Ergani’nin Çiçeközü Mezrasında yaşayan vatandaşlar 20 yıla yakın bir süredir elektrik sorunu yaşadıklarını belirterek yaşanan duruma tepki gösterdi. 100 hanelik köyün elektrik ihtiyacının eski bir trafo ile karşılanmaya çalışıldığını belirten köy sakinleri, trafonun yenilenmesi için yazdıkları dilekçeye cevap alamadıklarından dert yakındı. Köyde sıklıkla elektrik kesintilerinin yaşandığını belirten Paşa Kınık isimli vatandaş, “Beyaz eşyalarımızı gidip gelen enerji yüzünden kullanamıyoruz” dedi.
Diyarbakır’ın Ergani İlçesine bağlı Olgun Köyünün Çiçeközü Mezrası’nda vatandaşlar elektrik sorununu çözülmesini 20 yıldır bekliyor. Elektrik kablolarının devamlı koptuğunu, elektrik direklerin yamuk olduğunu ifade eden köy sakinleri kabloların ve direklerin üzerlerine düşmesinden korktuklarını belirtti. Elektrik sorununun köydeki eğitimi de olumsuz etkilediğini vurgulayan köy sakinleri yetkililerin sorunlarına çözüm bulmasını talep ediyor.
“BEYAZ EŞYALARIMIZI GİDİP GELEN ENERJİ YÜZÜNDEN KULLANAMIYORUZ”
Köy hanesinin 100’e ulaştığını belirten köy sakinlerinden Paşa Kınık adlı vatandaş, “ Köyde sadece eski bir trafo var ve tüm köyün enerji ihtiyacını karşılamıyor. Ek bir trafonun kurulması temel çağrımızdır” dedi. Kınık köydeki temel sorunlarının elektrik olduğuna değinerek sorunun nedenlerine ve çözümüne dair şu şekilde konuştu; “Temel sorunumuz elektrik 20 yıldır bu sorunu yaşıyoruz. Elektrik kablolarının çoğu kopuk. Elektrik bir gün var bir gün yok, bazen 2 gün gelmediği de oluyor. Elektrik kablolarımız kopuk, direklerimiz yamuktur. Bunu yenilemek için defalarca dilekçe verdim. Ama bana herhangi bir geri dönüş yapılmadı. 186 elektrik arıza hattını arıyorum var olan sorunları söylüyorum ancak 24 saat sonra geri dönüş yapılıyor. Yaklaşık 100 hanelik köyde sadece eski bir trafo var. Ek trafo için bir ay önce dilekçe verdim ama herhangi bir cevap alamadım. Gerçekten bu şartlarda bu soğukta elektriksiz yapamıyoruz. Hiçbirimizin elektriğinde kaçak yok. Gelsinler baksınlar eğer kaçak kullanan birileri varsa tamam yapmasınlar ama hiçbirimizin abonesinde hiçbir sıkıntı yok. Elektrik olduğu zamanlarda da düşük voltajda enerji ile çok az bir ışık ortamında oturuyoruz. Bundan dolayı öğrenciler ödevlerinden eksik kalıyor. Telefonlarımızı şarj edemiyoruz. Beyaz eşyalarımızı gidip gelen enerji yüzünden kullanamıyoruz.”
KÖY İMAMI: 20 YILDIR ELEKTRİK SORUNU YAŞIYORUZ
Köyde 22 yıldır imamlık görevini sürdüren Adem Kızıl 20 yıldır elektrik sorunlarının devam ettiğini ve ilgili kurumların sorunları ile ilgilenmediğini dile getirerek “Bununla ilgilenen kişilerin gelip köyün temel sorununu görmesi çağrımızdır” dedi. Sorunun ek trafo ile çözüleceğini belirten Kızıl; “Köye lazım olan ek trafodur köyde sadece bir trafo var ve 100 hanelik köyün elektriğini karşılamıyor. İkide bir sigortalar atıyor, elektrik kabloları kopuyor. Köyün 50-60 çocuğu camiye kuran eğitimi almak için geliyor. Caminin hemen önünde trafodan gelen kopuk üç elektrik kablosu var. Kabloların yırtılmasıyla çocuklardan birinin başına gelebilecek bir sorunda sorumlular bize nasıl bir cevap verecek merak ediyorum” ifadelerini kullandı.
“KOPAN KABLOLARI KENDİ İMKANLARIMIZLA ONARIYORUZ”
Elektrik sorunlarının çözümü için yazdıkları dilekçelere bir cevap alamadıklarını belirten Kızıl, “Geçen gün muhtarla ek trafo için dilekçemizi verdik. Sadece kışın yaşanan bir sorun değil yazın da elektrik sorununu yaşıyoruz. Çok zor durumdayız. Köylüler elektrik kesintilerini, kablo kopmalarını kendi imkânlarıyla ellerinden geldiklerince karşılamaya çalışıyorlar ve çoğu zaman elektrik kabloları kopuyor geçenlerde elektrik kabloların biri kopup bir aracın üzerine düştü. Aracın içinde kimsenin olamayışı bizi sevindiren bir noktaydı. Köydeki tek sorun elektrik değil köyde altyapıya dair hiçbir şey yok ama Sorumlulardan öncelikle elektrik sorununu çözmesini rica ediyoruz. Benim ayağım sakat olmasına rağmen kaç defa elektrik su yol gibi köyün çoğu sorunun çözümü için ilgili kurumlara ve köy hizmetlerine dilekçe verdim. Ama sonuç olarak ne olumlu ne olumsuz bir dönüş yapılmadı. Elektrik büyük ölçüde eğitimi de olumsuz etkilemektedir. Bizzat kendi oğlum ödevleri için merkeze gitmek zorunda kalıyor. Çoğu zaman da ödevlerini yetiştiremiyor” şeklinde konuştu.
Rıdvan KÖSEN/Mehmet Uğur ÇAKIL/Yenigün özel