enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,7547
EURO
37,3212
ALTIN
3.177,60
BIST
10.121,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
13°C
Diyarbakır
13°C
Açık
Çarşamba Açık
13°C
Perşembe Çok Bulutlu
12°C
Cuma Açık
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
15°C
DİYARBAKIR HABERİ
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) kadın gazetecilerin mesleklerini icra ederken karşılaştıkları cinsiyete dayalı ayrımcılık, taciz, şiddet ve mobbing ile mücadele etmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Kadın Merkezi kurdu. DİYARBAKIR GAZETE– Mesleki dayanışmayı güçlendirmek için kurulan merkez, GGC Yönetim Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda faaliyetlerine başlayacak. Kadın gazeteciler ile yapılan toplantılar sonucunda...
24.01.2025
Bismil Belediyesi yurttaşların daha sağlıklı ve ucuz yemek sunabilmek için ilçede Halk Lokantası için çalışmalarına başladı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’ın Bismil İlçesinde Belediye, yurttaşlara ucuz, temiz, lezzetli ve güvenilir yemek sunmak amacıyla İlçede Halk Lokantası için başlattığı çalışma son aşamaya geldi. Altıok Mahallesi Esnaf Sokak Yaşam 5 Apartmanın altı Bismil Noter...
24.01.2025
Birleşik Emekliler Sendikası (BES) MYK üyesi Vahap Günay, emeklilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek hükümete insanca yaşam taleplerini sıraladı. Günay, “Sefaleti kabul etmiyoruz, haklarımızı istiyoruz” dedi. DİYARBAKIR GAZETE– Birleşik Emekliler Sendikası (BES) MYK üyesi Vahap Günay, emeklilerin yaşam koşullarının giderek zorlaştığını belirterek bir dizi talepte bulundu. Ekonomik zorlukların yükünü en çok...
24.01.2025
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası 2020-2024 verilerini açıkladı. Şirket kuruluşlarında azalma, icra takiplerinde yüzde 62 artış! Eğitim ve kırtasiye sektörü en fazla kapanan sektör olurken, otomotiv sektörü yeni kayıt liderliğini üstlendi. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Genel Sekreteri Ferdani Gökdere, 2020-2024 yılları arasına ait şirket kayıt ve...
24.01.2025

Çiftçilerden taban fiyat tepkisi

Çiftçilerden taban fiyat tepkisi
REKLAM ALANI

Diyarbakır Ziraat Odalar İl koordinasyon Başkanı M. Cevat Delil, Buğday taban fiyatlarının düşük olmasından yakındı.

Delil, “Buğday fiyatlarında yüzde 12’lik bir artış söz konusu bu artış az ve çiftçinin emeğini karşılamıyor, çiftçiyi ayakta tutmanın yolu desteklemeden geçer” dedi.

‘TABAN FİYAT EN AZ 1 MİLYON 415 TL OLMALI’

Buğday taban fiyatının artması gerektiğine vurgu yapan Delil, “Buğday fiyatlarına genel olarak baktığımız zaman 2017 ile 2018 arasında yapılan fiyat artışı, 940 bin liradan 1 milyon 50 lira ya çıkartıldı. Yüzde 12’lik bir artış söz konusu ama bu artış azdır, çiftçinin emeğini karşılamıyor. Buğday taban fiyatı en az 1 milyon 415 TL olmalı” diye konuştu.

Diyarbakır Ziraat Odalar İl koordinasyon Başkanı M. Cevat Delil ile Buğday taban fiyatları ve yağışlar üzerine konuştuk.

‘ÇİFTÇİLER GENEL OLARAK RAHATSIZ’

Buğday taban fiyatının çiftçiler tarafında yetersiz bulunmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Buğday fiyatlarına genel olarak baktığımız zaman 2017 ile 2018 arasında yapılan fiyat artışı, 940 bin liradan 1 milyon 50 lira ya çıkartıldı. Yüzde 12’lik bir artış söz konusu bu artışın az olduğu ve çiftçinin emeğini karşılamadığını diyebiliriz. Çünkü biz mazot ve dolara baktığımız zaman yüzde 24’lük bir artış var ilaç ve gübre dolara endeksli çiftçiye sıkıntı yaşatıyor maliyet konusunda. Biz bunun rezerve edilmesini istiyoruz bizim talep ettiğimiz fiyat; 1 milyon 415 lira yaptığız çalışmalar bu fiyatın çiftçiyi kurtardığını gösteriyor. Rezerve edilmesi gerekir çünkü çiftçi bu şekilde kazanmaz. Buğdayın taban fiyatı geçen yıl temmuz ayında açıklanmıştı bu yıl erken açıklandı bu tabii çiftçiyi memnun etti ama fiyat düşüklüğünden dolaylı çiftçiler genel olarak rahatsız oldu. Arpa da devletin açıkladığı taban fiyat 840 lira ama şu an piyasa da 1000 liraya satılıyor. Arpa piyasa bu sene piyasa çok az bunun için devlet daha yüksek bir fiyat vermesi gerekir arpanın taban fiyatını en az 1 milyon 100 bin lira ile 1 milyon 200 bin lira olarak belirlemeli.

