İnşaat sektöründeki gerileme sonucu Sur’da simit tezgahı açan inşaat işçisi Mehmet Emin Çiftçi, esnafın desteğiyle alım gücü olmayan vatandaşlarla dayanışma amaçlı ücretsiz simit dağıtıyor.
Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar, çok sayıda kişinin işsiz kalmasına neden olurken, uzmanlar, asgari ücretin 2 bin 20 TL’ye çıkarılmasının yoksulluk ve yoksullaşmanın önüne geçemeyeceğini savunuyor. Ekonomik sıkıntılarla birlikte inşaat sektöründeki durgunluk nedeniyle işsiz kalan iki çocuk babası Mehmet Emin Çiftçi de (34) Diyarbakır’ın Sur ilçesi Gazi Caddesi üzerinde simit satarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Simit tezgahının camına “Parası olmayan alabilir” yazısı yazan Çiftçi, esnafın desteğiyle vatandaşlara haftanın belirli günlerinde ücretsiz simit veriyor.
“SİMİT SATMAYA BAŞLADIM”
Sur’da dünyaya gelen ve yaşamının büyük bir bölümünü ilçede geçirdiğini ifade eden Mehmet Emin Çiftçi, küçükken babasıyla birlikte Sur sokaklarında kaset sattığını ama teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu işin de piyasadan kalktığını ifade etti. Çiftçi, daha sonra inşaatlarda amelelik yapmaya başladığını ama ekonomik durgunluktan dolayı inşaat sektörünün de bitiğini ve yaklaşık dört aydır simit satmaya başladığını söyledi. İnşaatlarda çalışırken birçok zorlukla karşılaştığını dile getiren Çiftçi, “İnşatta para kazanmak için usta veya kalıpçı olacaksın, ben hep amelelik yaptım sabahtan akşama kadar. Çoğu zaman paramızı dahi alamadık” dedi.
ESNAFLAR DESTEK ÇIKTI
Çiftçi, ücretsiz simit satma hikayesini şöyle anlattı: “Bundan iki ay önce bir genç geldi, ‘Param yok, simit alabiliriyim abi’ dedi. Bende verdim. O sırada bir esnaf bizi görmüş çocuk gittikten sonra beni çağırarak, ‘Simitleri dağıt ücretleri gel benden al ve ihtiyacı olanlara verebilirsin’ dedi. Bunu sadece Perşembe günü için söylemişti, sonra başka bir kişi daha geldi ‘Cuma günleri de bana ait’ dedi. Daha sonra başka insanlar da buna katkı sunmak isteyince bende böyle bir yazı asarak, ihtiyaç sahiplerin alabileceği yazısını astım ve her gün ücretsiz simit vermeye başladık. Evine bir ekmek dahi götüremeyen insanlar var. Yani bir simitin çok şeyi yok ama elimizden şimdilik bu geliyor.”
DAYANIŞMA AMAÇLI
Günde 100-150 tane simit sattığını ve tanesini 1.5 TL’den verdiğini aktaran Çiftçi, günlük 50 TL kazandığını ifade etti. Çiftçi, “İnsanların birbiriyle dayanışması lazım. Sadece simit konusunda değil, bunun ayakkabıcısından tutun da fırıncısı, lokantacısı, giyimcisi her türlü işletme sahibi bunu yapabilir. Bu kesinlikle reklam amaçlı değil, yardımlaşma amaçlıdır. Tezgah insanların ilgisini çekiyor” dedi. (MA)