Diyarbakır Ticaret Borsasının ev sahipliğinde gerçekleştirilen Gelecekte Diyarbakır’ın Tarımsal Perspektifi Çalıştayında konuşan Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Bir çok uygarlığın var olduğu Peygamberler ve Sahabeler şehri Diyarbakır, Kültür, Sanat, Edebiyat kenti olmakla birlikte aynı zamanda bir Tarım kenti olduğunu söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Eski Tarım Bakanı M. Mehdi Eker, Kutbettin Arzu, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Bölge Oda Borsa Başkanları, STK Başkanları, Üniversite Rektörleri, Akademisyenlerin, iş insanları ve yüzlerce davetlinin katılımı ile Diyarbakır’ın Tarımsal Perspektifi Çalıştayı düzenlendi.
Çalıştayın Açılış konuşması ev sahibi olarak gerçekleştiren Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil, Bereketli topraklarıyla, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır’ın, geçmişten bu güne insanlık tarihi açısından çok önemli bir konumda yer aldığını ve bir çok uygarlığın var olduğu Peygamberler ve Sahabeler şehri Diyarbakır, Kültür, Sanat, Edebiyat kenti olmakla birlikte aynı zamanda bir Tarım kenti olduğunu söyledi.
DTB Başkanı Yeşil, İnsanlığın ilk yerleşik hayata geçtiği, buğdayın evcilleştirilerek ilk kültür tarımının yapıldığı, Hamurun ilk kez mayalanarak ekmeğin pişirildiği bir coğrafyadır. Bu tarihi zenginliği, gelecek nesillere aktarabilmemiz sadece doğru tarımsal planlama ve uygulamalarla gerçekleşebilir. Bu nedenle ilimiz ve bölgemiz özelinde Tarım sektörünün geleceğine ışık tutmak amacıyla, Akademisyen, Uzman ve iş insanlarından oluşan çalışma grupları ile Tarımsal Üretim, Ticaret, Sanayi ve Finans başlıklarında çalıştayımızı gerçekleştirdik.
“DİYARBAKIR BİR MERKEZ HALİNE GELECEK”
Yapılan çalıştayın, Mevcut Tarımsal potansiyelimizi artırmasını ve daha etkin kullanılarak, gelecekte oluşturulacak tarımsal politikalara yön vermesini umut eden DTB Başkanı Engin Yeşil, pandemi gerekse yaşanılan sıcak savaşlar nedeniyle dünyanın içinde bulunduğu kriz ortamı, Hepimize tarımın ve gıda üretiminin önemini bir kez daha hissettirmiştir. Tarım, tüm Dünyaya hayati ve vazgeçilmez bir sektör olduğunu göstermiştir. Bölgemizin tarımsal potansiyelini ortaya çıkaracak, ürün yelpazesini çeşitlendirip, tarımsal üretimi ve istihdamı artırması hedeflenen, Silvan Projesi ile buna bağlı Batman, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin’de ki sulama projeleri, Tamamlandığında, Bölgede ekonomik olarak sulanabilecek tüm tarım arazilerini suya kavuşturacak dev bir projedir. Proje, bölgemiz tarımına, sanayisine ve ticaretine doğrudan etkide bulunacak. Bu yönüyle projenin bir an önce tamamlanması son derece önemli. Proje sonrası oluşacak üretim ve katma değer artışı sayesinde Diyarbakır sadece bölgesini değil, komşu ülkeleri de besleyebilecek bir merkez haline gelecektir.’’ dedi.