HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Çermik Devlet Hastanesinde bir yatakta 3 hastanın tedavi olduğunu belirtti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Diyarbakır’da istihdam edilen hekim sayısı ve sağlık çalışanlarının gerekli olandan az olmasını ve aksayan sağlık hizmetlerini Sağlık Bakanı Fahrettin Kocaya’ya sordu.
Güzel, konuya ilişkin Koca’nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisine Başkanlığına soru önergesi verdi. Güzel önergesinde, “Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Özel Sağlık Tesisleri Dairesi Başkanlığı tarafından yayınlanan Uzman Hekim İl Özel Oranları 2019 yılı verilerine göre 1 milyon 732 binlik bir nüfusa sahip olan Diyarbakır’ın hak ettiği uzman doktor sayısı bin 758 iken istihdam edilen uzman doktor sayısı bin 242’dir. Ancak tarafıma ulaşan yurttaşlar bu oranın dahi gerçekleri yansıtmadığını birçok hastanede branş, yani uzman doktor bulunmadığından dolayı tedavi olmak için çevre illere gitmek zorunda kaldıklarını ifade etmişlerdir” diye belirtti.
‘BİR YATAKTA 3 KİŞİ TEDAVİ EDİLİYOR’
Güzel, Çermik Devlet Hastanesi Acil Servisinde bir yatakta 3 hastanın tedavi edildiğine dair kendisine gelen iddiayı da paylaştı. Güzel, önergesinde şu ifadelerle paylaştı: “Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde bulunan Çermik Devlet Hastanesinde yurttaşlar Acil Servis bölümünde bir yatakta 3 hastaya birden serum takıldığını, birçok bölümde uzman doktorun bulunmadığını ifade etmektedirler. Çermikli yurttaşlar sağlık çalışanlarının sayısının da yetersiz olmasından kaynaklı randevu alamama, uzun kuyruklarda saatlerce bekletilme gibi sağlığa erişimde karşılaştıkları engeller nedeniyle hâlihazırdaki mağduriyetlerinin gün geçtikçe daha da arttığını ifade etmişlerdir.”
Güzel, Sağlık Bakanı Koca’nın şu soruları yanıtlamasını istedi:
“* Diyarbakır’da istihdam edilen uzman doktor ve sağlık emekçilerinin sayısının yetersiz olmasından kaynaklı yurttaşların yaşadığı mağduriyet bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
* Bakanlığınız tarafından açıklanan verilere göre Diyarbakır’da istihdam edilmesi gereken uzman doktor sayısının 1758 olması gerekirken, 1242 uzman doktorla sınırlı kalmasını nasıl açıklıyorsunuz?
* Diyarbakır’daki devlet hastanelerinde kaç sağlık çalışanı eksiği vardır? Bu eksikliğin hem yurttaşların sağlık hakkına erişiminde ciddi zorluklarla karşılamasına, hem de sağlık emekçilerinin aşırı iş yüküne maruz kalmasına neden olduğunun farkında mısınız?
* Diyarbakır devlet hastanelerinde doktor ve sağlık emekçilerinin sayısının yetersiz olmasından kaynaklı, yurttaşların yaşadıkları mağduriyetleri giderme adına herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?”