Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) SODES kapsamında İşkur ile yürüttüğü proje ile dezavantajlı 20 kadına istihdam garantili tekstil eğitimi verecek.
Proje tanıtım toplantısı için basın mensupları ile bir araya gelen Diyarbakır İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Reyhan Aktar, “Yoksulluk ve işsizlik, dezavantajlı bireylerin ekonomik ve sosyal hayata tam anlamıyla katılımlarında yaşadıkları ana zorluklardır. Dezavantajlı bireyler işgücü piyasasına veya istihdama katılamamaktadır. İstihdamları durumunda da düşük veya düzensiz gelir, kayıtsız çalışma ve sosyal güvenlikten mahrum olma gibi sorunlar dezavantajlı bireylerin çalışan yoksul haline gelmelerine neden olmaktadır” dedi.
DİYARBAKIR TÜRKİYE’DE İŞŞSİZLİK VE YOKSULLUĞUN EN YAYGIN YAŞANDIĞI İLLERİN BAŞINDA GELİYOR
Diyarbakır’ın ülkede işsizlik ve yoksulluğun en yaygın yaşandığı illerin başında geldiğine değinen Aktar, “15-64 yaş arası çalışabilir yaştaki nüfus toplam nüfusun %59’unu oluşturmaktadır. Ancak işgücüne katılım ve istihdam oranları açısından kent 81 il içinde sonuncu sıradadır. Sahip olduğu işgücü potansiyeli nedeniyle özellikle işgücüne dayalı sektörlerde son yıllarda yatırımlarda artış görülmektedir. Ancak dezavantajlı kişilerin bu alanlarda istihdamında ayrımcılık, dışlanma, düşük ücret politikaları, kayıt dışı istihdam gibi sorunlar ile karşı karşıya kalmaktadırlar” ifadesini kullandı.
İŞSİZ GENÇ NÜFUS VE İŞGÜCÜNE KATILIM SAĞLAMAYAN KADIN NÜFUSU VAR
Aktar, Diyarbakır’ın tekstil ve hazır giyim sektörleri için avantajının, sahip olduğu işsiz genç nüfus ve işgücüne katılım sağlamayan kadın nüfusunun olduğunun altını çizerek, “Özellikle üretim alanında bu işgücü potansiyeli önemli bir avantaj olarak değerlendirilmektedir. Tekstil ve hazır giyim sektöründe sunulacak mesleki eğitim programları ve destekleyici eğitimler ile de istihdama katılımları diğer sektörlere göre daha kolaydır. Bu nedenle dezavantajlı grupların istihdama katılımı için uygun bir sektördür. Kentin sektördeki ham madde potansiyeli, işgücü avantajı ve ayrıca son yıllarda artan tekstil yatırımları ve sektörün geliştirilmesi için yapılan İhtisas OSB gibi altyapı ve destek çalışmaları da özellikle istihdamın sağlanması açısından önemlidir” dedi.
İSTİHDAM GARANTİLİ KONFEKSİYON PERSONELİ YETİŞTİRME PROJESİ
Proje ile ilgili detaylar aktaran Aktar, şöyle dedi:
“Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı 2017 (SODES) kapsamında desteklenen ‘’İSTİHDAM GARANTİLİ KONFEKSİYON PERSONELİ YETİŞTİRME ‘’adlı projemiz 19.12.2017 ‘de start almıştır. 2018 yılında uyguladığımız bu proje ile 20 kadına temel hazır giyim eğitimleri (kesim, dikim, makina, kalite kontrol vb.) uygulamalı olarak 6 ay verilecektir. Çeşitli işletmeler bünyesinde de 1 ay staj yapmaları sağlanacaktır. Proje sonucunda Proje ortağı İŞKUR il müdürlüğü ve Staj gördükleri işletmeler ile işbirliği içinde genç kadınların en az yüzde 50’si istihdam edilecektir”
31 BİN 400 KADIN İŞ ARIYOR
Toplantıya katılan ve proje ortağı olan İşkur’un il müdür yardımcısı Süleyman Aktoprak ise, Diyarbakır’da iş arayan çeşitli yaş gruplarından 31 bin 400 kadın olduğunu, Diyarbakır’da tekstil yatırımlarının hızla arttığını, bu nedenle Diyarbakır İş Kadınları Derneğinin Yürüttüğü bu projenin çok önemli olduğunu, ve bu projenin ortağı olmaktan memnun olduklarının altını çizdi.