Bir dizi ziyaret ve açılış için Diyarbakır’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bu ziyaretle birlikte ilimize yaklaşık 70 milyon liralık bir yatırımı kazandırmış oluyoruz” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Diyarbakır’da yapılacak yatırımların imza törenleri için kente geldi. Bakan Varank ve beraberindekiler, valilik ziyareti ve hatıra defterinin imzalanmasının ardından Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına (YİKOB) geçti. Burada gerçekleşen imza töreninde konuşan Bakan Varank, şehrin ve bölgenin kalkınması için 7 farklı projeye imza atacaklarını söyledi.
“DİYARBAKIR’A 70 MİLYON LİRALIK BİR YATIRIMI KAZANDIRMIŞ OLUYORUZ”
Yerel potansiyeli daha da güçlendirecek 20 milyon liralık kaynağı Diyarbakır’a kazandıracaklarını belirten Bakan Varank, “Birazdan şehrimizin ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak 7 farklı projeye imza atacağız. Böylece yerel potansiyeli daha da güçlendirecek 20 milyon liralık kaynağı Diyarbakır’a kazandıracağız. Bu imzalar sayesinde mesleki eğitim, tarımsal kalkınma, turizm ve kadın istihdamı gibi farklı alanlarda vatandaşımıza doğrudan dokunan projeler hayata geçecek. İmza törenimizin ardından Diyarbakır Girişimci Destek Merkezinin temellerini atacağız. Bu merkez, bölgede girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimciliği teşvik etmek noktasında önemli bir fonksiyonu yerine getirecek. Temeli attıktan hemen sonra da Sanayi Mektebimizin açılışını gerçekleştireceğiz. Tarihi 1870’li yıllara kadar giden bu yapı, Diyarbakır’ın gençlerine ve kadınlarına umut olacak. Aslında bu ziyaretle birlikte ilimize yaklaşık 70 milyon liralık bir yatırımı kazandırmış oluyoruz” diye konuştu.
“SON 8 SENEDE ÖZEL SEKTÖRÜ 7 MİLYAR LİRAYA YAKLAŞAN YATIRIMINI, TEŞVİK BELGELERİMİZLE DESTEKLEDİK”
Diyarbakır’ı çok yakından takip ettiklerini aktaran Bakan Varank, “Burası mevcut kapasitenin çok daha ötesinde işler yapabilecek bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli açığa çıkarmak için çalışmalarımıza hız kazandırdık. Son 8 senede özel sektörün 7 milyar liraya yaklaşan yatırımını, teşvik belgelerimizle destekledik. Bu sayede 56 bin vatandaşımıza yeni iş kapıları açıldı. 5 bin KOBİ, KOSGEB desteklerinden faydalandı. Yine 15 bin vatandaşımız KOSGEB’in verdiği girişimcilik eğitimlerine katıldı. Karacadağ Kalkınma Ajansımız, sadece son 2 senede 142 projeyi destekledi. Emek yoğun sektörlerin geliştirilmesi ve istihdamın artırılması amacıyla Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB’yi kurduk, sadece bu sene 11 milyon liranın üzerinde ödenek tahsis ettik. 2020 sonunda tüm altyapı çalışmaları inşallah tamamlanacak. Halihazırda 4 firmamız fabrika inşaatlarını tamamladı, makinelerini kurdu, çok kısa bir süre içinde üretime geçecek. Burada 65 firmaya yer tahsisi yapılmasını bekliyoruz. Bu sayede yaklaşık 1,5 milyar lira tutarında sabit yatırım ve 10 bin vatandaşımızın istihdamı mümkün olacak” şeklinde konuştu.
