Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Merkezi (DÜKSAM) “Zoru Başaran Cesur Kadınlar Dicle Üniversitesinde Buluşuyor” paneli düzenledi.
Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen programa Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç ve eşi Öğr. Gör. Meral Karakoç, Çınar Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı, Kadın Sorunları Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Serda Em ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılış konuşmasını yapan DÜKSAM Müdürü Prof. Dr. Serda Em, ‘’Bilindiği gibi kadın veya erkek olarak yaratılan insan, cinsiyetini seçerek doğma hakkına sahip değildir. Bu sebeple erkek veya kadın olarak doğmuş olmanın bir diğerine üstünlük hakkı vermeyeceği de açıktır. Tarih boyunca kültür ve medeniyetler kadına ve erkeğe fiziksel ve duygusal farklılıklarından dolayı farklı görev ve sorumluluklar yüklemiştir. Bununla birlikte Kadın, temel görevleri haricinde sosyal hayatta, iş yaşamında, siyaset hayatında yeterince yer alamamıştır. Ancak kadın erkek fırsat eşitliği kavramının toplum tarafından kabul görmeye başlamasından sonra kadınlar sosyal hayatta, iş yaşamında ve siyasette her geçen gün daha çok yer almaya çalışmaktadır’’ dedi.
Em, ‘’Hepimiz biliyoruz ki kadın merhametin, sevginin, hoşgörünün, özverinin timsalidir. Kadın, annelik gibi kutsal bir görevi üstlenmekle birlikte aynı zamanda yaşamın her türlü zorluğunu da omuzlarında taşımaktadır. Toplumun en önemli yapı taşı aile, ailenin de en önemli öğesi anne, yani kadındır. Konuya bu boyutuyla baktığımızda, kadınlarımızın psikolojisi, eğitimi, dünyaya bakış açısı daha çok önem kazanmaktadır. Çocuklarımızın kişiliklerinin oluşmasında ve eğitiminde, özellikle gelişmeye açık, katma değer üretebilen bireyler olmasında annenin, kadının önemi çok fazladır. Bu sebeple kadınlarımızın gelişiminin önündeki engeller kaldırılmalı ailesine, yaşadığı çevreye ve ülkemize faydalı bir birey olmasının önü açılmalıdır. Bu duygu ve düşüncülerle başta çalışan ve emekçi kadınlarımız olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya kadınlar gününü kutluyor, saygılar sunuyorum’’ şeklinde ifade etti.
Panele konuşmacı olarak katılan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tanrıverdi, ’Kadının Toplumdaki Yeri’, Prof. Dr. Şengül Kocaman, ‘Kadın Akademisyen Olmak’ konu başlıklı sunumları ile katıldı.
Program sonunda Zoru Başaran Cesur; ciğerci, itfaiyeci, fırıncı, ambulans şoförü, komiser, yazar, zabıta, turist rehberi, pazarcı, otobüs şoförü, futbolcu, aşçı, muhtar, pompacı, görme engelli memur kadınlara ödülleri takdim edildi.