Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Gördük, çocuk cezaevinde, çocukların fiziksel ve psikolojik şiddete maruz bırakıldığını kaydederek, suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.
Baronun oluşturduğu heyetin Diyarbakır Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi’nde yaptığı incelemeleri ilişkin raporunu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Gördük, raporu 3 ay süren incelemeler sonucu oluşturduklarını kaydetti.
Yapılan incelemelerde kapsamında 53 görüşme yapıldığını bu görüşmelerde 32 çocukla yüz yüzü görüşüldüğünü kaydeden Gördük, görüşmeler sonucunda kendilerine iletilen şikayetleri ve hak ihlallerini raporlaştırdıklarını ifade etti. Cezaevi’nde çocuklarla yapılan görüşmeler neticesinde bazı infaz koruma memurları tarafından çocukların fiziksel ve psikolojik şiddet ile kötü muamele ve onur kırıcı davranışlara maruz bırakıldığını tespit ettiklerini dile getiren Gördük, “Birçok konuda çocukların tehdit edildiği; söz konusu darp ve kötü muamele eylemleri dışında beslenme hakkı, sağlık ve tedavi hakkı, haberleşme ve iletişim hakkı ile eğitim ve sosyal hakların ihlal edildiği ayrıca Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan diğer hükümlü/tutuklu çocuklar arasında yaşanan akran zorbalığı olaylarının Cezaevi yönetimi tarafından önlenmediği hususunda güçlü bir kanaat oluşmuştur.” diye konuştu.
‘HEYETLE GÖRÜŞÜLMEMESİ BASKISI’
Görüşülen çocukların, görüşme sırasında fiziksel ve psikolojik şiddete maruz bırakılması nedeniyle heyetle daha sık görüşmek istediği dile getirdiğini kaydeden Gördük, daha sonra çocukların bir bölümünün, avukatları dışında kimse ile görüşmek istemediği yönünde idareye dilekçe verdiğini aktardı. Dilekçelerin tek bir ağızdan çıkmışçasına yazıldığına işaret eden Gördük, “Bu beyanlarda bulunan çocukların bir bölümü, kendi avukatları dışında hiçbir avukatla görüşmek istemediğine dair tek ağızdan yazılan ve bire bir aynı olan dilekçeleri vermiştir. Söz konusu dilekçeler, çocukların tarafımızla kendi isteğiyle görüşmesi, bazılarıyla birden çok kez görüşülmesi ve tekrar ziyarete gelinmesi için özel olarak talepte bulunulması sebepleriyle heyetimizce normal karşılanamamıştır. Bu olaydan sonra gerçekleştirilen ilk ziyarette çocuklara Diyarbakır Barosu’ndan gelen avukatlarla görüşme yapmak isteyip istemedikleri sorularak görüşme yapılmaması için baskı kurulduğu tespit edilmiş ve eylemin hukuka aykırı olduğu belirtilerek heyetimizin yaşadığı olaylar tutanak altına alınmıştır.” ifadelerini kullandı.
SUÇ DUYURUSU
Çocuk cezaevinde yaşanan ihlallere ilişkin 7 Eylül tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını belirten Gördük, “Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak, adli ve idari makamların etkili ve ivedi soruşturma yürütülmesi hususunda sorumluluklarının gereğini yerine getirmesini belirtir, yargılama sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.” şeklinde konuştu.