“CAZİBE MERKEZLERİNİ DESTEKLEME PROGRAMIYLA YAKLAŞIK 15 MİLYON LİRA BÜTÇESİ OLAN 4 PROJEMİZ HAYATA GEÇECEK”
Diyarbakır’ın önemli bir ihtiyacı Lojistik Merkez kurulmasıyla ilgili Ajansın yereldeki paydaşlarla bugüne kadar yürüttüğü çalışmaların meyvelerini verdiğini kaydeden Bakan Varank, şöyle dedi: “Cumhurbaşkanımızın onayıyla arazinin mülkiyeti Büyükşehir Belediyemize geçti. Şu an altyapı projeleri hazırlanıyor. Biz Bakanlık olarak topyekun kalkınmayı gözetiyoruz. Yani hem iktisadi kalkınmayı sağlamak hem de nüfusun dezavantajlı kesimlerine odaklanıp sosyal refahı toplumun geneline yaymak için çalışıyoruz. İşte birazdan imzasını atacağımız projeler bu amaçlara doğrudan hizmet edecek. Sosyal Geliştirmeyi Destekleme Programı kapsamında 5 milyon lira tutarında 3 farklı projeyi başlatıyoruz. Bismil Kaymakamlığı ile birlikte yürüteceğimiz Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Projesiyle hafif zihinsel yetersizliğe sahip çocuklarımızın örgün eğitime devam etmelerini sağlayacağız. Her sene 60 öğrencimiz bu merkezde eğitim alacak, böylece bu çocuklar sosyal ve ekonomik hayata kazandırılacak. Tekstil İhtisas OSB’de, kadın istihdamını teşvik etmek üzere bir kreş kuruyoruz. Böylece kadınların çalışmasının önündeki en büyük engellerden biri olan çocuk bakım desteğini sağlamış olacağız. Diyarbakır İl Müftülüğümüzle birlikte, 4 ilçede yer alan 11 kütüphane bünyesinde, Kitap Kafe, Gençlik Merkezi, Kur’an kursu, spor salonu ve oyun alanları gibi aktivite üniteleri oluşturacağız. Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir ilçelerinde başta çocuk ve gençler olmak üzere 30 binin üzerinde vatandaşımız bu imkanlardan ücretsiz faydalanabilecek. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programıyla yaklaşık 15 milyon lira bütçesi olan 4 projemiz hayata geçecek.”
Bunlardan ilkinin çağrı merkezi projesi olduğunu ifade eden Bakan Varank, sözlerine şöyle devam etti:
“Ticaret ve Sanayi Odamızla, Bağlar ilçesinde atıl durumdaki 3 bin 200 metrekarelik bir binayı tadil edecek ve altyapısını çağrı merkezi yatırımına uygun hale getireceğiz. Sonraki adımda en fazla istihdam garantisi sunan özel sektör yatırımına bu binayı kiralayacağız. Tohumculuk Araştırma ve Geliştirme Merkezi Projesiyle Diyarbakır Teknokent’teki 400 metrekarelik alanda tohum analiz, tescil ve sertifikasyon laboratuvarı kuracağız. Bu laboratuvar, Diyarbakır ve bölge illerine uygun maliyetle hizmet verecek, AR-GE çalışmalarını destekleyecek, üreticileri bilinçlendirecek ve tarımda genç girişimcilerin yetişmesini sağlayacak. Biz burada her yıl ortalama 400 üreticiye danışmanlık hizmeti vermeyi planlıyoruz. Kurulacak laboratuvar sayesinde, firma başına tohum üretimini 6 bin tondan 15 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Bu proje aynı zamanda yerli ve milli tohum çeşitliliğini artırarak, sektörde ilave 2 bin istihdama da kapı aralayacak. Tarımsal kalkınmayı daha güçlü desteklemek adına, Tarıma Dayalı İhtisas OSB’nin kapasitesini de güçlendireceğiz. Altyapı eksikliklerini giderip OSB’nin cazibesini artıracak ve doluluk oranını yüzde 100’e çıkaracağız. Diyarbakır’ı gastro-turizmle de geliştirmek istiyoruz. Kuracağımız Gastro İnovasyon Merkeziyle, ilimizin yöresel ürünlerini ekonomiye kazandıracak, üretim ve pazarlama süreçlerini destekleyecek, eğitim ve danışmanlık hizmetleri vereceğiz.”
“DİYARBAKIR ANNELERİNİ BURADAN SELAMLIYORUM”
Bölgeyi yıllarca bu gündemden uzak tutup, terörün karanlığında boğmaya çalışanların, geri kalmışlığı, mahrumiyeti, imkansızlığı bu bölgenin kaderi yapmak isteyenlerin olduğunu dile getiren Bakan Mustafa Varank, “Bunlar tabi ki hala var. Ama biz Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bölgede terörün son bulması, huzurun hâkim olması, insanımızın refahının yükselmesi için canla başla mücadele ettik, ediyoruz. Hem kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi perçinleyecek hem de istismar alanlarını ortadan kaldıracak adımlarımızı attık, atmaya devam ediyoruz. Bu yüzden Diyarbakır’ın gençlerini uyuşturucuyla ve çarpık ideolojileriyle zehirlemeye çalışanlara fırsat vermeyeceğiz. Çocukları hain terör örgütü tarafından dağa kaçırılan ve onlara kavuşma ümidiyle 1 yılı aşkın süredir evlat nöbeti tutan Diyarbakır annelerini buradan selamlıyorum. Onların bu kararlı duruşu, inanıyorum ki bölgede istismar siyaseti yürütenlerin yüzüne her gün bir tokat gibi iniyor. Biz de o annelerimizin direnişinden, kararlılığından ilham alıyoruz” dedi.
Bakan Mustafa Varank, imza törenin ardından Diyarbakır Girişimci Destek Merkezi temel atma törenine katıldı.
