Dünya Yaşlılar Haftası nedeniyle Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimlik Sosyal Komite Tarafından Sempozyum düzenlendi.
Kalp Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen Sempozyuma, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Güloğlu, Öğretim Üyeleri, Hastaneler Başhemşiresi Rahime Atlı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Diyarbakır İl Müdür ve yardımcıları, Kuruluş Müdürleri ve çok sayıda izleyici katıldı.
GÜLOĞLU: “YAŞLILARA YAŞARKEN DEĞER VE KIYMET VERELİM”
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Güloğlu, Yaşlılara yaşarken, kıymet ve değer verilmesi gerektiğini ifade ederek, “Bu dönemde eğer uzun ömürlü olurlarsa en başta yakını, eşini, aile fertlerini, arkadaşlarını ve dostlarını kaybederler. Daha sonra da mevcut olan bazı fizyolojik uzuvlarda ve işlevlerde fonksiyon kayıpları başlar. Peki, böyle bir durumda bunları neler mutlu eder, işte o zaman bunları mutlu eden tek şey ailesinin, yakınlarının onlara gösterdiği sevgi ve saygı, Bizler ailelerimizden gördüğümüz; ‘biz annemize babamıza nasıl davranırsak inanıyorum ki çocuklarımızda bizlere öyle davranacak olmalarıdır” Çünkü çocuklar anne ve babalarını model olarak alıyorlar. Yine bununla ilgili Kuran’ı Kerim’de geçen bir ayette “eğer yanınızda ihtiyarlanan bir veya daha fazla kişi olduğu zaman onlara of bile demeyin, onlara merhametle yaklaşın, onlara güzel sözler söyleyin ve onları kendi kanatlarınız altına alın.” Diye emir ediyor. Çünkü çocukken bizlere şefkatle davranan bu insanlara bizlerinde şefkatle yaklaşmamız gerekiyor” dedi.
KADİROĞLU: “YAŞLILARIMIZA HER DAİM SAYGI DUYMALIYIZ”
Sempozyumun moderatörlüğünü yapan Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu ise, İnsanoğlunun yeryüzündeki serüveni dünyaya gelişiyle başlar, bebeklik, çocukluk, gençlik, erişkinlik ve nihayet yaşlılık dönemi şeklinde nihayete erdiğine işaret ederek, “Dünya Sağlık Örgütünün yaş sınıflandırılmasına göre 66 -79 yaş, orta yaş gurubu, 80-99 yaş, yaşlı nüfus olarak ifade edilmektedir. Ülkemizde Türkiye istatistik kurumunun yapmış olduğu araştırmada 2018 yılı itibariyle yaşlı nüfus toplam, nüfusun yüzde 9 ‘u kadardır. Toplamda 7 milyon 200 bin kadar yaşlı nüfusumuz var. Yaşlılar haftasının kutlanmasındaki amaç toplumda bir bilinç ve farkındalık oluşturmaya yönelik olduğunu dile getiren Kadiroğlu; Neden kutluyoruz çünkü Yaşlılarımız, annelerimiz, babalarımız, dedelerimiz, ninelerimiz bunlar, bilginin, tecrübenin, kültürün temsilcileridir ve bu bilginin yaşama dair tecrübeleri ve tabii kültürün geleceğe taşınmasında ve bunların yaşatılmasında esas rol oynayan faktörlerdir. Biz bu anlamda büyüklerimize karşı sevgiyle, şefkatle, merhametle nezaketle, hürmetle davranmalı onların isteklerini, taleplerini dinlemeli ve sabırla yerine getirmeye çalışmalıyız” diye konuştu.
Daha sonra sempozyumda sırasıyla Prof. Dr. Alpaslan Tuzcu “DİYABET”, Doç. Dr. Recep Tekin “BULAŞICI HASTALIKLAR”, Doç. Dr. Yaşar Yıldırım “HİPERTANSİYON” ve Doktor Öğretim Üyesi Sefer Varol “ALZHEİMER” Hastalıkları konusunda sunum yaptılar.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimlik Sosyal Komite üyesi Hemşire Hüseyin Elbahadır, yaptığı stand up gösterisi ardından Sempozyumda emeğe geçenlere Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof.Dr.Ali Kemal Kadiroğlu tarafından teşekkür belgesi verildi.