‘BUĞDAY VE ARPA YAĞIŞLARDAN ZARAR GÖRDÜ’

Yoğun ve sürekli yağan yağışların ekinlere olumsuz etkileri oldu mu?

Mayıs ayında yağan yağışlar iyiydi. Yağışların hiçbir zaman afet ve sel dışında zararları olmaz. Yağışlar Mayıs ayında değil de Nisan ayında olsaydı bizi daha fazla sevindirirdi. Çiftçimiz nisan ayında yağmurun yağmasın istiyor. 40 gündür yağış alamadık şimdi çok en zarar gören buğday ve arpadır. Biz bunları insanlara zor anlatıyoruz. Şimdi burada yağışla ilgili bir sıkıntımız yok şu an yağan yağmur 20 gün önce yağsaydı bizim için çok iyi olurdu, yağan yağmur özellikle pamuk ve mercimek için iyi oldu. Çiftçilerimiz hiçbir sorun ve sıkıntıyla karşı karşıya gelmedi. Genel olarak yağışlar geç de yağmış olsa bizi memnun etti.

‘BİRAN ÖNCE GAP TAMAMLANMALI’

Gelecekte bölgeyi bekleyen bir kuraklık tehlikesi var mı?

Biz çiftimizin sesi kulağıyız GAP’ın, Dicle barajlarının, Silvan barajının biran önce bitmesini talep ediyoruz çünkü biz arazimizi suyla buluşturmalıyız, arazilerimizi suyla buluşturmadığımız sürece verim alamayız çünkü kuraklıkla karşı karşıyayız. Bunun için biran önce sulu tarıma geçmemiz lazım hükümetimize sesleniyorum biran önce güneydoğunun can unsuru olan GAP’ın kanaları yani uzantılarının yapılmasını istiyorum, proje en kısa sürede tamamlanmalı Diyarbakır başta olmak üzere Mardin Batman Urfa biran önce suyla buluşmak zorunda, bu kanaların bitmesi gerekir çünkü çiftçimiz su sıkıntısı yaşıyor ilerleyen süreçlerde daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya gelebiliriz.

‘CİDDİ BİR KURAKLIKLA KARŞI KARŞIYAYIZ’

GAP projesiyle kuraklık tehlikesi atlatılabilir mi?

Ekolojik dengeler bozuluyor. Biraz çiftçi her sene afetlerle karşı karşıya geliyor ve gelebilir. Çitçimiz kendi imkânlarıyla kazdıkları kuyularla ekinlerini suluyorlar. Türkiye’de 2017 yılında buğday’da 21 milyon ton üretim yaptık bu sene bunu yakalamamız mümkün değil çünkü bölgede özelikle güneydoğuda kuraklıkla karşı karşıyayız tamam arazilerin bir kısmı iyi bazı yerlerde kuraklık yok ama genel olarak baktığımız zaman özelikle Diyarbakır Mardin Urfa’nın ver Siirt’in bir kısmında kuraklık durumu var.

‘ÇİFTÇİYİ AYAKTA TUTMANIN YOLU DESTEKLEMEDEN GEÇER’

Hükümetin tarım politikalarını nasıl karşılıyorsunuz? Ve herhangi bir öneride bulunuyor musunuz?

Hükümetin tarımla ilgili politikalarını genel olarak benimseyip ve doğru buluyorum. Destek olarak çok şey var mazot ve gübre destekleme paraları veriliyor. Çiftçiyi ayakta tutmanın yolu destekten geçer, ama biz bu desteklemelerin artırılmasını istiyoruz. Destekler artıkça çiftçi ayakta kalır.

Kaynak: Tigris Haber Gazetesi

REKLAM ALANI
Yorumlar

  1. Aiavef dedi ki:

    ivermectin 12mg tablet – order carbamazepine order tegretol 200mg

  2. Hqlwqb dedi ki:

    order accutane 20mg generic – zyvox 600mg drug zyvox 600mg sale

Çiftçilerden taban fiyat tepkisi

Çiftçilerden taban fiyat tepkisi
REKLAM ALANI
17.05.2018
0
A+
A-
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme