Vali Münir Karaloğlu, ilimizde ilk defa hizmet sunacak olan Erişkin Yataklı Arındırma Merkezi (AMATEM) ile yeni merkezinde 19 yatak kapasitesi ile yataklı ve ayakta arındırma – ayakta rehabilitasyon şeklinde hizmet verecek olan Çocuk/Ergen Yataklı Arındırma Merkezini (ÇEMATEM) ziyaret etti.
Merkezlerdeki tüm alanları tek tek inceleyen Karaloğlu yetkililerden bilgi aldı. İncelemelerinin ardından basına açıklamalarda bulunan Vali Karaloğlu, bağımlılıkla mücadelenin zor ve çok taraflı bir süreç olduğunu maddenin imalatından, ticaretine, tedaviden rehabilitasyona kadar çok boyutlu bir mücadele gerektiğini söyledi.
AMATEM ve ÇEMATEM ile birlikte bağımlılıkla mücadelede eksik ayakların tamamlandığını dile getiren Karaloğlu, bağımlılıkla sadece devletin veya devletin belli kurumlarının değil bütün toplumun topyekün mücadele etmesi gerektiğini belirtti.
MÜCADELEDE TÜM VERİLER ARTIŞ GÖSTERDİ
Diyarbakır’da uyuşturucuya karşı verilen mücadeleye ilişkin verileri paylaşan Karaloğlu, “Geçen sene Diyarbakır’da sadece jandarma bölgesinde Jandarma Komutanlığımız tarafından 98 milyon kök kenevir yakalandı ve imha edildi. Bu 98 milyon kök kenevir, Allah vermesin, yakalayamasaydık, bunlar ürüne dönüşseydi, binlerce ton uyuşturucu maddesi piyasaya sürülecekti ve binlerce gencimiz belki zehirlenmiş olacaktı. Yine geçen sene emniyet ve jandarma bölgemizde polis ve jandarmamız Diyarbakır sınırları içerisinde 60 ton toz ve kubar esrar yakaladı. 2020 yılı içerisinde 844 kişi uyuşturucu işine bulaştığı, imal ettiği, sattığı, pazarladığı için emniyet ve jandarma birimlerimiz tarafından gözaltına alınmış mahkemeye çıkartılmış ve tutuklanmıştır.” şeklinde konuştu.
2020 yılı ile 2021 yılı verilerini de karşılaştıran Vali Karaloğlu, uyuşturucuyla mücadeleye yönelik olarak 2021 yılının ilk beş ayında, olaylarda yüzde 85, yakalanan kişilerde yüzde 60 ve tutuklamalarda yüzde 62’lik bir artış olduğunu ifade ederken yine aynı tarihler arasında ele geçirilip imha edilen kök kenevirde ise yüzde 733’lük bir artış olduğunu kaydetti.
Bağımlılıkla mücadelede güvenlik güçlerinin mücadelesi kadar sonrasının da önemli olduğunu sözlerine ekleyen Vali Karaloğlu, mücadelenin tedavi ve rehabilitasyon kısmı için AMATEM ve ÇEMATEM gibi iki önemli kurumun Diyarbakır’daki mücadeleye destek sağlayacağını belirtti.
3 Psikiyatri Uzmanı, 4 Psikolog, 3 Sosyal Çalışmacı, 18 Hemşire, 32 Yardımcı Personel ve Halk Eğitim Merkezinden gelecek 4 farklı branş (resim, müzik, spor, halk oyunları) öğretmeni olmak üzere toplamda 64 personelle hizmet verilecek merkezlerde tedavi desteği alan hastalara ilaç tedavilerinin yanında kurumdaki uzmanlar tarafından bireysel psikoterapiler, grup psikoterapileri, alkol/madde kullanımı ve bağımlılığını önlemeye yönelik eğitimler, rehabilitasyon ve dışarıya hazırlık faaliyetleri, resim, spor, müzik gibi sosyal faaliyetler ve aile görüşmeleri/aile bilinçlendirme programları yapılacak.
7 Poliklinik, 9 arındırma, 16 özel görüşme ve resim, müzik gibi 10 uğraş odasının bulunacağı toplamda 50 yataklı merkezlere, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden başvuru kabulü sağlanacak.