DİYARBAKIR’DA SANAYİ MEKTEBİNİN AÇILIŞINI YAPTI
Bir dizi ziyaret ve açılış için Diyarbakır’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen projeler çerçevesinde Sanayi Mektebinin açılışına katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Açılış öncesi konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, güne Diyarbakır için çok hayırlı yatırımların imzasını atarak başladıklarını söyledi. Bakan Varank, “Sosyal Geliştirmeyi Destekleme Programı ve Cazibe Merkezlerini Destekleme Programıyla yaklaşık 20 milyon liralık 7 projemiz hayata geçecek. Birazdan da tarihi yüz yıllara dayanan Sanayi Mektebimizin resmi açılışını gerçekleştireceğiz. Bu bina ilk defa 1870’li yıllarda ilkokul olarak inşa edildi. Sonra Sanayi Mektebine çevrilerek, dereceyle mezun olan öğrencilerin zanaatkarlık yapmaları sağlandı. 1910 senesinde ise Sanat Mektebine dönüştürülerek, Hamidiye Mektepleri adını aldı. 1. Dünya savaşı sırasında burası, hastane olarak kullanılmış. İzleyen yıllarda da tıp fakültesine bağlı kalmaya devam etmiş. 1956 yılında Maarif Koleji olarak hizmet vermeye başlamış. Aslında dikkatinizi çok net bir biçimde çekeceği gibi temellerin atıldığı ilk günden beri, bu yapı Diyarbakır’a eğitim hizmeti vermiş, ilim-irfan yuvası olmuş. İşte şimdi de bu tarihi yerleşkeyi yeni bir misyonla Sanayi Mektebine dönüştürüyoruz. Böylece Diyarbakır, nitelikli istihdamı odağına alan çok fonksiyonlu bir yerleşkeye kavuşuyor. Sürekli eğitim ve tasarım merkezlerini bünyesinde barındıracak bu mektepte, yereldeki okullarla işbirliği içinde mesleki eğitim yeterlilik belgesi de verilecek. Ben aslında biraz da somut örnekler üzerinden gitmek istiyorum. Vereceğim örnekler, bu mektebin taşıdığı kritik önemi çok daha net açıklayacak. Bugün Diyarbakır’a müjdelerle geldik. İmza attığımız her bir proje, şehrimizdeki kapasiteyi tam da planladığımız şekilde, bir üst noktaya taşıyor. Bunun sonucu olarak, özel sektör daha fazla nitelikli işgücü talep etmeye başlayacak. İşte Sanayi Mektebiyle, vatandaşlarımızın yeni kabiliyetler edinmesini sağlayacağız” diye konuştu.
“SANAYİ MEKTEBİNDE 28 ÜLKE BÜYÜKELÇİLİĞİNİN VİZE MERKEZİ BULUNUYOR”
Diyarbakır Tekstilkent’in marka değerinde ürünler çıkması için tasarımcılar yetiştireceğine vurgu yapan Bakan Varank, “Firmaları imalat sektöründe inovasyona teşvik edecek eğitimler vereceğiz, buralarda çalışanlar kendi modellerini kendi tasarımlarını geliştirmeyi öğrenecekler. Diyarbakır turizm açısından özel bir şehir, ancak turizm-bilişim ve turizm-imalat sektörü bağlantıları çok zayıf. Sanayi mektebinde verilecek yazılım eğitimleriyle, bu bağlantılar kuvvetlendirilecek. Diyarbakır İstanbul’dan sonra, ülkemizde en fazla 18 yaş altı nüfusun olduğu illerden birisi. Yani elimizde işlemeye hazır bir hazinemiz var. Biz bu evlatlarımızın teknolojiyle daha fazla içli dışlı olmalarını, teknolojiye yönelmelerini istiyoruz. Bu çocuklar teknoloji üretme kabiliyetini edinsin, teknolojiyi sevsin istiyoruz. İşte Sanayi Mektebinde sunulacak teknoloji eğitimleri, çocuklarımızın ilgisini, merakını fazlasıyla cezbedecek. Biliyorsunuz dış ticarette, elektronik ihracat giderek daha fazla pay almaya başladı. Bu merkezde verilen e-ihracat eğitimleri, daha fazla sanayicimizin, üreticimizin yurtdışına açılmasına katkı sağlayacak. Sanayi Mektebinde ayrıca 28 ülke büyükelçiliği tarafından yetkilendirilmiş bir Vize Merkezi de bulunuyor. Vize Merkezi sayesinde, vatandaşlarımız en yakın il olan Gaziantep’e gitmeye gerek olmaksızın Diyarbakır’da vize işlemlerini çözebilecekler. Sanayi Mektebinin sunacakları elbette bu bahsettiklerimle sınırlı değil. Geçmişi yüz yıllara dayanan bu bina, sahip olduğu yeni misyonuyla, önümüzdeki çağın kabiliyetlerini bugünden yetiştirmeye başlayacak. Diyarbakır’a, Güneydoğu Anadolu Bölgesine ve ülkemize eşsiz katkılar sunacak” şeklinde konuştu.
