Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi; Diyarbakır, Mardin, Batman ve Van illerini kapsayan bölgede 500 hanede ekonomik kriz, televizyon izleme alışkanlığı ve sosyal medya kullanımına ilişkin bir ”Dar Bölge” çalışmasına ilişkin çarpıcı raporunu yayınladı.
Araştırmaya göre, ekonomik krizden etkilenenlerin oranı yüzde 94.3 olurken, yüzde 3.8 krizden hiç etkilenmediğini belirtirken, yüzde 1.9 ise krizin hiç olmadığı görüşünde. Anket katılımcılarının yüzde 90.7’si krizden dolayı alım güçlerinin azaldığını ifade ederken, yüzde 7.6’sı alım güçlerinin değişmediğini, yüze 1.7 ise alım güçlerinde artış yaşandığını kaydetti.
Araştırmaya katılanlar “Türkiye’de Yaşanan Ekonomik Krizin Sizce İlk Nedeni Nedir” sorusuna ise 56,6’sı Hükümetin ekonomi politikaları, % 19’u Kürt sorunu ve demokrasi sorunu gibi iç sorunların yarattığı gerilim, yüzde 12,9’ı dış politika, yüzde 5,1’i Cumhurbaşkanlığı sistemi (Yeni hükümet sistemi ) derken sadece yüzde 1,9’u Ekonomik kriz yok yanıtını verdi.
Araştırmada katılımcıların 86,5’inin televizyon izlediği tespit edilirken, yüzde 13,5’inin ise televizyon izlemediği ortaya çıktı. Yine araştırma sonuçlarına göre katılımcıların en çok izledikleri TV kanalları ise şöyle: yüzde 31,6 FOX TV, yüzde 11,1’i Medya Haber, yüzde 9,3’ü ATV, yüzde 9,1’i Artı TV.
Katılımcıların yüzde 77’si soysal medyayı kullandığını belirtirken, “İnternette Mobil Uygulama Veya Sosyal Ağ Platformlarından Hangisiyle Daha Çok İletişime Geçiyorsunuz?” sorusuna ise; yüzde 33,3’ü İnstagram, yüzde 23’ü Hiçbiri, yüzde 19,4’ü Twitter, yüzde 16,5’i Facebook, yüzde 4’ü Youtube, yüzde 2,3’ü Whatsapp yanıtını verdi.
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 500 hanede; ekonomik kriz, televizyon izleme alışkanlığı ve sosyal medya kullanımına ilişkin bir ”Dar Bölge” çalışması yaptı. Anket, 20-23 Mayıs 2019 tarihlerinde, Diyarbakır, Mardin, Batman ve Van illerinde tesadüfi anket tekniği kullanılarak yapıldı.
Ekonomik krizin etkileri kadar televizyon ve sosyal medya kullanımında değişmeye yüz tutan alışkanlıkları ölçmeye çalışan çalışmada, medya tüketim alışkanlıklarındaki değişimin cinsiyet, yaş, hane aylık geliri gibi etkenlerdeki karşılıklarını da ölçerek önemli verilere ulaşıldı.
Çalışmaya katılanların yarıdan fazlası eğitim düzeyi yüksek olurken (Yüzde 37,7’si Lise ve yüzde 28,7’si Üniversite , yüzde 1,3’ü ise Lisansüstü mezunu), katılımcıların yüzde 33,3’ü hariç (yüzde 13,1’i İşsiz, yüzde 10,1’i Ev Kadını, yüzde 10,1’i Öğrenci) gelir getiren bir işte çalışanlardan oluştu.
Kaynak: Tigris Haber Gazetesi