Diyarbakır’ın Akçiğeri konumundaki kent ormanının ‘Rezerv Yapı Alanı’ olarak ilan edilmesi kentteki kurumların tepkisine neden oldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Diyarbakır Kent Ormanı için ‘Yapı Rezerv Alanı’ kararı aldı. TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu kararın geri alınması için çağrıda bulundu. ‘Kent Ormanı’ma Dokunma’ pankartı ile açıklama yapan TMMOB, başta belediyeler olmak üzere herkesin bakanlığın kararına karşı çıkmasını istedi.
TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İmar Planı’nda yeşil alan olan Kent Ormanı’nın 2 bin 946 dönümlük bölümünün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘Rezerv Yapı Alanı’ olarak ilan edilmesi hakkında Kayapınar Belediyesi Fen İşleri Şantiyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya TMMOB’a bağlı odaların yönetici ve üyeleri, Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu (DİSK) Bölge Temsilcisi Mehmet Şirin Gürbüz ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Mehmet Sayın katıldı.
“Kent Ormanı’ma dokunma” yazılı pankartın açıldığı açıklamada konuşan TMMOB Diyarbakır İKK Sekreteri Doğan Hatun, “Kent ormanları sürdürülebilir kent yaşamını güvence altına almak ve kent toplumunun fizyolojik, psikolojik, toplumsal, moral düzeyine önemli katkılar sağlamak üzere orman ekosistemlerinden oluşturulan alanlardır” dedi. Kent Ormanı hakkında bilgi veren Doğan Hatun, şunları söyledi:
“Ekolojik işlevleri; kent iklimini iyileştirme ve hava kalitesini yükseltmek, su kaynaklarının kullanım döngüsü ve korunmasını düzenlemek, toprak kaynaklarını korumak, çöplük ve atık depolama alanlarını ıslah etmek, biyolojik çeşitliliği korumak ve geliştirmek.
Sosyal İşlevleri; kent halkının sağlığına katkı sağlamak, görsel güzellikler sunmak, doğa ve çevre eğitimi için ortam oluşturmak, rekreatif hizmetler vermek.
Ekonomik İşlevleri; hava kirliliği, ısı adası oluşumu, sera etkisi gibi çevre sorunlarının neden olduğu kayıpları azaltmak, enerji tasarrufuna yönelik katkılar sağlamak, bitkisel besin maddeleri sağlamaktır.”
3 BİN DÖNÜM YAPI REZERV ALANI OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ
Mahabad Bulvarı, Talaytepe ve Mastfıroş tepeleri arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan Kent Ormanı’nın Diyarbakır için çok büyük doğal bir değer olduğuna, kentin en büyük yeşil alanı olduğuna dikkat çeken Hatun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın burayı yaklaşık 3 bin dönümünü yapı rezerv alanı olarak değiştirdiğini hatırlattı. Hatun, böylesi bir değişim kararında yerel yönetimler, meslek örgütleri ve kentlinin de söz hakkı olduğuna dikkat çekerek, “Ancak son yıllarda uygulanan yereli dikkate almama pratiği, bu kararda da kendini göstermiştir. Yani direkt Ankara merkezli bir karar alınmış ve uygulanmaya çalışılmaktadır” dedi.
Hatun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kent Ormanı’nı Yapı rezerv alanına dönüştürmesine karşılık TMMOB İKK ve Diyarbakır Barosu’nun hukuki süreç başlattığına ve toplumsal duyarlılık için çalışmalar yaptığına da dikkat çekti.