Yeni eğitim öğretim yılının başında Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG)’ten 4 öneri.
Okul öncesinden üniversiteye dek eğitim öğretimde yaşanan sorunların araştırılması, tespit edilmesi, değerlendirilmesi ve varolan sorunlara dair raporlar hazırlayan, paneller, çalıştaylar düzenleyen, Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), yeni öğretim yılı başında 4 öneri sundu.
DİERG, öğretmenlerin dersliklere cep telefonu ile girmemesi, okul yöneticileri ve öğretmen odalarındaki konfor, okullardaki yeşil alanlar ve okulların etrafında cezaevlerini andıran yüksek duvarlara ilişkin önerilerde bulundu.
Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), ilkokul ortaokul ve liselere dair Milli Eğitim Bakanlığı’na derste motivasyonu ve verimi artırabilecek, okulda öğrenci ve öğretmenin iyi hissetme haline katkıda bulunabilecek dört önerilerini şöyle sıraladı:
DİERG’TEN OKULLARDA, CEP TELEFONU, TELEVİZYON, YEŞİL ALAN VE DIŞ DUVAR KULLANIMINA DAİR ÖNERİLER
İlk Öneri; Milli Eğitim Bakanlığının 2018/10 numaralı genelgesi uyarınca, branş farkı gözetmeksizin öğretmenlerin cep telefonlarını öğretmenler odasındaki dolaplarına ya da okul yönetimine bırakarak derse girmesi gerekmektedir. Derste dikkatlerinin dağılmaması için öğrencilerin okulda cep telefonu bulundurma ve kullanmalarına kısıtlamalar getirilmiştir.
Ders esnasında dikkatin dağılmaması ve ders boyunca sadece öğrencilerle meşgul olma beklentisi öğretmenler için de geçerlidir. Bu nedenle, öğretmenlerin derse cep telefonları ile gelmemesi; bu kurala yerinde bir ısrarla tabi tutulan öğrencilerin kararın ciddiyetini anlamalarına, derslerdeki verimliliğinin artırılması niyetiyle bu kararın uygulandığını kavramalarına ve sahiplenmelerine de yardımcı olacaktır. Öğretmenler telefonlarını teneffüs boyunca kullanabilir. Cep telefonlarının derse katılanlarca ders esnasında görünür, kullanılır olmaması gerektiği; derslikte cep telefonu bulundurmanın ve kullanabilmenin öğretmene tanınmış bir ayrıcalık olmadığının, öğretmenin tercihine bırakılmadığının öğretmenlere tekrar anımsatılmasını önermekteyiz. Ortaöğretim kurumları yönetmeliğinin yeniden düzenlenerek, cep telefonlarının ders aracı olarak tanımlanmasını, derste öğrencinin cep telefonu kullanımının öğretmenin inisifiyatine bırakılması olumsuzluklara neden olabilir.
İkinci Öneri; Okul yönetici ve öğretmen odalarındaki televizyonların (okullardaki televizyonların) tamamen kaldırılmasını önermekteyiz. Ayrıca, okul yönetici odalarının konforunun okulun konfor ortalamasına uygun hale getirilmesi de sağlanabilir.
Üçüncü Öneri; Bazı okul bahçelerinde yeşil alan bırakılmamıştır, bina dışında kalan toprak ya da yeşil alanın üzeri asfaltla ya da betonla örtülmüştür. Bu yanlış uygulamadan vazgeçilmeli, öğrencilerin toprakta oynamasına, toprakla ilgili çalışmalar yapmasına izin verilmelidir.
Dördüncü Öneri; Okulların etrafındaki bazen iki, üç metreyi bulan yüksek dış duvarlar ve jiletli tel örgüler tamamen kaldırılmalıdır. Okulların kamera ve güvenlik alarm sistemi zaten mevcuttur ve aktiftir.”