Diyarbakır’da 1999 yılında çırçır fabrikası olarak işe başlayan Yeşil Ambalaj, 22 yıl sonra mukavva sektöründe Diyarbakır markası oldu. 224 kişiyi istihdam eden Yeşil Ambalaj, Ortadoğu ve Avrupa’dan sonra Amerika pazarına giriş yaptı.
Yeşil Ambalaj, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde çırçır fabrikalarının revaçta olduğu 1999 yılında kurduğu çırçır fabrikası ile kentteki sanayi sektörüne ilk adımı attı. 2016 yılına kadar çırçır üretimine devam eden Yeşil Ambalaj, 2016 yılında radikal bir karar alarak, mukavva sektörüne adım attı. Haziran ayında 40-50 ton ile başlayan üretim şuan 4 bin 500-5 bin tona yükseldi. 3 vardiya halinde üretim yapan fabrikada 224 kişi istihdam ediliyor. Yeşil ambalajın Federal Kürdistan Bölgesi ile başlayan ihracat haritasına yıllar içinde Almanya, Norveç, Finlandiya, Danimarka gibi ülkeler de eklendi.
“BABADAN ÖĞRENİLEN SANAYİCİLİK” DIŞINDA BİR PROFİL ÇİZDİ
Yeşil Ambalaj’ın Genel Müdürü Hasan Yeşil, “babadan öğrenilen sanayicilik” dışında bir profil çiziyor. 1988 yılında Diyarbakır’da doğan Hasan Yeşil, hem hukuk hem işletme eğitimi aldı, eğitim için Avrupa’ya da gitti. Eğitimini tamamladıktan sonra finans sektöründe çalışan ve İngilizce bilen Hasan Yeşil, bu sayede Yeşil Ambalaj’ın ihracat bağlantılarını da kendisi kuruyor.
“YEŞİL AMBALAJ HEM İSTİHDAMA HEM DE KALİFİYE ELEMAN GELİŞMESİNE KATKI SUNUYOR”
Yeşil, ambalaj fabrikasının Diyarbakır’ın istihdamına katkı sunduğunu, kentte ihracat bilincini arttırdığını söyledi. Bölgede ve Diyarbakır’da sanayi sektörü gelişmediği için ilk dönemler kalifiye eleman sıkıntısı yaşadıklarını belirten Yeşil, “Yeşil Ambalaj hem istihdama katkı sağlıyor hem de kalifiye elamanın gelişmesine katkı sağlıyor. Bölgede markalaşma bakımından katkı sağladığımızı düşünüyorum. Kentimizde sanayi bilinci gelişmediği için, üretim planlaması, finansal mühendislik, bilanço okuma yok. Bu konuda bir şeyler yapmak istediğinizde kadrolar yok. Ama kentimizde kalifiye eleman sorununun gelecek 5 yıl içinde çözüleceğini düşünüyorum” dedi.
“BU SEVİYEYEGELMEK İÇİN CİDDİ EMEK HARCADIK”
Geçmişten bu yana Diyarbakır’da yatırım ataklarının devam ettiğine dikkat çeken Hasan Yeşil, Diyarbakır’da iş insanlarının cesur olduğu görüşünde. Diyarbakır’da geçmişten bu yana tarıma dayalı ekonomi ön planda olduğu için sanayinin cılız kaldığını ya da tarım alanına yöneldiğini belirten Yeşil, “Geçmişimiz tarım olduğu için farklı alanda kendini geliştirmiş iş insanına da çok fazla denk gelemezsiniz. Ama neticede bir iş planı yapmışsa, bir adım atmışsa bu çok önemli. Şimdiki sanayicilerin, çocukları daha profesyonel olacak. Biz ilk başlarda çok sıkıntı yaşadık, kadromuzun tamamı il dışından geldi. Diyarbakır’da daha önce böyle bir sektör yoktu. İnsanların buraya gelmesi için ciddi emekler harcadık. Ama şimdi biz işi öğrendik, bizden sonra gelecek arkadaşlar belki daha rahat edecekler. “
“AVRUPA’DAN SONRA AMERİKA’YA İHRACAT”
İhracata 2017 yılında Federal Kürdistan Bölgesi ile başladıklarını belirten Yeşil, referandum ve IŞİD’in bölgeye saldırmasının ardından, yeni pazar arayışına girdiklerini söyledi. Avrupa ülkelerinden ilk olarak Almanya’ya ihracat başlattıklarını kaydeden Yeşil, şöyle devam etti: “Almanya’dan sonra İsveç, Fransa, İngiltere geldi. Şuan iyi noktadayız. Geçtiğimiz günlerde, Amerika’nın Newyork şehrine ilk ihracatımızı yaptık. Muhtemelen bundan sonra da Amerika’da da hızla büyüyeceğiz. Çünkü olumlu geri dönüşler alıyoruz. Ürününüz beğenilirse, fiyatta da rekabet edebiliyorsanız, ihracatınız devam eder. Şuan aklımızda Afrika var. Büyütmek istiyoruz.”
‘EKONOMİK DURGUNLUKTAN ETKİLENDİK’
Hasan Yeşil, Türkiye ve dünya piyasalarında yaşanan ekonomik durgunluktan etkilendiklerini, özellikle doların ani yükselişinin ardından tedarik vadelerini düşürmek zorunda kaldıklarını söyledi. Yeşil, “Daha önce 120 günlük olan vadeleri şimdi 60 güne düşürdük. Bu hem müşteriyi sıkıştırdı, hem bizde işletme sermayesi ihtiyacı doğurdu. Dolar düştü ama kâğıt fiyatları düşmedi. Yani vadelerin düşmesinden, hem aşırı fiyat oynaklığından hem de son dönemdeki akaryakıt fiyat artışından olumsuz etkilendik.”
İHRACAT’TA DİYARBAKIR’IN İKİNCİ FİRMASI OLDU
Diyarbakır Gümrük Müdürlüğü’nün açıkladığı verilerde en çok işlem yapan ikinci firma da Yeşil Ambalaj A.Ş oldu. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde oluklu mukavva üretimi yapan ve geniş ürün yelpazesini Ortadoğu, Avrupa, ABD pazarına sunan Yeşil Ambalaj, tekstilden gıdaya, kozmetikten inşaata kadar her sektöre hitap ediyor.
Yeşil Ambalaj A.Ş. Genel Müdürü Hasan Yeşil, “Yeni girdiğimiz pazarlarla birlikte ihracat hacmimizi artırmaya devam edeceğiz. Her ihracat Diyarbakır’a katkı sağlıyor, tatlı bir rekabet olması açısından hedefimiz kalan üç çeyrekte birinci sıraya yükselme hedefimiz var” dedi.