“6-7 EKİM OLAYLARINI, BU İHANETİ BİZ ASLA UNUTMAYIZ”
Bugün gündemin sıcak olduğunu aktaran Bakan Varank, “Kobani olaylarını bahane edip şehirlerimizi talan edenler hakkında yürütülen bir soruşturma neticesinde adli işlemler yapılıyor. Şimdi birtakım kişiler çıkıp, 6 yıl sonra mı bu işlemler yapılıyor diye yaygara çıkarmaya çalışıyor. Yapılan uygulama tabi ki adli mercilerin takdiri. Ama şunu açıkça söylemek istiyorum, günlerce şehirlerimizi yakıp yıkan, kamu binalarımızı talan eden, Yasin Börü başta olmak üzere birçok sivilimizin canına kasteden bu olayları, bu işin sorumlularını unutacağımızı sanıyorlarsa, büyük yanılgı içindeler. Türkiye’yi terör iklimiyle dize getirme planlarının ilk aşaması olan 6-7 Ekim olaylarını, bu ihaneti biz asla unutmayız. Hamdolsun, büyük bir mücadele sergileyerek, bize kurulan tüm tuzakları tersine çevirdik. Türkiye’yi, Diyarbakır’ı o günlere geri döndürmeye çalışanlara asla müsaade etmeyeceğiz. İşte Sanayi Mektebi gibi yatırımlar bu iklimi özleyenlerin hayallerini bozmaya devam edecek” dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Varank ve beraberindekiler Sanayi Mektebinin açılışı gerçekleştirildi. Sanayi Mektebinde eğimini tamamlayan iki kadın girişimciye sertifikaları verildi.
DİYARBAKIR’DA GİRİŞİMCİ DESTEK MERKEZİNİN TEMELİNİ ATTI
Bir dizi ziyaret ve açılış için Diyarbakır’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Diyarbakır Girişimci Destek Merkezinin temel atma törenine katıldı. Merkez Yenişehir ilçesi Kooperatifler Mahallesi Akkoyunlu Caddesi üzerinde bulunan Diyarbakır Girişimci Destek Merkezinin temel atma törenine Bakan Varank’ın yanı sıra, Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Mehmet Mehdi Eker ve Oya Eronat, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Temel atma töreni öncesi konuşan Bakan Varank Diyarbakır’a müjdelerle geldiklerini söyledi. Bakan Varank, “Biraz önce önümüzdeki dönemde Cazibe Merkezleri Destekleme Programı ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında 7 projenin imzasını attık, bu projeler inşallah Diyarbakır’ımıza yirmi milyon liralık bir kaynağı aktarmış olacağız. Toplumun her kesimine dezavantajlı kesimlerde dahil dokunan işleri başlatmış olduk. Şimdi yine hayırlı bir iş için buradayız Diyarbakır girişimci destek merkezinin temel atma törenini yapıyoruz” diye konuştu.
“DİYARBAKIR İNSANI GİRİŞİMCİLİKTE ÇOK BAŞARILI”
Diyarbakır insanının girişimcilik noktasından çok başarılı olduğunun altını çizen Bakan Varank, “Biliyorsunuz girişimcilik dünyada en fazla ilgili gören alanlardan bir tanesi haline gelmiş durumda, özellikle teknoloji tabanlı işlerde tüm dünyada fonlar başarılı girişimleri arayıp bulup onlara yatırım yapmak için gayret gösteriyorlar. Biz burada yapacağımız bu güzel eser ile inşallah bölgemizdeki ve şehrimizdeki girişimcilere ihtiyaç duydukları danışmanlığı vereceğiz. Onların kapasitelerini artırmak için kendilerine destek olacağız. Bu proje yaklaşık 9 milyon liralık bir proje, bunun 7,5 milyon lirasını Bakanlığımızın ilişkili kurumları ve kalkınma ajansları çerçevesinde Cazibe Merkezleri Destekleme Programından biz karşılayacağız. İnşallah buradan yetişecek girişimler çok büyük firmalar haline gelecek, buranın ekonomisine büyük katkılar sağlayacak. Ben milletimizin girişimciliğe olan ilgisini gittiğim her yerde görebiliyorum. Diyarbakır insanı da bu manada çok başarılı inşallah buradan da yetişecek ve çıkacak girişimler önemli işlere imza atacaktır” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Bakan Varank ve beraberindekiler Diyarbakır Girişimci Destek Merkezinin temelini attı.