Corona salgınının Türkiye’ye de sıçramasının ardından, psikolojik destek alanlar online terapiyi tercih etmeye başladı. Diyarbakır’da görev yapan Psikolog Duygu Berekatoğlu’ya Türkiye ve başka ülkelerden başvuranlar artık uzaktan destek alıyor.
Artık hayatın birçok alanını etkileyen Corona virüsü salgını, psikolojik terapi alanları da tedirgin ettin. Salgından korunmanın yollarından biri olarak gösterilen ‘sosyal mesafe’ psikolojik terapi alanında da revaçta. Bunu uygulayanlardan biri de Diyarbakır’da görev yapan Psikolog Duygu Berekatoğlu.
Amerika’da psikoloji eğitimi alan Berekatoğlu, Diyarbakır’a dönerek mesleğini burada sürdürmeye başladı. Daha önce de online terapi yaptığını söyleyen Berekatoğlu, VOA Türkçe’ye şunları anlattı; “Amerika merkezli Bedder Help online terapi yapan bir merkez var. Mezun olduğumuz dönemde bize o tarz seçeneklerde sunuldu. Türkiye’de henüz öyle bir şey yoktu. Özellikle Diyarbakır’da yapılmayan bir terapi yöntemiydi. Daha sonrasında birkaç tane danışanımız, yurtdışında, şehir dışından, fiziki koşulları uygun olmayan danışanlarımız oldu. Doğum yapan bir anne, ilçeden gelemeyen bir çalışan. Ondan sonra biz de böyle bir terapi yöntemi yapmaya karar verdik.”
ONLİNE TERAPİ YÖNTEMİNE TALEP ARTTI
Bugünlerde online terapi yöntemine talep arttı. Nedeni ise Corona virüsü salgını. İnsanlar dışarı çıkmaya çekinince internet üzerinden terapi almayı tercih ediyor. Berekatoğlu, kendisine başvuranlara, internet üzerinden terapi hizmeti veriyor. Bilgisayarın karşısına geçen Berekatoğlu, karşısında biri varmış gibi terapi yapıyor. İnsanların hastalık korkusuyla bu yola başvurduklarını söyleyen Berekatoğlu, “Şu anda ülkemizde de görülen Corona virüsü sebebiyle insanlar sokağa çıkmak istemiyorlar ama aynı zamanda baş etmek zorunda kaldıkları kaygıları ve stresleri var. Bu yüzden, yüz yüze olan terapilerimizi de online yapmak zorunda kaldık. Şu anda insanların talebi de o yönde. Bu yüzden online terapi bu süreçte sosyal mesafeleri korumak adına daha çok revaçta. Ben İngilizce terapi yaptığım için, yurt dışından da danışanlarım var ama Corona sürecinde daha çok Türkiye’den talep var. Çevre şehirlerden, ilçelerden ve yurt dışından gelen danışanlarımız da oluyor. Obsesif, kompulsif rahatsızlığı olan danışanlarımız da var ama aynı zamanda son zamanlardaki bu kaygının insanlara bulaşmasından dolayı stres yapıp, panik yapıp bu şekilde terapi talep eden de oluyor. Daha çok normal rutin rahatsızlıkları devam edenler, sorunları olanlar, çift terapileri. Özellikle son günlerde arttı. Çünkü insanlar artık evde tartışmalar artıyor. Bu yüzden bir destek almaya ihtiyaç duyuyorlar” dedi.
EVDE KALMAK ÇİFTLER ARASINDA SORUNLAR YARATTIYOR
Salgının yayılmasının önüne geçilmesi için evde kalınması uyarılar sıkça yapılıyor. Bunun çiftler arasında sorunlar yarattığına dikkat çeken Berekatoğlu, çiftlere şu uyarıları yapıyor;” Çiftlere tavsiyem aynı ev içerisinde, aynı çatı altında olmaları gerektiği için bu süreçte belki kendilerine yaşam alanı bırakabilirler. Biri odada kitap okuyorken diğeri televizyon izleyebilir. Eğer çok fazla tartışıyorlarsa o sosyal mesafeyi ev içinde de uygulamak gerekir.”
STRESTEN UZAK DURULSUN UYARISI
Berekatoğlu, Corona günlerinde herkesin stresten uzak durması uyarısı yaparak, “Stres bağışıklık sistemini zayıflattığı için virüsün bulaşma şansı biraz daha artıyor. O yüzden mümkün olduğunca stresten uzak durmak lazım. Corona virüsünden sonra hepimiz yaygın olarak sosyal medyayı takip ediyoruz, haberleri açıyoruz, WhatsApp gruplarındaki, sesleri dinliyoruz. Bunlardan uzun bir süre uzak olmak gerekiyor. Stresin içinde yaşamamak adına, kafamızı dağıtacak şeyler yapmamız gerekiyor. Yapboz, resim, meditasyon yapmak, pozitif müzikler dinlemek, kitap okumak, film izlemek” diye konuştu.
Kaynak: Amerikanınsesi
can you get clomid without insurance: generic clomid – clomid prices
prednisone for sale in canada: Prednisone Without Prescription – prednisone 20 mg tablet