Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bölge illerinde hizmet üreten belediyeler arasında bir ilki gerçekleştirerek asfalt (bitüm), toprak (zemin) ve beton analizlerinin yapılabileceği modern merkez laboratuarı kuruyor. Elazığ yolu üzerinde yer alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Asfalt Plent Şantiyesi’nde kurulan Merkez Laboratuvar toprak, beton ve asfalt olmak üzere 3 birimden oluşacak. Mevcut laboratuarın modern hale getirildiği çalışmada aktif şekilde hizmet veren asfalt birimi laboratuarı tamamlanarak hizmet vermeye başladı. Toprak ve beton analizlerinin yapıldığı birimler 2018 Mayıs ayından itibaren tam kapasiteyle hizmet vermeye başlayacak.
LABORATUVAR YOL VE YAPI MALZEMELERİNİN KALİTESİNİ ARTIRACAK
Merkez Laboratuvarın kurulması ve tam kapasiteyle çalışmalara başlamasıyla birlikte kent merkezi ile ilçe yollarına serilen asfaltın, kaldırım, bordür, kilitli taş ve zeminle ilgili yapımların kalitesi artacak. Belediye tarafından yapılacak olan yol, beton ve kaldırım vb tüm çalışmalarda kullanılan yapı malzemelerini kontrol edecek olan Merkez Laboratuar böylelikle çalışmaların daha uzun ömürlü olmasını sağlayacak ve maddi açıdan büyük tasarruf sağlanmasına ön ayak olacak. Merkez Laboratuvar, (bina, iş merkezi ve konut) üstyapıların beton kalitelerini de kontrol edebilecek. Yine Diyarbakır merkezde beton santrallerinde üretilen beton kalitelerini de kontrol altına alacak.
BÖLGEDEKİ İLLERE HİTAP EDECEK
Şuan ilçelerden gelen asfalt ve karot beton yapı elemanlarının analizini yapan, Türk Standard’ları Enstitüsü (TSE) 9001 ile TSE 14001 kalite belgesi mevcut olan Merkez Laboratuvarı TÜRKAK’tan belge aldıktan sonra bölgedeki illerin asfalt analizlerine de bakacak. TÜRKAK belgesiyle laboratuarda alınan analiz raporları Türkiye ve Avrupa’da geçerli olacak.
MERKEZ LABORATUVAR AR-GE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ İLE ÇALIŞACAK
Şuan itibariyle Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyonu Daire Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet üreten Merkez Laboratuvarı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bünyesinde kurulacak olan Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) Şube Müdürlüğü altında çalışmalarını bağımsız bir şekilde sürdürecek.
UZMAN EKİPLER GÖREV YAPIYOR
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Merkez Laboratuvarı’nda, hizmet elemanları dışında 1 jeoloji mühendisi,1 tekniker,2 araştırma teknisyeni ve 2 laborant görev yapıyor. Laboratuvar hem ihzarat hem de imalat (yol çalışmaları esnasında alınan asfalt vb yapı elemanları) kontrollerini gerçekleştiriyor. Merkez laboratuarı gelecek yıldan itibaren yolların sıkışma kontrollerini kum konisinin yanında nükleer cihazlarla yapacak.
ANALİZLER SON TEKNOLOJİ CİHAZLARIYLA YAPILACAK
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Merkez Laboratuvarı, toprak, asfalt ve beton analizlerini son teknoloji cihazlarıyla gerçekleştirecek. Elek serileri aletiyle kare delikli elekler kullanılarak tane boyutu dağılımının (gradasyon) bulunmasını sağlayacak. Cassagrange cihazı, toprak likit değerlerini saptayacak. Otomatik Mekanik Kompaktör, maksimum yoğunluk optimum rutubet tayini ve kullanılacak malzemeye binecek maksimum yükleri hesaplayacak. Kum Konisi Seti, maksimum tane boyutu 50 mm olan zeminlerin yerinde birim ağırlığının bulunmasında, Kasnak Seti maksimum tane boyutu 75 mm iri olan taneli zeminlerin birim ağırlığını tespitinde, Nükleer Cihaz tane boyutu maksimum 38 mm olan zeminlerde ağırlık ve rutubetin tayin edilmesinde kullanılacak. Hassas Terazi,0,01 grama duyarlı tartım işlerini gerçekleştirecek. (Büyükşehir Belediyesi)