Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD), Diyarbakır Valiliği Koordinasyonunda, Kalkınma Bakanlığı tarafından SODES Kapsamında finanse edilen ‘İstihdam Garantili Konfeksiyon Personeli Yetiştirme Projesi çerçevesinde Kadın Hakları eğitimi verildi.
Berfin Abdaloğlu’nun sunum yaptığı eğitimde kadın hakları konusunda kadınlar bilgilendirildi. Demir Otel’de düzenlenen ve DİKAD Denetleme Kurulu Başkanı Adalet Keskin’in katıldığı eğitimde oldukça verimli geçti.
PROJENİN HEDEFİ
Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD), Diyarbakır Valiliği Koordinasyonunda, Kalkınma Bakanlığı tarafından SODES Kapsamında finanse edilen ‘İstihdam Garantili Konfeksiyon Personeli Yetiştirme Projesi çerçevesinde 20 kadın kursiyer katılıyor. Proje kapsamında, Bir Tekstil fabrikasında, Hazır giyim sektörüne ara eleman yetiştirme kursu çerçevesinde 20 kadına yönelik hazır giyim konusunda temel eğitim, Kadın giysi dikimi modülü alanında verildi. 1 yıl boyunca sürecek projede yer alan kadınların yüzde 50’si istihdam edileceği bildirildi.
“KADINLARIN UMUTSUZLUĞUNU GİDERİYORUZ”
DİKAD Başkanı Reyhan Aktar, Diyarbakır’ın Türkiye’de işsizlik ve yoksulluğun en yaygın yaşandığı İllerin başında yer aldığını hatırlatarak, “Şüphesiz bu dezavantajlı durum en çok kadınları etkilemektedir. İşsiz kadınların sayısı her geçen gün artmaktadır. Kadınlarımızın yeterli mesleki donanıma ve eğitime sahip olmadıklarından iş hayatına atılmakta zorluklar yaşamaktadırlar. Ev bütçesine katkı sağlamadıkları için çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadırlar. İlimiz geleneksel ve kültürel yapısı itibari ile; kadın çalışamaz anlayışı kadınların iş potansiyelini ve motivasyonunu düşürmüş, umutsuzluğa kapılmalarına neden olmuştur. Bu sorunları aşmak derneğimizin de kuruluş amaçlarından biridir” diye konuştu.
“KADINLARIMIZI İSTİHDAMA KAZANDIRIYORUZ”
DİKAD olarak, 2004 yılında kuruluşundan bu yana bir çalışma grubu olarak kadın ve çalışma hayatı eksende çeşitli faaliyetler geliştirdiğine işaret eden Aktar, “Özellikle girişimcilik konusunda aktif pozisyon almıştır. 4 defa uygulamalı girişimcilik eğitimleri düzenlenmiş, bu eğitimler sonucunda 280 kadına girişimcilik sertifikası verilmiştir, bu kadınlardan yaklaşık 50’si kendi işyerini kurmuştur. İş kurma süreçlerinde derneğimiz aktif rol oynamıştır. Bu amaçla kurulacak eğitim merkezinde 20 kadın temel konfeksiyon ve abiye dikim eğitimleri uygulamalı olarak 6 ay verilecektir. Derneğimiz bu proje ile 20 kadına dönük uygulamalı Kadın Giysileri Dikimi eğitimi verildi. Bu kadınlarımız çeşitli işletmeler bünyesinde de 1 ay staj yapmaları sağlandı. Proje sonucunda proje ortağı İŞKUR İl Müdürlüğü ve Staj gördükleri işletmeler ile işbirliği içinde bu gençlerin en az yüzde 50’si istihdam edilecektir” şeklinde konuştu.