetti.
Eğitimde dinselleştirmenin bütün hızıyla devam ettiğini aktaran Koç, milli eğitim bakanlığının Diyanet İşleri Başkanlığı’nın alt bir kuruluşu haline getirildiğini söyledi. Müfredatın dinselleştirilmesi ile bilimsel eğitimden vazgeçildiğini belirten Koç, eğitim sisteminin tarikatlarının ve vakıfların örgütlenme alanlarına dönüştürüldüğünü kaydetti. Eğitimde piyasalaştırmaya da değinen Koç, OECD ülkeleri içerisinde en fazla çalışıp en az maaş alan eğitimcilerin Türkiye’de olduğunu kaydetti.
“KARMA EĞİTİM UYGULAMALARINA SON VERİLMEYE ÇALIŞILIYOR” Anadilde eğitim sorununu da anlatan Koç, milyonlarca çocuğun en temel hakkı olan anadilde eğitim hakkından bir eğitim yılında daha mahrum bırakıldığını söyledi. Koç, “Her ne kadar farklı dillerde seçmeli dersler ve üniversitelerde yaşayan diller enstitüsü açılmış olsa da siyasi iktidar politik olarak arkasında durmadığı için fiilen bu alanlar anlamını yitirmiştir” dedi. Eğitimde toplumsal cinsiyet sorununa değinen Koç, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğünün 2019-2020 programında 26 hedef arasında yer alan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”nin tüm etkinliklerinin eğitim programından çıkarıldığını belirtti. Koç, çocukların sağlıklı gelişimi açısından önemli bir uygulama olan karma eğitim uygulamalarına son verilmeye çalışıldığını söyleyerek, kız çocuklarına gelinlik giydirilip erkek çocukların ayakları yıkatılmasıyla toplumsal cinsiyet rollerinin pekiştirilerek kadının ikincil durumda olduğu bir toplumun devamının hedeflendiğini ifade etti.