Diyarbakır’da 2022 yılı içerisinde 1116 trafo, 220 dağıtım panosu, 171 kesici ile 461 hücre yandı ya da arızalandı. Aşırı elektrik tüketimi nedeniyle ekipler, Ocak ayında 21 bine yakın arızaya müdahale etti.
Sistem İşletmeden Sorumlu Dicle Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, aşırı, kontrolsüz tüketimden kaynaklı elektrik şebekesinde büyük hasar olduğunu belirterek, elektriğin ısınmada kullanılmaması gerektiğini söyledi. Tüzün, “Bilinçsiz kullanım sadece ekonomik değil, aynı zamanda da çok ciddi sayıda arıza kaynağı ve kesinti sürelerinin uzamasıyla halkımıza da yansımaktadır. Kapasitenin üstünden yüklendikleri için çok sayıda büyük tesisatın arızalanmasına, trafolar, hücreler, kesicilerin arızalanmasına sebep olmakta” dedi.
OCAK AYINDA 21 BİN ARIZAYA MÜDAHALE EDİLDİ
Kesintilerin azımsanmayacak bir kısmının aşırı, kontrolsüz tüketiminden kaynaklandığını dile getiren Dicle Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, “Şöyle bir örnek vereyim; biz aslında toplamda şebekenin kalitesi iyileştirmek, enerji kesintisinde tedarik sürekliğini artırmak, 7/24 sürekli ayakta tutmak için büyük ve hummalı bir çalışma yürütüyoruz. Ama maalesef bölgemizde de kontrolsüz kaçak kullanımdan, aşırı tüketimden kaynaklı olarak şebekenin arıza sayılarına olumsuz etki eden bu tür dış etkenler olduğunu söylememiz gerekiyor. Eylül ayı bizim için standart normal tüketimin olduğu bir ay olarak kıyasladığınız zaman 2022 yılı içerisindeki arıza sayımız toplamda 4 bin iken ocak ayı, aynı düzeydeki kış aylarında 21 bine yakın arıza sayısı oldu. Mevsimsel koşullardan kaynaklı kısmi bir tüketim artışı olacaktır. Hava muhalefeti nedeniyle kışın arıza sayılarında kısmen artış olabilir, Ama bunun dışında özellikle vatandaşların kontrosüz tüketim artışı ve şebekeye müdahaleleri nedeniyle çok sayıda tesisat arızalanması ortaya çıkıyor” diye konuştu.
1116 TRAFO ARIZALANDI
2022 yılı içerisinde 1.116 adet trafo, 220’ye yakın dağıtım panosu, 171 kesici, 461’e yakın hücrenin yandığını veya arızalandığını kaydeden Tüzün, şunları söyledi: “Özellikle kırsal bölgelerimizde çok kontrolsüz aşırı tüketim var. Elektriği ısınmada kullanmak gerçekten büyük maliyetleri olan sistem. Dolayısıyla bu ısıtmanın elektrikle yapılıyor olması tesisatların kapasitelerin çok çok üzerinde yüklemeler nedeniyle elektrik kesinlerini ortaya çıkarmakta. Bizim vatandaşa sunduğumuz elektrik kalitesinde önemli bir sorun yok. Arızalar ve yanan malzemelerin finansal etkilerini azaltmak için kendi atölyelerimizde, fazla maliyet oluşturmadan önemli bir kısmını onarıyoruz. Vatandaşın hizmetine tekrar sunmak üzere hummalı çalışmalar yürütüyoruz. Bunların tekrar onarılıp siteme kazandırılması, monte edilmesi en az 10 saatlik bir süreyi kapsıyor. Bir elektrik sobasının günlük 8 saat kullanım ile tüketimin yaklaşık 480 kilovat saat bir tüketime sahip oluyor. Bir elektrik sobası, normal bir mesken tüketiminin 1,5 katı kadar elektrik harcıyor. Aşırı tüketime sebep olacak bu tür ısıtma kaynaklı araçlarla maalesef bölgemizde yoğun bir tüketim var. Vatandaşlarımızın özellikle elektrikle ısıtmadan imtina etmeli. Elektrikle ısıtmanın hem kendilerine hem şebekeye büyük zararı oluyor. Çünkü elektrikle ısıttığınız zaman trafo kapasitesini zorluyorsunuz ve trafo yanıyor. En fazla oradaki kullanıcılar bundan etkileniyor. Elektrik kalitesinde düşmelere sebep oluyor. Yüksek kesintilere maruz kalıyorlar. Vatandaşlarımız özellikle elektrikle ısıtmadan uzak dursunlar. Daha farklı ısıtma tekniklerine geri dönsünler. Böylece bölgemiz daha rahat elektrik hizmetine kavuşur. Hem ülke ekonomisine katkıları olur, hem de gerçekten kesinti süreleri yok olur”