Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Diyarbakır İl Başkanlığı, pandemi ile birlikte sorunları ağırlaşan sağlık çalışanlarının sorunlarını çözülmesini için bir dizi öneri sundu.
DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı, sağlık çalışanlarının sorunlarına ve sorunların çözümüne ilişkin önerilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, Diyarbakır’ın vakaların en çok görüldüğü şehirler arasında olduğuna vurgu yapılarak, ancak hükümetin sayıları açıklamaması nedeniyle kentte kaç vaka olduğu bilgisinin bulunmadığı kaydedildi.
Türkiye’de 40 binden fazla sağlık çalışanın koronavirüse yakalandığı, 120’den fazlasının hayatını kaybettiği hatırlatılan açıklamada, Diyarbakır’da bin 100’ün üzerinde sağlık çalışanın virüse yakalandığı, 12’sinin ise vefat ettiği ifade edildi.
‘SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YANINDAYIZ’
Tüm dünyada, Türkiye’de ve Diyarbakır’da sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde özveriyle çalışmalarını şahit edildiğini vurgulanan açıklamada, “Onların ciddi sorunları olduğunu biliyoruz. Bunları kamuoyu ile paylaşarak çözülmesine katkı sunup sağlık çalışanlarımıza bu süreçte onların yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyoruz” denildi.
Sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman eksikliği yaşadığının altı çizilen açıklamada, sağlık çalışanlarına koruyucu ekipmanların sağlanması istenildi. Sağlık çalışanlarının ciddi bir iş yükü ile karşı karşıya olduğu dile getiren açıklamada, iş yükü sorunun yetkililer tarafından çözülmesi, tükenmişlik sendromundan kaynakları sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonlarının yükseltilmesi için çaba gösterilmesi istendi.
‘KADROSUZLARA KADRO VERİLMELİ’
Sağlık çalışanlarına vadedilen ek ödemelerdeki yaşanan hakkaniyette aykırı durumun ortadan kaldırılması, Diyarbakır’daki sözleşmeli kadrosu olmayan 4 bin 924 hekime acilen kadronun tahsis edilmesi önerilen açıklamada, Diyarbakır’ın her zaman ülke ortalaması altında sağlık çalışanıyla hizmet verdiği belirtilerek, eksikliğin bulunduğu alanlarda acilen sağlık çalışanı atmalarının yapılması talep edildi.
‘ESNEK ÇALIŞMA MODELİNDEN ONLARDA YARARLANMALI’
Pandeminin seyrinin yükselmesiyle nedeniyle sağlık çalışanlarının özlük haklarının kısıtlamaya gidildiği, bu hakların kişi bazında yeniden değerlendirilmesi ve mağduriyetlerin önüne geçilmesi istendiği açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanan esnek çalışma modelinin sağlık çalışanlarına da uygulanması önerildi.
‘MESLEK HASTALIĞI OLARAK KABUL EDİLMELİ’
Koronavirüs sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı kabul edilmesinin istendiği açıklamada, işe gelmeme hakkının sağlık çalışanları açısından daha geniş tutulması, hastanelerde sağlık çalışanlarına yönelik daha sık test yapılması talep edildi.
Sağlık çalışanları çocukları ve yakınlarının eğitim kreşe gitme ve eve bakıcı kabulünde sorunlar yaşandığı dile getirilen açıklamada, bu konuda gerekli desteğin sağlanması gerektiğine işaret edildi.